Instagram takipçi satın al
Teknoloji

ProtonMail Nedir? Güvenilir Midir?

ProtonMail, açık kaynak kodlu, ücretli ve ücretsiz abonelikleri bulunan uçtan uca şifreli bir posta servisidir.

istanbul temizlik şirketi

ProtonMail Nedir?

ProtonMail, 2013 yılında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi tesislerinde, CERN’de daha güvenli ve özel bir internet vizyonuyla bir araya gelen bilim insanları; Jason Stockhom, Wei Sun ve Andy Yen tarafından kurulmuştur. 2014’te uçtan uca şifreleme sunan dünyanın ilk e-posta hizmetiydi ve günümüzde de en yaygın kullanıma sahip güvenli e-posta hizmetidir. ProtonMail, açık kaynak kodlu, ücretli ve ücretsiz abonelikleri bulunan uçtan uca şifreli bir posta servisidir. Bir sıfır bilgi ispatı sistemi ile tasarlanmıştır. Ayrıca bu e-posta hizmeti, kutunuzu ve kimliğini korumak için tasarlanmıştır. Kurulduğu günden bu yana sivil özgürlükleri korumak ve daha güvenli bir İnternet oluşturmak için küresel bir çabaya dönüşmüştür.

ProtonMail Nasıl Çalışıyor?

Bu e-posta hizmeti şu şekilde çalışır: E-posta ve kişisel bilgiler, e-posta hizmetinin sunucularına gitmeden önce kullanıcının ProtonMail‘i çalıştırmak için kullandığı cihaz üzerinde şifrelenir. Bu işlemler arkaplanda otomatik olarak gerçekleştiği için kullanıcı kriptografi alanında teknik bir bilgiye sahip olmasa bile şifreli iletişim sağlanmış olur. Bu özelliği de onun, Gmail ve Hotmail gibi popüler web postası servislerinden farklı olmasını sağlıyor. ProtonMail, Gmail üzerinde bir yükseltme gibi görünsede, kullanıcılarını üzebilecek bir durum var. Bu e-posta hizmetinin ücretsiz planı sınırlı. Yani örnek verecek olursak; sadece depolama alanı için 500 MB sunuyor.

ProtonMail Özellikleri Nelerdir?

Anonim E-posta Özelliği: Hesabınızın güvenliği için tasarlanan bu özellik sayesinde, hesaba bağlanabilecek herhangi bir IP günlüğü kaydı tutulmuyor.

Açık Kaynak Özelliği: Bu e-posta hizmetinin kodu açık kaynaklıdır. Bu özelliği sayesinde, temel kullanıcı hesapları ücretsizdir.

Uçtan Uca Şifreleme Özelliği: Bu e-posta hizmeti sayesinde tüm e-postalar için uçtan uca şifreleme ile kullanıcıların güvenliği sağlanıyor. Dolayısıyla şifreli e-postalar üçüncü taraflarla paylaşılamaz oluyor.

İsviçre Gizliliği ve Güvenlik: İsviçre, veri güvenliği ve tarafsızlık politikasına sahip. Ülkenin bu politikasına güveniyorsanız hiçbir sorun yaşamazsınız. Şu da unutulmamalıdır ki; ülkede tüm sunucular İsviçre’de yerin 1000 metre altında tutuluyor.

E-Posta Hizmeti Reklam İçermiyor: Gmail’de karşılaşabileceğiniz gibi yazışmanızla ilgili herhangi bir reklam gösterimi bulunmuyor.

Kolay Kullanımı ve Yalın Tasarımı: Maillere her aygıt üzerinden erişim sağlanabiliyor. Gelen kutusu oldukça sade bir tasarıma sahip bu yüzden de okuma, düzenleme ve gönderme işlemlerinin hızlı yapılabilmesine odaklanılmış.

Şifrelenmiş E-posta Özelliği: Bu e-Posta hizmeti, kullanıcı olmayan kişiler için özel bir parola belirleyerek bu parola sayesinde karşı tarafın içeriği görebilmesini sağlayabiliyor. Bu özelliği zorunlu değil fakat kullanıcıların güvenliğini oldukça arttıran bir özellik.

Silinebilen E-Posta Özelliği: Gönderdiğiniz postaları belirlenen zaman içinde silinebiliyor. Örneğin 24 saat içinde yazdığınız iletinin, bu özellik sayesinde silinmesini sağlayabiliyorsunuz.

Türkçe Dil Desteği: İşte aradığımız özelliklerden biri de bu. Çok iyi denebilecek düzeyde Türkçe dil desteği de mevcut.

ProtonMail Mi? Yoksa Gmail Mi?             

Gelin hep birlikte ProtonMail’in Gmail’den üstün olduğu özellikleri karşılaştıralım:

  • Protonmail’in şifrelemesi, gelen kutunuzdaki postaları hiç kimsenin okuyamayacağı anlamına gelmektedir. Gmail’deyse durum farklı. Gmail tüm iletişim bilgilerinize girebilir. Eğer Gmail’in tüm iletişim bilgilerinize girmesi sizi kuşkulandırıyorsa Protonmail’in yaklaşımı daha güvenli bir veri gizliliği hizmeti sağlamaktadır.
  • Proton, Gmail’den farklı olarak yalnızca şifrelenmiş iletileri tuttuğundan, olası bir saldırı da saldırgan da bunları çözme yeteneğine sahip olamayacaktır. İşte bu veri ihlali saldırılarına karşı Sıfır-Erişim Şifreleme yaklaşımı ile bir adım öne çıkıyor.
  • Google, kullanıcılarının her hareketini kayıt altına alıyor. IP adresi, yapılan her arama, açılan her e-posta, ziyaret edilen her bir sayfa ve daha birçok şey. ProtonMail ise herhangi bir kayıt tutmamaktadır. Ancak şunu hatırlatmak gerekiyor. Şirket, 2021 yılında bir Fransız iklim aktivistinin IP adresini hükûmet yetkilileri ile paylaşmıştı. Bu olayın ardından, web sitelerinde yer alan “IP adresinizi kaydetmiyoruz” ifadesini resmî web sitesinden kaldırdılar. Kullanıcılarına ise Tor veya VPN aracılığıyla maillerine girmelerini önerdiler.
  • Bu e-posta hizmetinin Gmail’den farklı olan yanlarından biri de İsviçre ve Avrupa kanunlarına tabii olmasıdır.
  • Protonmail ve Gmail e-posta hizmetlerinin amaçları aslında birbirinden tamamen farklıdır. Gmail sizi dünyanın en geniş reklam ortamı üzerinde tutmaya çalışırken; Protonmail ise dijital hayatta demokrasiyi ve kullanıcıları için gizlilik haklarını korumayı kendine amaç edinmiş durumda.

 

Daha fazla Teknoloji yazısı için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu