Instagram takipçi satın al
Yaşam - insan

Modacılar Neden Genelde Erkektir?

istanbul temizlik şirketi

Pek çok moda markası çoğunlukla kadın müşterilere hizmet vermesine rağmen moda sektörünün çok az bir kısmı kadınlar tarafından yönetiliyor. Bunun bir nedeni kadınların moda sektöründe tüketici grubunda ağırlıklı olarak yer alması olabilir ama bu temel neden değildir.

Erkeklerin Modaya Farklı Bakış Açıları

Erkekler modaya yön verirken kadın için en iyi şekilde tasarım yaptıklarını düşünürler. Kendilerinden çok emindirler. Kadın tasarımcılar her ne kadar bedenlerinin nasıl göründüğünü, neyi giymeyi sevdiklerini ve gizlemek istedikleri kısımları bilseler de erkekler dışarıdan baktıkları için modayı daha farklı görüyorlar. Bu nedenle bir tasarım yarattıklarında ilginç parçalar ortaya çıkarabiliyor. Bu parçalar da kadınların tasarımlarından daha fazla ön plana çıkabiliyor.

Modacıların genellikle erkek olmasının bir nedeni de toplumda tüm iş alanlarında üst düzey iş ve pozisyonlara erkeklerin hâkim olması yer alıyor. Moda sektörü her ne kadar kadınların ağırlıklı tüketici olduğu bir sektör olsa da modacı olarak  erkeklerden daha düşük pozisyonlarda çalışıyorlar.

Günümüzde çalışan kadın sayısında artış olmasına rağmen geleneksel yapı kolay kırılamıyor. Bir kadının sorumluluğunda olan annelik, ev bakımı ve çocuk bakımı gibi beklentiler ve kadınların kendilerine yükledikleri bu görev moda sektöründe kadın başarısını engellemeye devam ediyor.

Erkeklerin Modaya Farklı Bakış Açıları

Toplumun Etkileri

Kadın tasarımcılar her sektörde olduğu gibi moda sektöründe de algı sorunları ile baş etmek zorunda kalıyor. Kadının iyi bir modacı olması için göstereceği emek toplumsal cinsiyet kriterinin altında kalıyor. Pek çok ülkede kadın kendini açıkça ifade edemiyor ve gösteremiyor. Erkeklerin altında çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Tüm bunların sonucunda kadınlar kendilerine çok fazla inanmıyor ve güven problemleri yaşıyor. Hiçbir şeyi sorgulamadan hangi pozisyonda çalışıyorlarsa orada kalmaya devam ediyorlar. Erkekler yükselirken ve iyi yerlere gelirken kadın daha fazla çaba gösterdiğini bilmesine rağmen neden olan durumları sormaya cesaret edemiyor. Fikirlerini açıkça ifade edemiyor. Haksızlıkla başa çıkmak yerine kaderci bir anlayış göstermeye kendilerini şartlandırıyorlar.

Moda sektöründe iş gücünün yüzde 70 üzerinde kısmını kadınlar oluşturmasına rağmen en iyi olan moda şirketlerinde üst pozisyonlarda ve liderlik kadrolarında yüzde 25’lik bir kısma sahip olabiliyorlar. Erkeklere kıyasla orantısız bir şekilde düşük pozisyonlarda görev aldıkları görülüyor. Erkeklerden düşük pozisyonlarda çalışan kadınlar, modanın birinci tüketicileri olsa da bakış açılarını, önerilerini iş kararlarına yansıtamıyorlar. Bunun sonucu erkekler daha iyi yerlere gelme ve adlarını duyurma şansına erişiyor.

uğurkan erez

Moda şirketleri kadınları liderlikten dışlıyor ve erkeklerle rekabet edebilme, yeteneklerini gösterme imkânlarını kadınların elinden alıyor. Bunun sonucu medyada erkeklerin daha sanatsal oldukları, daha orijinal fikirler üretip, daha fazla üretime katkı sağladıkları yansıtılıyor.
Özgürlük, yaratıcılık ve sanatsal yönlerini ön plana çıkaramayan kadınlar arka planda kalırken bunu fırsat olarak kullanabilen erkek modacılar kendilerini gerek ülkede gerek dünya çapında ispatlayıp iyi kariyer elde edebiliyorlar.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu