Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Kolera Salgını,Tarihçesi ve Alınması Gereken Önlemler

Kolera’nın açılımı “Vibrio Cholerae’dir”. Bu hastalık bulaştığı insanlarda çok büyük miktarlarda elektrolit ve sıvı kayıplarına yol açmaktadır. Kolera ile ilgili bilmeniz gereken her şey yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Kolera Nedir?

Kolera’nın açılımı “Vibrio Cholerae’dir”. Bu hastalık bulaştığı insanlarda çok büyük miktarlarda elektrolit ve sıvı kayıplarına yol açmaktadır. Hastalığın ince bağırsakta seyrettiği bilinmektedir. Kolera hastalığı ağız yolu ile bulaşmaktadır. Mideye inen belirli miktardaki kolera bakterisi ince bağırsağa geçmekte ve orada yerleşerek sinsi etkilerini icra etmektedir. Bu hastalık insan dışında bir canlıda bulunmuyor. Bunun nedeni ise insan dışındaki ortamlarda uzun süre yaşayamıyor olmasıdır. Peki neden ince bağırsakta yerleşiyor ? Kolera bakterisi izotonik yani kanla aynı seviyede bir özelliğe sahip olan,özellikle de kandaki tuz seviyesinin aynı olmasından dolayı ve alkali özelliğinden dolayı kendisine ince bağırsağı seçmiştir.

Kolera Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kolera Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

3-4 günü geçmeyen yerleşme döneminden sonra hastalık çok ani bir kusma ve ishal belirtisi ile başlar ve ağır seyreder. Halk arasında cırcır veya diare olarak adlandırdığımız  ishal bu hastalıktaki en belirgin belirtidir. Gün içerisinde sık sık tuvalete gitmek zorunda kalırsınız. Ayrıca dışkıda sululuk ve kanlanma göze çarpan diğer belirtlirdir. Hastalarda büyük oranda su kaybı yaşandığı için ortaya doğal olarak halsizlik , baş dönmesi, ağzın kuruması gibi belirtiler çıkmaktadır. Bu belirtilerle beraber hasta yaşanmışcasına buruşmaktadır. Ellerin buruşması ilk gözlenen  yaşlılık belirtisidir. Mamafih göz çukurlarında bir derinlik oluşacaktır ve hasta adım adım çöküşe sürüklenecektir. Nabız zayıf ve kaslarda görülen kasılmalar rahatsız edicidir. Kolera salgını biyolojik silah görünümünde bir hastalıktır. Önlem alınmazsa kitleleri topluca ölüme sürükleyebilir.

Kolera Nerde ve Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Kolera salgını ilk olarak  Hindistan’da 1827 yılında ortaya çıkmış ve buradan dünyaya yayılmıştır. Kolera dünyada geri kalmış ülkelerde yer yer görülüyor olsa da bunun nedeni susuzluk ve sefalettir. Kolera salgını  yayılımının en büyük destekleyicisi sıcak hava ve kuraklıktır.  Gelişmiş ülkelerde kolera hastalığına rastlanması oldukça güçtür. Tarihteki son büyük kolera salgını 1975 yılında sona ermiştir. Ancak günümüzde de hastalığın belirli ülkelerde ki bu ülkeler Afrika ülkeleridir yaygın olduğunu söylemek yanlış olmaz.Özellikle Yemen bu konuda gündeme gelen ülkelerdendir.

Kolera Nerde ve Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

Kolera Hastalığı İçin Laboratuvar Tanısı

Kolera hastalığından şüphe duyulduğu anda bir doktora başvurulmalı ve profesyonel yardım alınmalıdır. Hastaların bakteriden dolayı kaybettiği sıvı ve elektrolitler en kısa zamanda hastaya geri kazandırılmalıdır. Laboratuvarda yapılan testlerde dışkı ve hastanın kusmuğu örnek olarak kullanılır. Temiz bir kap kullanılması oldukça önemlidir. Eğer örnekler laboratuara hızlı bir şekilde gönderilmeyecekse alkali peptonlu su içine konmalıdır.

Hastalığın Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kolera hastalığı insan vücudunun sıvı ve elektriğini tüketerek  onu yok etmeye çalışır. Bu insan karşıtı hastalığın hedefine ulaşamaması için öncelikle hastanın kaybettiği sıvı ve elektrolitleri en hızlı şekilde ona geri kazandırmalıyız. Sodyum,bikarbonat,potasyum gibi maddeler içeren çözeltiler büyük oranda yardımcı olacaktır. Bu destekleyici tedavinin hemen ardından pek tabî antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. alanında uzman bir doktor tarafından verilecek ilaçlar hastalık için etkili olacaktır.

Kolera Salgınına Karşı Önlem Alınabilir Mi ?

Kolera Salgınına Karşı Önlem Alınabilir Mi?

Evet Kolera bakterisine karşı önlem almak mümkündür. Öncelikle hastalığa yakalanmış kişilerden uzak durmak gerekiyor ve bu kişilerin tedavi sürecine bir an önce alınarak özel bir ortamda tutulmaları gerekiyor. Bununla beraber bu hastalığın hareketli taşıyıcıları olan böceklere karşı önlem almak gerekiyor. Bununla beraber ev içi ortamlarda kireçleme çalışmaları yapılabilir. Hastalığın günümüzde bir aşısı bulunduğu için salgın durumlarında veya eğer ben işimi sağlama alan biriyim diyorsanız hemen kolera aşısı yaptırabilirsiniz. Ancak aşının tam bir koruma sağlamadığı unutulmamalıdır. Aşılar  bu hastalık için genellikle 3-5 ay arası koruma sağlamaktadır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu