Minecraft’ta 24 Kişi Tarafından Yapılan Sansürsüz Kütüphane

Çoğumuz, konuşma özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğu düşünülen ülkelerde yaşıyoruz ve bundan farklı bir durumda yaşamayı hayal etmek zor olurdu. Dünyada hükumetlerin vatandaşlarını, özellikle mesleği gerçekleri bildirmek olan gazetecileri aktif olarak sansürlediği bir dizi ülke var. 

Dünyanın çeşitli yerlerinde gazeteciler sözlerinden dolayı yasaklandı, hapse atıldı, sürgün edildi ve hatta öldürüldü. Mesajlarını duyurmak ve yasaklandıkları yerlere ulaşmak için, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) milyonlara ulaşabilecek özel bir kütüphane türü açtı. Sansürsüz kütüphaneyi Minecraft’ta inşa ettiler.

İçerik oluşturucular seçimlerini kütüphanenin erişilebilirliğini açıklayarak seçiyorlar: “Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bu arka kapıyı“ Sansürsüz Kütüphane ”oluşturmak için kullandı: artık dünyadaki Minecraft oyuncuları için açık bir sunucuda erişilebilir bir kütüphane. Kütüphane, menşei ülkelerinde sansürlenen makaleler içeren kitaplarla dolu. Bu makaleler artık bir Minecraft içinde – bir bilgisayar oyunu içindeki hükumet gözetim teknolojisinden gizlenmiş olarak – tekrar kullanılabilir. Kitaplar sunucudaki herkes tarafından okunabilir, ancak içeriği değiştirilemez. Kütüphane büyüyor, sansürün üstesinden gelmek için giderek daha fazla kitap ekleniyor. ”

İçeriğimizin en altında videolu olarak izleyebilirsiniz.

İşte o harika kütüphanenin tasarımı ve detayları:

Sanal kütüphane 12 Mart’ta Siber Sansürlere Karşı Dünya Günü’nü kutlamak için kapılarını açtı. Bu kampanya, insanları düşüncelerini paylaşmaya teşvik etmek ve sansür karşıtı çabalarla ilgili mesajı yaymak için #TruthFindsAWay hashtag’ini kullanıyor.
Sözlerinin susturulduğu 5 farklı ülkeden (Mısır, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam) gazetecilerin artık yeniden duyulma şansı var. Proje temsilcileri, “Makaleleri şimdi Minecraft kitapları İngilizce ve makalelerin orijinal dili olarak yeniden yayınlandı ve eserlerini sansürleyen ülkelerde mevcut” dedi.

RSF, bu çarpıcı parçayı oluşturmak için BlockWorks ile işbirliği yaptı. “Kütüphane 3 aydan uzun bir süre inşa edildi ve 12,5 milyondan fazla bloktan yapıldı. Kütüphaneyi tasarlamak ve oluşturmak için 16 farklı ülkeden 24 inşaatçı 250 saatten fazla sürdü. Kütüphanenin ana kubbesi yaklaşık 300 metre genişliğindedir ve bu da onu dünyanın ikinci büyük kubbesi yapar. ”

Neden Minecraft’ı seçtiler? Temsilciler, akıl yürütmelerinin büyük bir bölümünün Minecraft’ın genç nesillerle ne kadar popüler olduğuna dayandığını açıkladı. Oyunu, 10 yaşından büyük olmasına rağmen bugün bile yüz milyondan fazla insan oynuyor.
Kütüphane yaratıcıları, oyun mekaniğini mesajlarıyla nasıl birleştirmeyi başardıklarını açıkladı:
“Minecraft, oyuncuların kasıtlı olarak bloklu, pikselli bir dünyayı keşfedebilecekleri açık dünya oyunudur. Burada hammaddeleri keşfedebilir ve çıkarabilir, el aletleri yapabilir, yapılar inşa edebilir ve diğer oyuncularla işbirliği yapabilirler. Oyunun yaratıcı modu genellikle ‘dijital Lego’ olarak tanımlanıyor ve eğitim ortamlarında kullanılıyor. Minecraft’ın oyununun bir kısmı, kitaplar gibi öğeleri toplamak ve hazırlamaktır. Minecraft kitaplarının 100 sayfası vardır ve serbestçe yazılabilir. Diğer oyuncular bunları okuyabilir ancak sunucudaki kitapların içeriğini değiştiremez. ”

Sanal kütüphane, ücretsiz bilgilere erişim sağlarken, ciddi bir soruna da dikkat çekiyor:
“Sadece 2019’da 39 gazeteci ve 10 vatandaş gazeteci öldürüldü ve şu anda 228 gazeteci ve 120 vatandaş gazeteci hapse atıldı. Bunlar endişe verici sayılar. 21. yüzyılın başında dünya nüfusunun neredeyse yarısı hala ücretsiz bilgiye erişememektedir. Temel bilgiden yoksun bırakılan ve dezenformasyonla manipüle edilen, gerçek gerçeğin yaşam seçimlerinin temelini oluşturduğu politik bir sistemde yaşaması engellenir. ”

Sansürsüz kütüphane videolu anlatım;

 

Exit mobile version