Instagram takipçi satın al
TürkiyeTeknoloji

Ali Taha Koç Açıkladı! NFT’nin Türkçe Karşılığı Belli Oldu!

Popüler yatırım aracı haline gelen NFT’nin Türkçe karşılığı belirlendi. İşte detaylar…

istanbul temizlik şirketi

 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, sosyal medya hesabından duyurdu. Son dönemlerde kripto para, çeşitli sanat ve teknoloji alanlarında popüler yatırım aracı haline gelen NFT’nin Türkçe karşılığı belirlendi. İşte detaylar…

 

Ders Bitmeden NFT’si Yapıldı!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, geçtiğimiz günlerde bir video mesaj yayınladı. Ankara Üniversitesi bünyesinde 20211-2022 Bahar Dönemi’nde ‘’NFT’ye Giriş’’ dersi açıldığını hatırlatarak bazı noktalara değindi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen dersin açılışında Koç ve ekibi tarafından çekilen bir fotoğrafın, konuşma sonlandırılmadan o esnada NFT’ye dönüştürüldüğü söylendi. Bu konu hakkında Koç, Türkiye’nin ilk NFT dersi yapılmış olduğunu vurgulayarak oluşturulan NFT’nin de anı olarak Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a hediye olarak verildiğini söyledi.

 

Ali Taha Koç, NFT’nin Türkçe Karşılığı Hakkında Anket Başlattı!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, konuyla ilgili açıklama yaparken geçtiğimiz gün verilen ‘’NFT’ye Giriş Dersi’’ sonunda sosyal medya hesabından da bir anket başlattı. Koç, takipçilerine şu soruyu sordu: ‘’ NFT yani non-fungible token teriminin karşılığı sizce ne olmalı?’’ Ardından anket hakkında: “Gelen önerilerin hepsi bizim için çok kıymetliydi, anketi sonlandırdığımızda ekibim titiz bir çalışma yürüterek önerileri tek tek inceledi. Sonrasında yaptığımız değerlendirmeleri TDK ile paylaşarak ortak bir çalışma başlattık. Ankete gösterilen yoğun ilgi hepimizi memnun etti, katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Gelen önerilerin hepsi bizim için çok kıymetliydi, anketi sonlandırdığımızda ekibim titiz bir çalışma yürüterek önerileri tek tek inceledi. Sonrasında yaptığımız değerlendirmeleri TDK ile paylaşarak ortak bir çalışma başlattık. Anket sonucunda gelen önerileri önce 80’e, sonrasında 10’a düşürdük. Nihai kararımızı TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in de katkılarıyla ‘Nitelikli Fikri Tapu’dan yana kullandık. Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik.” Sözlerini kullandı.

 

İşte NFT’nin Türkçe Karşılığı!

Twitter hesabı üzerinden yaptığı ‘’NFT yani non-fungible token teriminin karşılığı sizce ne olmalı?’’ anketinin sonuçlarını da dikkate alarak karar verildiği belirtilirken Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, İngilizcesi non-fungible token olan NFT’nin Türkçe karşılığının, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ortak bir çalışma ile öneriler önce 80’e sonra 01’a düşürülerek nihai bir karar verildi. Sonuç olarak NFT’nin Türkçe karşılığı ‘’Nitelikli Fikri Tapu’’ olarak belirlendiği açıklandı.

 

 ‘’ eN eF Ti’’ Değil ‘’ Ne Fe Te’’

Ali Taha Koç, ismi açıkladıktan sonra, neden Nitelikli Fikri Tapu’nun tercih edildiğine de açıklık getirdi: “Seçenekleri değerlendirirken hem anlam bütünlüğüne hem de kısaltmanın küresel anlamda yer bulması için arama motorlarında yine NFT’ye karşılık gelmesine özen gösterdik.”  Ali Taha Koç açıklamasında NFT kısaltmasını seslendirilirken “eN eF Ti” yerine “Ne Fe Te” şeklinde seslendirilmesi gerektiğini de vurguladı. Ali Taha Koç, bu tarz yenilikçi teknolojilere dair terimlerin sadece daha anlaşılabilir bir hale getirilmesinin yetersiz olduğunu söyledi. Koç, bu teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunulması gerektiğini de ifade ederek şunları söyledi: “Dijital Türkiye vizyonuyla ülkemizin dijital dönüşümünün koordinasyonunu sağlamak üzere çıktığımız bu yolda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak blokzincir gibi yenilikçi teknolojilerin getirdiği sistemler üzerinde uzmanlık kazanmak için nitelikli fikri tapu ve akıllı sözleşmelere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızda ortak odak noktamız ise daima gençlerimiz. Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla öğrenen, çalışan ve üreten gençlerimizin yenilikçi teknolojilerde de ülkemizi öncü yapacağına inancımız tam.”

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu