Moody’s’ten Uyarı: Türkiye’nin Dış Kırılganlık Riski Arttı.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody’s 19 Mart Salı günü yayımladığı Türkiye raporunda dış kırılganlığın ekonomik ve siyasi nedenlerle arttığını belirtti. Türkiye’nin dış kırılganlık riskini “yüksek” seviyesinden “yüksek+” seviyesine çıkarttı.

Moody’s raporda bunun sebeplerini de sıraladı. Buna göre ekonomik veriler ve siyasi beklentiler Türkiye’nin riskini arttırıyor.

Ekonomik sebepler

Moody’s ekonomik sebepler olarak, Türkiye’nin gelecek aylarda kamu ve özel sektör olarak yüksek dış borç ödemesi olduğunu bu ödemelerin tekrar finansmanı için yurtdışından sağlanması gereken yüksek tutarlı kredilerin oluşturacağı kırılganlığı gösteriyor.  Raporda ayrıca, “Duşuk tasarruf, enerjide dışa bağımlılık ve  ihracatın yüksek ithalat içeriği gibi sebeplerden kaynaklanan yapısal cari işlemler açığını yansıtmaktadır” denildi.

TCMB verilerine göre ;

Nisan ayında :

  • 1959 Milyon $ Kamu
  • 5082 Milyon $ Bankalar ve Finans Şirketleri
  • 1096 Milyon $ Özel şirketler

Mayıs ayında :

  •   557  Milyon $ Kamu
  • 6279 Milyon $ Bankalar ve Finans Şirketleri
  • 1363 Milyon $ Özel şirketler

Olmak üzere Türkiye’nin ödemesi gereken toplam borç tutarları 16.336 Milyon$.

Siyasi sebepler 

Raporda siyasi sebepler olarak, Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S400 savunma sisteminin ABD – Türkiye arasındaki ilişkiyi hareketlendirdiği bunun bir kirize dönme riskinin olduğu belirtiliyor. Ayrıca Almanya’nın vatandaşlarına Türkiye’ye seyahat uyarısında bulunduğunu belirterek “Bu diplamadik anlaşmazsızlıklardan birinin veya ikisinin ilişkileri hareketlendirmesi halinde, ülkeler arası ticaret ve yatırımları azaltacak, yaptırım uygulanması söz konusu olabilecek ve TL’nin değer kaybetmesine yol açabilecek” denildi.

Yayımlanan bu raporun kredi derecelendirme niteliği bulunmuyor.

Moody’s, Türkiyenin notunu yatırım yapılabilir seviyenin 3 basamak altında ( Ba3 ) negatif olarak değerlendiriyor.

Exit mobile version