Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı BilgilerListeler

Antioksidan Deposu Bitkiler, Yiyecekler ve Çaylar

Antioksidan deposu meyve, sebze ve bitkiler ile antioksidan vücuda direkt olarak alınır ve bu şekilde sağlıklı bir vücuda kavuşabilirsiniz. İşte o bitkiler, yiyecek ve çaylar.

istanbul temizlik şirketi

Antioksidanın vücudumuz için ne kadar faydalı olduğunu artık hepimiz bilmekteyiz. Vücuttaki zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan antioksidan kalp-damar hastalıkları ve kansere karşıda iyi bir koruyucu görevi görmektedir. Tansiyonu düşürmeye de yardımcı olan antioksidan cilt için de oldukça faydalı olup yaşlanmayı geciktirmektedir.

Vücut için oldukça faydası olan antioksidanı vücuda almanın en kolay yolu tabii ki besinlerdir. Antioksidan deposu meyve, sebze ve bitkiler ile antioksidan vücuda direkt olarak alınır ve bu şekilde sağlıklı bir vücuda kavuşabilirsiniz.

Antioksidan deposu 15 sebze, meyve ve bitki çayı

Antioksidan deposu 15 sebze, meyve ve bitki çayı ise şunlardır:

Brokoli

Brokoli birçok kişinin tüketmeyi sevmediği besinlerden birisidir. Ama brokoli antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Antioksidan özelliği dışında içeriğinde beta-karoten olması da kanser ve kalp hastalıklarını önlemesinde yardımcı olmaktadır. İçerisinde bulunan östrojen seviyesini aşağı çeken antioksidan sayesinde yumurtalık ve rahim kanserlerini önlemektedir.

Sarımsak:

Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki virüs ve bakterileri öldürür. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı besinlerden birisidir.  Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kolesterolü dengede tutar, tansiyonu düşürür ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.  Astım ve mantar enfeksiyonları tedavisinde de sarımsak kullanılmaktadır. Yemekler içerisinde sarımsak tüketilebileceği gibi günde 1 tane çiğ olarak da tüketmek oldukça faydalıdır.

Ispanak

Antioksidanın bir maddesi olan lütein ıspanak içerisinde oldukça fazla bulunmaktadır. Vücudun güçlenmesini sağlayan lütein, gözlerde katarakt ve sarı nokta hastalığının oluşumunu da engelliyor. Özellikle güneşin retinaya zarar vermesini engelleyerek virüslerin göze zarar vermesini engelliyor. Ayrıca lütein kalp hastalıklarını önlemeye de yardımcı olmaktadır.

Havuç ve diğer sarı-turuncu sebzeler

Havuç, pancar, sarı patates ve diğer sarı-turuncu sebzeler beta-karoten bakımından oldukça zengindir. Bu özellikleri ile akciğer, meme, yemek borusu, mesane ve mide kanserlerine karşı koruyucu niteliği göstermektedirler. Kalp hastalıkları ve romatizmaya karşıda koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Pişmiş olan sarı-turuncu sebzeler antioksidan bakımından daha zengindir.

Soya

İçerisinde genistein ve diğer izoflavonları bulunduran soya, vücut için oldukça faydalı besinlerden birisidir. Meme, prostat ve kolon kanserlerini önlemektedir. Kolesterolü düşürür, kemik erimesini önlemeye yardımcı olur ve menopozun etkilerini azaltır. HDL kolesterole zarar vermeden LDL kolesterolün seviyesini düşürebilir.

Domates

Likopin içeren domates, kansere karşı vücudu koruyor, kataraktı önlüyor ve tende oluşan leke sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Domates tüketimi erkeklerde prostat kanserini önlüyor. İçeriğinde bulunan antioksidan glütasyon bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine fayda saplıyor. Ayrıca domates ilerleyen yaşlarda zihinsel işlevlerin bozulmadan sürdürülmesine de yardımcı oluyor.

Böğürtlen, ahududu, yaban mersini

İçerisinde mineral, vitamin ve lif bulunduran bu meyveler antioksidan bakımından oldukça zengindir. Kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olurlar. Yaban mersini ileri yaşlarda oluşabilecek olan idrak etme bozukluğu sorununu geciktiriyor.

Kırmızı üzüm

Resveratol ve kersetin içeren üzüm kalp sağlığını korur. Kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlarken kandaki pıhtılaşmayı da azaltır. Resveratol; iltihaplı hastalıklar, gastrit ve ülser gibi mide sorunları, kemik erimesi ve felç hastalıklarının oluşma risklerini de azaltır.

Turunçgiller

İçerisinde limonen ve fenolik asit antioksidanları bulundururlar. Meme, deri, akciğer ve birçok farklı kanser türünün oluşma riskini azaltırlar. C vitamini, içerikleri nedeniyle demirin emilimini arttırırlar. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan turunçgiller bağışıklık sistemini güçlendirirler ve cildin elastikiyetini korurlar.

Kırmızı erik

Vücuttaki serbest radikalleri absorbe edebilme özelliği bulunmaktadır.  Kanser ve dejeneratif hastalıkların vücutta yol açtığı hasara karşı mücadele eder.

Elma

Antioksidan bakımından en zengin meyvelerden olan elma Alzheimer ve kansere karşı koruyucu özellik gösterir.

Kiraz

Antioksidan bakımından zengin olan kiraz kanseri önlediği gibi gut ve artrit gibi iltihaplı hastalıkların ağrılarını hafifletmede yardımcı olur.

Tahıllar

Antioksidan bakımından zengin olan tahıllar; kolon, göğüs ve karaciğer kanserlerine karşı koruma sağlarlar. Artrite karşı iyi bir savaşçıdır. Tahıllar sağlıklı beslenmeye yardımcı olan B vitamini ve posa yönünden zengin besinleridir. Ayrıca vücudun savunma sistemini güçlendirirler.

Antioksidan deposu çaylar

Antioksidan deposu çaylar

Yeşil çay

Antioksidan bakımından en zengin olan çay yeşil çaydır. Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlere karşı korur ve toksinlerin atılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cilt için de çok faydalıdır.

Siyah çay

Hemen hemen herkesin günlük bir bardak içtiği siyah çayda iyi bir antioksidan kaynağıdır. Kanser ve kalp hastalığına iyi gelir. Felç riskini azaltır. Yeşil çayın antioksidan bakımından daha zengin olduğu bilinse de siyah çayından antioksidan bakımından zengin olduğu kanıtlanmıştır

Kuşburnu çayı

Antioksidan bakımında zengin olan kuşburnu iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Kışın bol bol tüketilmesi gereken bitki çaylarından birisidir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu