Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerTarih

Srebrenitsa Katliamı Hakkında Bilgiler

istanbul temizlik şirketi
Srebrenitsa Katliamı Hakkında Bilgiler

Sırplar tarafından başlatılan bu savaş büyük katliamlara sebebiyet verdi, bunlardan en büyüğü 2. Dünya savaşından itibaren Dünya’daki en büyük ölümlerin yaşandığı Bosna’nın Srebrenitsa kentinde yapılan soykırımdır. Yapılan incelemelere göre Sırp askerleri Srebrenitsa’da tam 8.372 Boşnak’ın ölümüne neden oldu. Sırp askerleri yüzlerce kadına ve küçük kız çocuklarına tecavüz etti. Tam birgün içerisinde 20.000 boşnak Srebrenitsa’dan mülteci olarak zorla gönderildi.

1992 ve 1995 yılları arasında 3 yıllık bir süre içerisinde meydana gelen bu katliamlar, Dünya’nın gözü önünde sistematik bir şekilde işlendi. Sırp askerleri Boşnaklara karşı ağır suçlar işledi.

Srebrenitsa Katliamı

Sırplar tarafından zorla Srebrenitsa’dan gönderilen Boşnaklar, Birleşmiş Milletler tarafından kurulan ve “güvenli bölge” olarak ilan edilen ve Hollanda tarafından gönderilen 400 adet asker tarafından korunulan bölgeye tahliye edildiler. Yaklaşık 25.000 mülteci Boşnak, Hollandalı askerler tarafından bir veya iki kilometre uzaklığındaki Potaçari’de bulunan bir akü fabrikasına yerleştirildi. 11Temmuz 1995’de Hollandalı barış gücü askerlerinin sırp komutan Ratko Miladiç ve birliklerine 25.000 adet boşnağı temsil etmesi ile birlikte adeta bir insanlık dramı yaşandı. Sırp birlikleri 12 yaşından büyük olan tüm erkekleri bir yana kadınları da başka bir yere ayırdılar. Kadınlar çeşitli işkencelere ve tecavüzlere mağruz kalırken, erkekler ise ölüm yolcuğuna çıktılar.

Bu soykırımdan kaçmak isteyen 12 bin Boşnak ise dağlık bir alanda tuzak kurmuş olan Sırp keskin nişancıları tarafından öldürüldüler. Soykurımdan kaçan 12 bin kişiden yalnızca 3 bini kurtularak Tuzla’ya ulaşabildi. Srebrenitsa’da yaşanan bu olay ilk kez belgelenmiş bir soykırım olarak tarihe geçmiştir.

Savaşın Bilançosu

Bosna savaşının ardından 312 bine yakın kişi yaşama gözlerini yumarken 2 milyona yakın kişide evsiz kaldı. 27 bin kişi ise kayıp olarak resmi belgelerdeyerlerini edindiler. Kayıpların bulunması için kurulan Toplu Mezarları Araştırma Enstitüsü yaklaşık 20 bin kayıp kişinin cesedine ulaşarak 18 bininin kimliğini tespit etti. Cesetlerin çoğunun parçalara ayrıldığı veya yakılmış halde bulunduğu için kimlik tespitlerinin yapılması da çok zor oluyor.

Adım adım Srebrenitsa katliamı

Faruk DURSUN Srebrenitsa Katliamı (Boşnak Katliamı)

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu