Instagram takipçi satın al
SağlıkYaşam - insan

Regresyon Terapisi Nedir Kimler İçin Uygundur?

Regresyon Terapisi ,Diğer Adıyla Geçmiş Yaşam Terapisi Nedir Kimler İçin Uygundur?

istanbul temizlik şirketi

Regresyon Terapisi Nedir?

Regresyon terapisi, diğer adıyla geçmiş yaşam terapisi. Kaynağa inme, geçmişe gitme, gerileme, çocuksu davranışlar ya da bebeksi davranışlar göstermesi yani yaşında küçük davranış ve düşüncelere gerilemesi anlamlarını taşır. Hipnoterapi, Emdr terapisi, aktarım, karşı aktarım, bilinçaltına inme, serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak kişinin geçmiş yaşantısı, travmaları, çatışmaları, hatırlamadığı bilinçaltı anıları yeniden işleyerek; ilişki sorunları, ani öfke patlamaları, korkuları, kaygı ve takıntıları yeniden yapılandırma sürecidir. Regresyon tedavisinde bir kişinin zihinsel ve duygusal sağlığına müdahale ettiğine inanılan önemli geçmiş olayları çözmeye odaklanılır.

 

Regresyon Terapisinin Tarihteki Yeri

Regresyon terapisi, hipnoterapi ve psikanaliz teori ve tekniklerinden ortaya çıkmıştır. Psikanaliz’in büyümesi ve önemli bir yere gelmesinde Sigmund Freud’un rolü büyüktür. Bilinçdışındakini bilince taşıma fikrini geliştirmiştir. Sigmund Freud’un fikirlerinin çoğu regresyon terapisinin gelişimini sağlamıştır. 1950’li yıllarda Hpnoterapi ve psikanaliz oldukça popüler bir psikoloji alanıydı. 1978 yılında Morris Netherton, regresyon alanındaki ilk kitap olan ‘’ Past Lives Therapy (Geçmiş Yaşam Terapisi)’’ yi yazdı. Bu kitap, regresyon terapisi teorilerinin dünya çapında yayılmasını sağlamış oldu. 1980’lerden bu yana devam eden regresyon tedavisi tekniklerinin geliştirilmesiyle ilgilenen Brian Weiss’de bu alanda öne çıkan bir diğer kişidir.

 

Regresyon Terapisinin Amacı Nedir?

Regresyon terapisi, kişiyi duygusal ve zihinsel anlamda olumsuz etkilemeye devam eden, geçmişte yaşadığı bazı olayları, çocuklukta oluşmuş olabilecek travmaları ortaya çıkarmayı amaçlar. Bu terapiye göre, kişinin yaşadığı korku, depresyon gibi birçok sorunun çözümünde geçmişine dönmenin ve bu problemlere neden olan eski deneyimleri ortaya çıkarmanın önemi büyüktür. Bu yöntemle karmaları çözmek mümkündür. Bilinçaltının oluşturduğu veya geçmişte yaşanan bir problem, dışavurum olarak depresyon hallerine veya başka sorunlara neden olabilir. Bu terapi ile geçmişte yaşanan sorunlar bilinç altına inerek çözülür ve bugünü iyileştiren bir tedavi uygulanmış olur. Bazı kişiler için, en karmaşık problemlerden, psikolojik bazı rahatsızlıklardan, rahatsız edici durumlardan aydınlığa çıkmak adına bu terapi en uygun yöntem olabiliyor.

 

 

Regresyon Terapisi Teorileri Nelerdir?

Regresyon terapi teorisi tedavinin en önemli huşularından biridir. 3 seviyeden oluşur. Bu terapiye göre tedavinin ana bileşeni bilinçtir ve üç seviyesi vardır:

  • Bilinçli Zihin: Bir kişinin sahip olduğunun farkında olduğu ana düşüncelerine denir.
  • Bilinçaltı: Terapinin bir diğer teorisi bilinçaltı teorisidir. Bilinçli zihnin tam tersi olarakkişinin sahip olduğunun farkında olmadığı duyguları, alışkanlıkları veya düşünceleridir. Bir nevi içgüdü de diyebiliriz.
  • Süper Bilinç: Son teori aşaması süper bilinçtir. Bu bilinç seviyesi, ruh olarak adlandırılır. Diğer teorilerden farklı olarak kişinin gerçek dünyada nasıl düşünüp davranacağını bir birey gibi model olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Regresyon Terapisi Nasıl Uygulanır?

Regresyon terapisinde en çok merak edilen şeylerden biri de nasıl uygulandığıdır. Bu tedavi sırasında; emdr terapisi, hipno terapi, serbest çağrışım, bilinçaltına ulaşma gibi teknikler kullanılır. Özellikle hipno terapi denilen yöntem regresyonda kesinlikle uygulanması gereken bir yöntemdir. Nasıl uygulandığına geçmeden önce unutulmamalıdır ki; bu terapiyi yapacak kişinin mutlaka bu alanda uzmanlık kazanmış olması gerekmektedir. Terapiye başlamadan önce ilk aşama hazırlıktır. Kişinin sorun yaşadığı duygular veya sorunlar belirlenir. Bu sayede izlenecek ve bunların nasıl ortadan kaldırılabileceği hakkında bir yol çizilir. Hazırlık aşaması doğru bir şekilde yapılmadığı zaman terapi süresinin uzaması ve olumlu sonuç göstermemesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Terapiye gelen kişi hazırlık aşamasında ilk olarak derin nefes alır ve belirli bir bilinç seviyesine ulaşır. Daha sonra terapist, sorular sorarak kişinin çocukluk ve bebeklik dönemleri incelerken kişiye telkin ve transla bilinç altına erişmesi için hipnoz ve gevşeme gibi yöntemler uygular. Bu aşamadan sonrası kişinin sorunlarına çözüm bulma aşamasıdır. Bilinç altında yatan sorun tespit edildikten sonra ona neden olan şey bilinç altı havuzundan çıkarılarak yok edilir. Bu şekilde terapi tamamlanmış olur. Bu terapi uygulanırken kesinlikle kişiyi rahatsız edici şeyler uygulanmaz. Bilmediği veya istemediği bir yöntem uygulanmaz. Uygulanacak yöntemler yapılacak adımlar kişiyle paylaşılır.

 

Regresyon Terapisinin Zararları Var Mıdır?

Regresyon terapisini uygulayan terapistler, fobiler, depresyon gibi psikolojik sorunlar için tedavi arayan kişilerin, bu sorunların gelişimini etkileyen erken deneyimleri, çocukluğunda yaşamış olabileceği ama hatırlayamadığı anıları yeniden gözden geçirerek ve yeniden yaşayarak zihin durumlarındaki iyileşmeyi görebileceğine inanmaktadır. Bununla birlikte, yöntemi destekleyen sınırlı araştırma ve yanlış anılar potansiyeli olduğundan yaklaşım biraz tartışmalıdır.

 

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu