Instagram takipçi satın al
İlginç HaberlerYaşam - insan

NASA, Mars’ta Yaşam Bulguları Tespit Etti!

Yapılan açıklamaya göre ilk kez Mars’ta hayat olabileceğinin en büyük kanıtı olarak organik moleküller bulundu.

istanbul temizlik şirketi

Mars’ta Yaşam Bulguları Bulundu!

NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı)’nın keşif aracı olan “Perseverance” (Azim), 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılmıştı. NASA bu görevle Mars’ta ilk kez helikopter uçurmuş oldu. Geçtiğimiz yılın şubat ayında Mars’a iniş yaptı. Perseverance, bu bir buçuk yıl boyunca çok sayıda örnekleri ve verileri bize ulaştırırken birçok keşfe de imza attı. Geçtiğimiz günlerde NASA, düzenlediği bir konferansta Perseverance görevinin öne çıkan başlıklarını tartışırken gündeme oturacak bir şey açıkladılar! Yapılan açıklamaya göre ilk kez Mars’ta hayat olabileceğinin en büyük kanıtı olarak organik moleküller bulundu. Bulunan organik madde örnekleri, NASA’nın meşhur Jezero Krateri adındaki eski bir göl yatağından alındı. Bu deltanın 3,5 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor. Mars nehri ve gölünün birleşimiyle oluştuğu da belirtilenler arasında. Zaten, zamanının çoğunu bu eski göl yatağını keşfetmekle geçiren Perseverance’nin en önemli görevi, milyarlarca yıl önce var olmuş ve olabilecek mikrobiyal yaşam belirtilerini bulmaktı.

NASA’nın Meşhur Jezero Kraterinden Örnekler Alındı

Bu görev için belirlenen ve başlıca konum olarak kabul edilen 45 kilometre genişliğindeki bir alanda bulunan kayalar ve yapıları incelendi. İlk araştırma sırasında Perseverance, meşhur kraterin tabanından örnek alarak yerin derinliklerinde bir bulguya rastladı: magmadan veya yüzeydeki volkanik aktivite sırasında oluşmuş olan magmatik kaya buldu. Fakat devamında yaptığı alandaki bir başka kazıyla yaşama dair işaretler buldu. Perseverance proje bilimcisi olan Ken Farley, “Bu görev, bugün hayatta olan yaşam türlerini aramak değildi. Bunun yerine, Mars ikliminin bugün olduğundan çok daha farklı olduğu ve hayata çok daha elverişli olduğu çok uzak bir geçmişe bakıyoruz.” dedi. Geçtiğimiz şubat ayında Mars’a inen Perseverance, 7 Temmuz tarihinden bu yana eski nehir deltasından 4 örnek topladı. Böylece elindeki toplam kaya örneği sayısını 12’ye çıkardı. Topladığı örneklerde organik madde “hazinesi” bulunduğunu bildiren Perseverance’nin bulguları hakkında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde Perseverance uzmanı Ken Farley, “Deltada araştırdığımız kayalar, bulduğumuz en yüksek organik madde konsantrasyonuna sahip” dedi.

 

NASA, Mars'ta Yaşam Bulguları Tespit Etti!
Mars 2022

Organik Moleküller ‘Wildcat Ridge’ Adı Verilen Kayada Bulundu

NASA Bilim Başkanı Thomas Zurbuchen ise yapılan bu keşif hakkında, “Mars’ta yaşam var mı?” sorusuyla bağlantılı bu araştırmanın “tam kalbinde” olduklarını belirtti. Bilim insanları, “Perseverance, Mars’ta daha önce de organik madde buldu. Ancak bu kez keşfettiği organik maddenin, geçmişte yaşamın var olabileceği bir bölgede ve Dünya’daki fosilleri de koruyan tortul türü bir kayada bulunması çok önemli” dedi. NASA’dan gelen bilgilere göre, uzay aracı fazlasıyla zengin ve çeşitli yapılarda kayalar barındırıyor. Bulunan ve yaşam bulgularından olabilecek organik moleküller içeren çamurtaşına ‘Wildcat Ridge’ adını verdiler. Kaya; kum, çamur ve tuzlardan oluşuyor. NASA, organik maddelerin böyle tortul bir kayada bulunmuş olmasının çok önemli bir bulgu olduğunu söyledi. Verilen bilgilere göre, Perseverance bu kayadan bir numune almadan önce Wildcat Ridge’ın yüzeyinin bir kısmını kazarak toza çevirdi. Ayrıca NASA’nın yaptığı basın açıklamasına göre örneklerin analizinde, sülfat minerallerle ilişkili olan bir organik molekül sınıfı da tespit edildi. Perseverance’ın analizi sayesinde sadece organik molekülleri keşfetmekle kalmadık aynı zamanda NASA ekibinin yaptığı bu keşif sayesinde görev sırasında şimdiye kadarki en büyük organik madde konsantrasyonu olarak da kayıtlara geçti.

Yaşanabilir Ortamları Organikler ve Kimyasallar için Tarama

NASA, yaklaşık 1 metre genişliğinde olduğu açıklanan taşın, muhtemelen çok eski hatta milyarlarca yıl önce çamur ve ince kumun buharlaşan bir tuzlu su gölüne yerleşmesi sonucu oluştuğunu söyledi. Perseverance uzay aracının 20 Temmuz tarihinde taşın yüzeyinin bir kısmından aldığı örnekler, uzay aracı içerisinde bulunan ‘Yaşanabilir Ortamları Organikler ve Kimyasallar için Tarama ‘anlamına gelen SHERLOC adlı araçla incelendi. Bunun sonucunda yapılan incelemelerde ortaya çıkan örneklerin, sülfat minerallerininkilere benzer biçimde bir organik molekül sınıfına sahip olduğunu gösterdi. NASA bu konu hakkında, incelenen kaya katmanlarında bulunan sülfat minerallerinin oluştukları sulu ortamlarla ilgili önemli bilgiler sunabileceğini söyledi. Fakat bununla birlikte bu konuda önümüzde büyük bir engelin olduğunu da hatırlattı. NASA, açıklamayı Twitter üzerinden yaparak o sırada Twitter’dan gelen soruları da cevapladı. “Perseverance, numuneler Dünya’ya geri getirilmeden yaşam belirtilerini tespit edebilir mi?” sorusuna Proje Bilim İnsanı Ken Farley yanıt verdi, “Başka bir gezegende yaşam ispatı yükü çok ama çok ağır.” Dedi. NASA, alınan numunelerin Dünya’ya getirilmesi gerektiğini belirtirken yaşamın kesin olarak tespit edilemeyeceğini fakat potansiyel keşifler yapılabileceğini de ekledi.

 

Peki Nedir Bu Organik Madde?

Organik madde, organik moleküllerden oluşur. Genellikle canlıların yapılarında var olan ve organik moleküller bulunduran, ihtiva eden maddelere denir. Doğal olarak doğada bulunmazlar. Organizmada metaboliz­ma sırasında sentezlenen maddelerden biridir. Anlayacağınız yaşamın tanımına bakıldığında yaşamın gereği, canlı organizmalar tarafından üretilen maddelerin önemli bir göstergesi olarak kabul edilmek zorunda. NASA basın toplantısında Uzman Ken Farley, “Gerçek şu ki, başka bir gezegende yaşam olmuş olduğunu kanıtlamak oldukça zor. Bunun için Mars kayalarını yakından ve Dünya laboratuvarlarında bizzat incelememiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. Yani Perseverance, o düzeyde bir donanıma sahip değil. Mars‘ta eski mikrobiyal yaşamın kanıtı bulunduysa bile buna kesin bir cevap vermek için gerekli donanıma Dünya laboratuvarlarında sahibiz. Yapılan bu yeni keşif sonrası NASA’nın 2030’da Perseverance örneklerini almak için başka bir planı var. Eğer her şey istenildiği gibi giderse alınan bu örnekler 2033’te Dünya’mıza gönderilebilecek. Bekleyelim ve görelim…

 

Daha fazlası için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu