Instagram takipçi satın al
Sağlık

Kalbe Bağlı Göğüs Ağrısı Nasıl Oluşmaktadır?

istanbul temizlik şirketi

Güney Kardiyovasküler Enstitüsü Nükleer Kardiyoloji Direktörü William R.Ladd’ın Makalesi.

Özellikle egzersiz yaparken göğüs ağrısı sorunuyla karşılaşırsanız, bunun kalbe bağlı bir ağrı olup olmadığı konusu kesinlikle aklınızı kurcalayacaktır. Aslında kurcalamalıdır da.Kalp kası ağrısı-anjin çoğu kalp krizinin nedeni olan koroner arterlerde meydana gelen tıkanıklığın ilk uyarısıdır.

Göğüs ağrısının kalbe bağlı olup olmadığı hakkında kesin kuralların olmadığı düşünülürse,durum özel bir şekil almaktadır. Kalpte meydana gelen sıkışma nadiren keskin bir bıçak ağrısı gibidir. Klasik kitaplarda tanımlandığı gibi, anjin ağırlık hissi, baskı, sıkışma ya da göğüste ağrı, bunları takiben nefes almada zorluk şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hissedilen ağrı genelde egzersiz yapmayı bıraktığınız an yok olmaktadır ve talihsiz olabilecek kadar şiddetli değildir.

İlk başta kalp krizi dayanılmaz bir ağrı şeklinde olmayabilmektedir.Bu da kurbanların kalp krizi baş gösterdikten sonra 4-6 saat kadar tedaviyi geciktirmelerine neden olmaktadır.O zamana kadar kalpte geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilmektedir.Hastaların kalp krizinin ciddi ve ölümcül olduğunu anladıkları durumlarda soluğu acil servislerde alması bilinen bir durumdur.

Kalbe Bağlı Göğüs Ağrısı Nasıl Oluşmaktadır?

Anjin,kan desteğinin azalmasından dolayı yeterli oksijen alamayan kalp kaslarından gelen bir tepkidir.Kalp krizi oksijen yetersizliğinin en ekstrem ifadesidir.Bu durumda tüm kalp kası hücreleri oksijensiz kalarak ölmektedir.Kalp kaslarını besleyen arterlerdeki tıkanıklık yeterli çabuklukta açılırsa,(krizin baş gösterdiği birkaç saat içinde),kalıcı hasar en aza indirgenebilmektedir.

Bu nedenle yukarıda belirtilen göğüste ağırlık ya da baskılayan ağrı hissederseniz,tıbbi kontrolden geçmeniz son derece önemlidir.%90′ bir olasılıkla bu ağrı anjin ağrısıdır.Ağrı yok olsa bile,ağrının nedeni olan arterlerde hala tıkanıklık vardır ve durum gittikçe daha da kötüleşecektir.

Katlanılabilir ya da yok olan bir ağrı olduğu için durumu önemsememek yapabileceğiniz en kötü şeydir.Potansiyel açıdan ölümcül bir duruma yakalanma olasılığınız yapılabilecek tek uyarıdır.Durumu önemseyiniz ve derhal bir kardiyologa başvurunuz.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu