Instagram takipçi satın al
Kimdir?Tarih

Nene Hatun Kimdir, Neler Yapmıştır?

istanbul temizlik şirketi

Cesaretin Timsali Nene Hatun kimdir, neler yapmıştır, Nene Hatun hikayesi kısacası Nene Hatun hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bu yazıdan bulacaksınız. Türk Tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan ve Cesaretin timsali olarak görülen Nene Hatun’un hikayesi adeta yüreği yaralayacak cinsten. Peki Nene Hatun kimdir ve Neler yapmıştır? Birçok okula, hastaneye adını veren bu şanlı anamızın hikayesine bir göz atalım.

Türk Tarihine’93 Harbi’ adını yazdırmış olan ve Türk-Rus Savaşlarında Erzurum‘un Aziziye Tabyası’nda gösterdiği kahramanlıkla tarihin altın sayfalarına adını yazdırmış olan Nene Hatun efsaneleşmiş bir annemizdir.

Nene Hatun Ne Zaman, Nerede Doğdu?

Nene Hatun, 1857 tarihinde Erzurum’un Pasinler ilçesi Çeperler Köyü’nde dünyaya gözlerini açtı. Daha 20’li yaşlarda bir gelinken, 1877-1878 yılları arasında yapılan Türk-Rus Savaşı’nda ( Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak geçmektedir.) Aziziye Tabyası’nı taş, kazma, sopa ve kürekle savaşarak Rus Askerlerine meydan okuyanların başında gelmiştir.

Erzurum ilimizdeki Aziziye Tabyası’nın savunulması aşamasında örgütlenmenin başında olan, insanların morallerini yüksek tutan ve kahramanca mücadele ederek adını tarihe yazdıran Nene Hatun’u diğerlerinden ayıran en önemli özellik 3 aylık küçücük kızını ve yine 3 yaşındaki oğlunu bırakarak yurdun savunmasına kahtamanca katılmasıydı. Kahramanlık kanında olacak ki küçük oğlu Mehmet Çanakkale savunmasında şehit düşmüştür.

1877 yılınnın 8 Kasım gecesinde bölge halkından hayinler içerisinde bulunan Osmanlı vatandaşı Ermeni çeteleri Erzurum Aziziye Tabyası’na gizliden sızarak, Tabyayı savunan Türk askerlerini uykuda yakalayarak kılıçtan geçirerek öldürdüler. Bu esnada arkadan gelen Rus askerleri herhangi bir savunma ile karşılaşmadan tabyayı ele geçirdi. Nu katliamdan kurtulan askerlerden biri Erzurum Halkına Rus askerlerinin tabyayı ele geçirdiği ve Erzurum’a doğru ilerledikleri haberini ulaştırdı.

 

Nene Hatun Kimdir, Neler Yapmıştır?

Haberi alan Kahraman Erzurumlular, kadın erkek olmalarına ve yaşlarına bakmadan ellerinde ne varsa Tüfek,  sopa, balta, tırpan, satır ne aldılarsa Tabyaya doğru ilerlemeye başladılar.  Nene Hatun eline aldığı Satır ile saflara karıştı. Erzurumlular şehirlerini savunmak için ağır silahlanmış Rus askerlerine karşı savaşmaya gittiler.

Rus askerleri halk üzerine silahlarla ateş açtılar. yaklaşık olarak 1200 kişi bu yaylım ateşinde yaşamını yitirdi. Az sayıdaki Erzurumlu, Aziziye Tabyası’nın demir kapısını kırarak tabyanın içerisine girerek buradaki 2000’den çok Rus’u sopalarla, satırlar ile öldürerek Tabyayı geri aldılar. Bu savunmanın başından sonuna kadar savaşan Nene Hatun çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. 

Nene Hatun ve beraberindeki kahramanların tüm bu mücadelesi vatan savunması uğruna  tüm düşmanın yurttan atılmasına kadar devam etti. Nene Hatun hem savaştı. Hem de yaralı vatandaşlara yemek pişirerek, hemşirelik yaparak, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak tarihimizin destanlaşan şahsiyetlerinden biri haline geldi.

Nene Hatun Ne Zaman Nerede Kaç Yaşında Öldü

Türk tarihine adını yazdıran bu cesaret timsali annemiz Nene Hatun, 1955 Senesinde yani 98 yaşında Erzurum’da zatürre hastalığından ötürü yaşama gözlerini yummuştur. Nene Hatun, kurtuluş mücadelesinde büyük başarılar kazanılmasına sebep olduğu Aziziye Tabyası’na defnedilmiştir. Ölmeden birkaç yıl önce yılın annesi ödülünü almıştır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu