Instagram takipçi satın al
Eğitim

Milli Savunma Üniversitesine Nasıl Girilir?

istanbul temizlik şirketi

Türk Silahlı Kuvvetlerine her yıl nitelikli askeri personel yetiştirme amacı ile Milli Savunma Üniversitesi ‘ne ”askeri öğrenci” alımı yapılıyor? Peki Milli Savunma Üniversitesi ‘ne Nasıl Girilir ? Subay Nasıl Olunur ? Astsubay Nasıl Olunur ? Hava Harp Okuluna nasıl girilir ? Deniz Harp Okuluna Nasıl Girilir ? Kara Harp okuluna Nasıl Girilir ? bu soruların cevabına gelin biz verelim .

İlk olarak işleyişe geçmeden önce en başlıca koşulu yazalım MSÜ ye girebilmek için 21 yaşını geçmemiş olmak şarttır .

Gelelim İşleyişe her yıl mart ayında MSÜ ilk baraj sınavı olur .Bu sınavın başvuruları Şubat ayı civarında olur . Her ÖSYM sınavında olduydu gibi bu sınavında bir ücreti vardır. Sınav üniversite sınavının ilk basamağı mantığında olur. Yani Türkçe , Mat 1, Sosyal Bilgiler ve Fen derslerinden oluşur ve soru kalıpları eski adı ile YGS yeni adı ile TYT ile eşdeğerdir.

Peki Sınavdan Geçme Sınırı Nedir ?

Sınır ve zorluğunu şöyle karşılaştıralım. 2017 yılında bu sınava 300 bin civarı aday öğrenci girdi bu öğrencilerden yaklaşık olarak ilk 50 bin i Harp okullarına yani Subay öğrenci adayı olmaya bir adım yaklaştı ilk 120 bin kişi civarında Astsubay MYO ya girme şansına bir adım daha yaklaştı.

Bu sınav Mülakatlara Çağrı sınavı olduğundan çağrı oldukça fazla yani ortalama bir öğrenci iseniz bu sınavı geçmeme gibi bir durumunuz söz konusu değil.

Milli Savunma Üniversitesine Nasıl gidilir

Diyelim ki Bu sınav sonuçları açıklandı ve Mülakatlara Çağrıldınız. Devamında ki işleyiş nasıl olacak?

İlk olarak mülakatlar Ankara’da Kara harp okulunda olacak.

Hava, kara, deniz fark etmeden hepsine aynı mülakatta girilir ve hepsine tercihiniz var ise hangisini kazandığınız mülakatları geçtikten sonra sıralama ile belli olur.

Mülakatlar 3‘e ayrılıyor

İlk gün fiziksel yeterlilik testi bulunmakta. Bu testte 400 metre koşu, Barfiks, Top atma, zıplama, mekik bulunur. Bu testte önce boy kilo ölçülür koşullara uymayanlar teste girmeden direkt olarak harp okulu yerleşkesinden çıkarılır.

İlk Gün -FYT

Fiziksel yeterlilik testinde elenen sayısı her grup için ( gruplar ortalama 30 kişi ) 2-3 civarıdır. Yani burada da oldukça mesele kolaydır aslında koşu hariç birinden 0 çekme şansınız bulunmakta ve 4 puan alan bu testi geçiyor. Fakat 100 lük sistemde siz 4 puan alıp geçerseniz ve diğer adaylar 70-80 puanlarla tüm mülakatları tamamlarsa sizin okullara girme şansınız oldukça düşüyor. Mülakatları geçmek kolay fakat yüksek puanla bitirmek önemli husus .

İlk gün öyle yada böyle bitirdiniz diyelim geldi 2.Gün yani Sözlü Mülakat

Milli Savunma Üniversitesi

İkinci Gün

Mülakat aşamalarının en stresli heyecanlı günüdür.

İlk olarak harp okulu yerleşkesine gidilir ve topluca kahvaltı yapılır kahvaltısını bitiren konseyini öğrenir ve bekleme salonunda stresli bekleyiş başlar. Her konseyin başında astsubay bulunur. Bu astsubay 10 ar 10 ar öğrenci adaylarını mülakat bekleme odasından alıp ince koridorda bulunan sıralara götürür.  Her bir kişi girdiğinde bir ön sıraya geçilir. Kurbanlık koyun gibi bekletilirsiniz açıkçası ve stres ciddi anlamda yüksektir.

Sıra size geldi ve içeri girdiniz diyelim karşınızda 6-8 kişi civarı bir mülakat ekibi göreceksiniz. Bunlar yüksek rütbeli komutanlar (binbaşı-yarbay-albay) ve psikolog ekibidir. Size sorular yöneltecekler burada önemli husus tabi ki bilginizi de ölçecekler fakat muhakemeniz onlar için 1. şarttır. Düzgün bir dile yapıya stres seviyesine yakınsanız geçmeme şansınız yok. Özellikle son yıllarda sözlü mülakatlar sert geçse de geçen aday öğrenci sayısı artmıştır. Öncelere kıyasla eskiden 50-60 kişilik bir grupta 1 yada 2 kişi zar zor geçer iken şuanda grubun hemen hemen yarısı sözlü mülakatları geçmektedir.

Gelelim odadan çıktınız ve sonucu öğrenmek istiyorsunuz, elinizde bulunan kağıt ile sıraya girer bandrolü okutursunuz oradaki asker size Harp okulu Onay yada Harp okulu ve MYO onay diyebilir bu geçtiğiniz anlamına gelir Red der ise elenmişsiniz demektir. Harp okulu Red MYO onay der ise harp okulu şansınız bitti ama MYO şansınız hala devam etmekte demektir.

Günün sonunda geçenler avluda hastahane sevkini bekler herkes farklı bir hastahaneye sevk edilir ve gün biter.

3.Gün -Sağlık

İlk 2 günü geçtiniz ve buraya geldiniz hedefinize adım adım yaklaşıyorsunuz fakat daha çok yol var.

Hastahane ye sabah erkenden gidilir ve kayıt işlemleri bitene kadar saat öglen olmuştur .Burada yoğunluk oldukça fazladır. Sinirler sürekli gerilir . Eliniz A4 Şeklinde fiş verilir bunda kardiyoloji, beyin cerrahi, nöroloji vs vs diye satırlar vardır. Örneğin Kardiyolojiye girdiniz doktor kontrol etti bir sorun yok elinizdeki kağıda sağlam damgası vurur ve çıkarsınız başka polikliniğine gidersiniz. Sorun var ise doktor sizinle muhatap olmaz kağıdınıza kod yazar. Bu her şeyin bittiği anlamına gelmez çünkü en son sağlık kurulu karar verecektir. Ortalama minimum 2 yada 3 gün sürer 1 ay süren dahi vardır. Bütün poliklinikler bitince kağıdı sağlık kuruluna teslim eder ve ertesi gün sonucu öğrenmeye gidersiniz . Orada sonuçlar açıklanırken isminizden sonra Askeri öğrenci olur yada olmaz denecektir.

Milli Savunma Üniversitesi

En çok elenme burada oluyor unutmayın !!!

Sağlığı da geçtiniz diyelim artık hiçbir şey yokmuş gibi evinize gidip çağrı zamanının bekleyeceksiniz. Her şey bitti fakat hala öğrenci olma şansınız çok yüksek değil.

Ağustos ayı gibi sıralamalar açıklanır asil yada yedek olduğunuz yazar .Yedek sıralaması geçen sene 25 bin civarına geldiğini unutmayın 25 bin kişi yedek kaldı mülakatları geçtiği halde yani MSÜ ye öğrenci olmak cidden kolay değil.

Yedeklerden ortalama ilk 2 -3 bin kişi asil olarak ardından büyük ihtimalle çağrılır.

Çağrılan adaylar İntibak eğitimine tabi tutulur. İntiak eğitimi ortalama 30 gün sürer ve İzmir Menteşte yapılmaktadır.İntibak eğitimini geçebilen adaylar Yemin töreni ile askeri öğrenci olmaya başlar. Harp okulları için 4 yıl MYO için 2 yıl sonra Astsubay veya Subay olarak Üniforması ile göreve başlar.

Soru , Görüş veya İsteklerinizi aşagıdaki Yorum bölümüne Eklemeyi Unutmayın !!!

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu