Instagram takipçi satın al
Sağlık

Gastrit ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Madde

Gastrit hastalığı midede kaynaklanan bir problemdir. Midenin iç bölgesindeki mukoza mekanizmasında oluşan iltihaplanma nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

istanbul temizlik şirketi

Gastrit hastalığı midede kaynaklanan bir problemdir. Midenin iç bölgesindeki mukoza mekanizmasında oluşan iltihaplanma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık toplum içerisinde azımsanmayacak kadar çoktur. Sıklıkla görülen bu hastalık, ilk başlarda akut seyretse de daha sonra kronikleşebiliyor.

Gastrit mide rahatsızlıkları arasında en az zarar veren hastalıklardandır. Ancak ilerleyen evrelerde kalıcı hasarlara neden olabilir. Gastritin ülserde daha az hasar bıraktığı ifade ediliyor. Ancak gastritin ülsere çevrilebileceği de belirtiliyor.

Gastrit çok yaygın bir hastalıktır ve laboratuvar sonuçları bu rahatsızlığın iki kişide bir görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu kadar yaygın olmasına rağmen gastrit belirtileri hemen hissedilen bir hastalık değildir. Dolayısıyla bir çok kişi bu rahatsızlığı yaşadığını dahi anlayamayabiliyor. Bu nedenle geç fark ediliyor ve hastalığın tedavisi daha da zorlaşıyor.

Gastrit vücudumuzda bakteri kaynaklı bir enfeksiyon şeklinde otaya çıkmakta ve bu bakterilere uygun antibiyotiklerle tedavi yapılmaktadır. Eğer gastrit şikayetiniz uzun süreli devam ediyorsa kronik, kısa süreli ise akut gastrit olarak ifade ediliyor.

1. Gastritin Nedenleri Nelerdir?

Gastritin Nedenleri Nelerdir?

Gastritin en yaygın nedenleri arasında aşırı alkol tüketimi ve uzun süren ilaç kullanımı gösterilmektedir. Özellikle sürekli aspirin gibi ilaçları sürekli kullanmak zorunda olanlar midedeki bakterilerin çoğalmasına ve bu bakterilerin bir takım enfeksiyonlar ortaya çıkarmasına neden oluyor.

Gastritin bir diğer sebebi ise sürekli ve fazla stresle yaşamaktır. Stresin bağışıklık sistemine verdiği zarar nedeni ile bir çok hastalık ortaya çıkabiliyor. Bunlardan biri de gastrittir. Bu rahatsızlık uyuşturucu madde kullanımı gibi nedenlerle de ortaya çıkmaktadır.

2. Akut Gastrit Belirtileri?

Akut Gastrit Belirtileri?

Kronik ve akut gastritler temelde aynı hastalık olsa dahi bir takım farklılıkları bulunmaktadır. Özellikle akut gastrit olan hastalarda kanama gözlenmektedir ve bu kanama sindirim sisteminin üstünde oluşmaktadır. Ayrıca midede bulantı, ekşime, normalden daha fazla geğirme durumu ve midenizin üst kısımlarında görülen kanamalar şeklindedir.

3. Gastrit Tedavisi ve Süresi

Gastrit Tedavisi ve Süresi

Gastrit tedavisi hassas olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle bu alanda uzman bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Uzman doktor endoskopi ile midenize yemek borusundan incelemelerde bulunacak, dışkı ve kan testi ile de sonuçlarını değerlendirecektir. Yapılan tetkikler sonucu sizler için en uygun tedavi seçeneği değerlendirilecek ve tedaviye başlanacaktır. Doktorunuza danışarak tedavinize destek olacak ve daha kolay bir tedavi süreci yaşatacak bitkisel kürler kullanabilirsiniz.

4. Tedavi Sürecinde Yediklerinize Dikkat Etmelisiniz

Gastrit Yediklerinize Dikkat Etmelisiniz

Her hastalıkta olduğu gibi gastritin de tedavi sürecinde beslendiğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz. Özelikle tuzlu ve yağlı yemekleri tüketmemeli, sıklıkla ilaç kullanmamalısınız. Hazır gıdalar gibi kimyasal katkı maddesi içeren gıdalar tüketmemelisiniz.

Gastrit tedavisi sürecinde tükettiğiniz gıdalar hastalığınızı doğrudan etkileyebilir. Çok hassas bir denge ile mükemmel bir şekilde çalışan vücudumuz, tekrar eski dengesini bulabilmesi için hassas bir süreçten geçmektedir. Bu nedenle tükettiğiniz gıdalar hastalığın daha da ilerlemesine ve kronik gastrite dönüşmesine neden olabilir. Tüm bu problemlerin yanı sıra tedavinizin başarı ile tamamlanması durumu da azalacaktır.

Tükettiğiniz gıdalar midenizdeki asit dengesini bozabildiği gibi normal düzeye gelmesine de yardımcı olabilir. Bu nedenle doktorunuzun sizlere yapacağı tavsiyeleri dikkatle dinlemeli ve asit içerikli gıdalardan uzak durmalısınız.

5. Gastrit Tedavisinde Nasıl Beslenilmeli

Gastrit Tedavisinde Nasıl Beslenilmeli

Uzmanlar gastrit tedavisinde hastalara bir çok tavsiyede bulunmaktadır. Bu tavsiyeler dikkatli bir şekilde uygulandığında tedavi oranı oldukça yükselmektedir. Bunlar;

  • Tedavi sürecinde tüketeceğiniz gıdaların lokmaları küçük olmalıdır,
  • Yemeğinizi hızlı tüketmemeli, sakin ve normalden biraz daha yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz,
  • Gıdaları çok sıcak veya soğuk bir şekilde tüketmemelisiniz,
  • Ayakta yemek yememelisiniz,
  • Geceleri yemek yemekten kaçınmalısınız şeklindedir.

6. Gastrit Tedavisinde Spor Yapmak

Gastrit Tedavisinde Spor Yapmak

Yemekten sonra yapacağınız hareketler yiyeceklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Hatta uzmanlar günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Ancak hastalık süreçlerinde yapacağımız hareketlere dikkat etmeliyiz.

Yemekten sonra yapacağınız ağır egzersizler gastriti daha da kötü bir hale getirebilir. Bunun yanı sıra emekten sonra hiçbir şey yapmadan hemen uzanmak da midede bir takım problemlere yol açabilir. Özellikle mide sıvısının yemek borusuna çıkması bu tür durumlar nedeni ile sıklıkla görülmektedir.

Bu yazımızda sizlere bir mide rahatsızlığı olan gastriti anlattık. Gastritin tedavisi ve tedavi sürecinde neler yapılması gerektiğinden bahsettik. Sizler de yaşadığınız tecrübeleri yorum kısmında ifade ederek gelecek diğer ziyaretçilere yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek istediğiniz veya sormak istediğiniz tüm bilgileri de yine burada ifade edebilirsiniz.

Gastrit hastalığı ve tedavisine yönelik bilgileri derlerken milliyet, gastrit, medicalpark, sabah internet sitelerini ziyaret ettik ve bilgilerimizi kontrol ettik. Yazımıza kaynaklık eden bu sitelere teşekkürü bir borç biliriz.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu