Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları, 10 Muhteşem Yol

Metabolizmasını Hızlandırmak İsteyenler, Bu Yazıyı Sakın Kaçırmayın!

istanbul temizlik şirketi

Metabolizma, vücudunuzda yediğiniz yiyecekleri enerji haline dönüştüren bir süreçtir. Metabolizmanız, vücut ısısı, enerji seviyesi, kilo verme ve kaybetme derecesi gibi fonksiyonları düzenlemekten sorumludur. Metabolizmanın yavaşlamasına bağlı belirtiler yaşlanmaya başlarken eğilim gösterir, ancak bazı yaşam tarzı alışkanlıkları ve altta yatan tıbbi durumlar da metabolik oranları düşürebilir.

Vücut dinlenirken, solunum görevlerini yerine getirmek, vücuttaki kan dolaşımını sağlamak ve hücreleri onarmak için de bu enerjiye ihtiyaç duyar.

Metabolizma gen, cinsiyet, yaş, hormon seviyeleri, vücut bileşimi ve aktivite seviyesi gibi birkaç faktör tarafından belirlenir. Yavaş veya düşük metabolizma, enerji seviyeniz, vücut ağırlığınız ve genel sağlığınız için çok büyük bir etkiye sahiptir.

Metabolizmanın yavaş çalışmasının belirtileri

Metabolizmanın yavaş çalışmasının belirtileri

Metabolizmanızın yavaş çalıştığından endişe duyuyor musunuz?  Aşağıdaki belirtiler metabolizmanızın yavaş çalıştığını gösterir.

1- Kilo alımı

Metabolizma, vücudunuzda yediğiniz ve içtiğiniz gıdaları enerjiyi dönüştüren süreçtir. Yemeğinizi yediğiniz ve egzersizi azalttığınız zaman, vücudunuzun kalori dönüşümünü yavaşlatır, metabolizma kilo alımına katkıda bulunur ve daha fazla yağ depolar.

2- Letarji (uyuşukluk) ve Kronik Yorgunluk

Metabolizmanız yavaş çalışıyorsa, bu nedenle vücutta gıdaları parçalayıp besin maddelerini enerjiye dönüştürme süreci azalacaktır. Demir veya B vitamini eksikliğinin getirdiği alyuvar sayımında azalma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Hem yorgunluğun hem de bu yorgunluğa eşlik eden metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

3-  Kilo Vermekte Zorlanma

Metabolizmanızdaki yavaşlama, kilo vermeyi zorlaştırır. Metabolizma yavaşlarken, daha az kalori yakarsınız ve kilo verememeniz daha da zorlaşır.

4- Kuru ve Çatlamış Cilt

Cildinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olan hormonlar, metabolik süreçlerinizi kontrol altına alır. Birindeki dengesizlik kesinlikle diğerinde de görülür. Ciltte renk kaybı, soluk cilt veya akne artışıyla birlikte kuru, kaşıntılı ve yağlı cilt, potansiyel metabolik eksiklikleri azaltmadaki belirtilerdir.

5- Metabolizma Hızı ve Saç Dökülmesi

Cildinizle birlikte, saçlarınızın da sürekli yenilenerek büyümesi için daha fazla besine ihtiyaç duyar. Yavaş çalışan metabolizmanız vücudunuzun besin alımını etkiliyorsa, saçlarınızın güçlü, canlı ve sağlıklı kalması imkansızdır. Saç dökülmesi ve saçlarda kuruluk yavaş çalışan metabolizma belirtisi olabilir.

6- Vücutta Soğukluk

Vücutta özellikle göbek çevresinde soğukluk varsa metabolizmanın yavaş çalıştığının belirtisidir. Doğal vücut sıcaklığınız korunamıyorsa, bu metabolizmanızı etkiler.

7-  Bağışıklık sistemi zayıflıkları

Vücudunuzun yabancı bakterilere ve virüslere karşı korunması için, sağlıklı bir bağışıklık sistemi gerekir. Vücudunuz, besin maddelerini gıdalardan alır ve bunları bağışıklık sisteminize düzgün bir şekilde çalışması için dağıtır. Besin maddeleri dönüşümünüz gevşerse, vücudunuz hastalanmaya karşı savunmasız kalacaktır.

8- Baş ağrısı

Baş ağrısı ve migren, metabolizmanızı yavaşlatan tiroid ile ilişkilendirilir. Buna ek olarak, stres hormonu seviyelerinde sağlıksız bir dalgalanma kortizol metabolizma dengesizliğine neden olur ve migreni tetikler.

Metabolizmanın yavaş çalışmasının nedenleri

Metabolizmanın yavaş çalışmasının nedenleri

Metabolizmanın yavaş çalışması vücutta bazı nedenlere yol açar. Bu nedenler arasında en önemlisi kortizol adı verilen aşırı stres hormonudur. Bu hormon cushing sendromu adı altında ciltte mor lekelere, adet düzensizliğine ve aşırı kıllanmaya neden olur.

Metabolizmanın yavaş çalışmasının nedenleri arasında aşağıdaki faktörler de sıralanabilir:

  • Açlık
  • Kötü beslenme
  • Sağlıksız veya düşük kalorili diyet
  • Fiziksel aktiviteden yoksunluk
  • Çok fazla şekerli içecek içme,
  • Zayıf veya yetersiz uyku,
  • Çok fazla stres
  • Vücutta toksin birikimi
  • Düşük tiroid
  • Hipotiroidizm
  • Düşük kan basıncı
  • Nabzın yavaşlaması
  • Kabızlık
  • Vücutta yüksek yağ oranı

Metabolizma Hızının Artırılması

Yaşam tarzınızdaki değişikliklerle metabolizmanızı hafifçe hızlandırabilirsiniz. Örneğin kas, yağdan her gün daha fazla kalori yakar, bu nedenle haftada 2-3 kez kaslarınızda güçlendirme yaparak metabolizmanızı artırabilirsiniz.

Daha fazla kalori yakmak için egzersizlerinize kardiyovasküler hareketleri ekleyiniz. Protein, kas büyümesi için ihtiyaç duyduğunuz amino asitlerini sağlar. Böylece protein alımınızı arttırmanız metabolizmanızı biraz daha hızlandırır.

Metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi 10 yolu

Metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi 10 yolu

1- Yeşil Çay

Yeşil çay, metabolik oranları yükseltir ve yağ oksidasyonunu hızlandırır. Bunun nedeni, yeşil çaydaki güçlü flavonoidleri ve antioksidanları içermesidir. Ayrıca yeşil çay, metabolizmayı hızlandırmak için vücutta uyarıcı olarak etkileşim sağlar.

Yeşil çaya benzer şekilde kahve de metabolizmayı artırmaya yardımcıdır. Günde bir fincan kahve içmek merkezi sinir sistemini uyarır ve metabolizmanızı hızlandırır. Physiology & Behavior dergisinde yayınlanan bir araştırma, kafeinli kahve içen insanların metabolizmasının kafeinsiz kahve içenlere göre ortalama % 16 daha yüksek olduğunu açıkladı.

Bir bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağını ekleyiniz. Kapağını kapattıktan sonra 5 dakika boyunca demlenmeye bırakınız. Demlendikten sonra isteğe göre biraz bal ekleyerek her gün 2-4 fincan tüketiniz.

Ayrıca doktorunuza danışarak günlük 300-400 mg’lık yeşil çay kapsüllerini de alabilirsiniz.

2- Yağ gargara

Ayurveda’da yağ çekme genellikle vücudun detoksifikasyonu için önerilir. Yağ çekme, metabolizmayı hızlandırmak ve fazla kilo vermek için kullanılır. Yağ çekme yöntemi zararsızdır ve yapılması kolaydır.

Ağzınıza 1 çorba kaşığı hakiki hindistancevizi yağı veya susam yağı alınız ve yaklaşık olarak ağzınızda 20 dakika çeviriniz. Sonra ağzınızdan tükürüp atın ve dişlerinizi fırçalayınız. Bu uygulamayı her gün aç karnına yapınız.

Not: Bu yağlardan herhangi birini gargara yapın ve yutmayınız.

3- Kırmızıbiber

Kırmızıbiber, içeriğinde kapsaisin bileşimi olduğu için, hücrelerdeki enerjiyi ısıya dönüştürür. Yemeklerinize, çorbalarınıza veya salatalarınıza taze kırmızıbiber veya toz biber ekleyiniz. Ayrıca günde iki kez yiyeceklerinizle birlikte 1 tane kırmızıbiber kapsülü alabilirsiniz.

4- Elma Sirkesi

Elma sirkesi, vücuttaki kalorileri daha verimli şekilde yakmanıza olanak sağlar ve metabolizmanızın hızını artırır.

2 çay kaşığı hakiki elma sirkesini bir su bardağı suda karıştırınız. Hazırladığınız bu karışımı yemeklerden önce içiniz. Bu uygulamayı her gün aksatmadan tekrarlayınız.

Not: Elma sirkesi miktarını kademeli olarak bir bardak su için 2 çorba kaşığı kadar artırabilirsiniz.

Sıcak Limon Suyu

5- Sıcak Limon Suyu

Metabolizmanızı hızlandırmaya çalışıyorsanız, bir bardak sıcak limon suyunu içmek çözüm olacaktır. Sıcak limon suyu vücudunuzu alkalize edecek ve metabolizmanızı hızlandıracaktır.

Limon suyu vücudunuzu sulu tutacak ve açlık isteğine karşı savaşacaktır. Ayrıca, limon suyuna bir miktar karabiber ekleyerek metabolizmanızı hızlandırabilir ve kilo verebilirsiniz.

Taze sıkılmış ½ limon suyunu bir bardak sıcak suya ekleyiniz. İçerisine 1 tatlı kaşığı bal ve ½ çay kaşığı karabiber tozunu da katıp karıştırınız. Hazırladığınız bu karışımı sabah aç karnına içiniz. Metabolizmanızı hızlandırmak içim bu karışımı her gün aksatmadan tüketiniz.

6- Zencefil

Zencefilin termojenik özelliği olduğu için tüketildiğinde vücut ısısını yükseltir. Böylece metabolizmanızın hızını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, zencefil memnuniyet duygusunu artırdığı için, daha az yemek yeme hissine kapılır ve daha hızlı kalori yakarsınız.

Zencefil çayı: 1 çay kaşığı taze doğranmış zencefil kökünü 1 bardak kaynar suyun içine koyup kapağını kapatınız. 10-15 dakika demlendirdikten sonra biraz bal ekleyiniz. Hazırladığınız bu çayı günde 2-3 kez yavaşça yudumlayarak tüketiniz.

Ayrıca küçük bir parça taze zencefil kökünü çiğneyebilir ve doktorunuza danışarak zencefil kapsülleri alabilirsiniz.

7- Sıvı Emilimini Artırın

Su, bitki çayları ve sağlıklı meyve suları metabolizmanızı hızlandırır ve vücudunuzun daha hızlı bir şekilde yağ yakmasına yardımcı olur. Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi ‘nde yayınlanan bir araştırmaya göre, 500 ml su içmek metabolik hızı % 30 oranında artırıyor. Ayrıca hafif dehidrasyon (vücudun susuz kalması) metabolizmayı yavaşlatacağı için günlük su içme oranınızı ayarlayınız.

  • Her gün en az 8-10 bardak su içiniz.
  • Günde 1-2 kez buzlu su içebilirsiniz.
  • Papatya çayı, yeşil çay, zencefil çayı ve nane çayı gibi bitki çaylarını her gün günlük tüketiniz.
  • Diyetinize taze meyve ve sebze suları ekleyiniz.
  • Hindistan cevizi suyu, az yağlı süt, soya sütü, yoğurt ve su içeriği yüksek olan meyve-sebzeler sıvı alımınıza da katkıda bulunur.

8- Metabolizma Hızını Arttırmak için D vitamini

D vitamini, metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Düşük D vitamini düzeyleri, yağ birikimine neden olur ve metabolizma hızınızı düşürür.

Ayrıca D vitamini, sağlıklı bir vücut için gerekli olan kalsiyum, demir, magnezyum, fosfat ve çinkonun bağırsak emilimini arttırır.

Vücudunuzu sabah 10-15 dakika boyunca güneş ışığından yararlanmasını sağlayınız.

D vitamini bakımından zengin yiyecekler olan yağlı balıklar, süt, karaciğer ve yumurta tüketiniz.

Doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

9- Sağlıklı beslenme

Vücudun genel sağlığı için dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Ayrıca sağlıklı besinlerden tüketmek metabolizmanızın hızını artıracak ve metabolizmanızı destekleyecektir.

Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayınız. Obezite Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre kuvvetli yenilen kahvaltıyla metabolizmanız hızlanır ve vücudunuzun gün boyunca daha fazla yağ yakmasına yardımcı olur.

Diğer yandan iki öğün yemek yerine gün boyunca az ve sık yemek yiyiniz. Öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar da yiyebilirsiniz.

Fazla kilolarınız varsa ve o kilolardan kurtulmak istiyorsanız yağlı ve ağır yemeklerden kaçınınız. Ayrıca, yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeğini bırakınız.

10- Egzersiz

Düzenli egzersiz metabolizmanızı hızlandırmanın en etkili yollarından biridir. Egzersiz yaparken metabolizma hızınız artacaktır.

Her gün 30 dakikalık egzersiz yapınız. Push-up (şınav çekmek), pull-up (barfiks) ve sprint (hızlı koşmak) gibi egzersiz hareketleri çalışmalarınız arasında olsun.

Diğer yandan her gün yaklaşık olarak 30 dakika yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet gibi aerobik egzersizleri yapınız.

Not: Egzersiz öncesi ve sonrası vücudunuzu ısıtmayı ve rahatlatmayı unutmayınız.

Metabolizmanızı artırmak için diğer yollar

  • Orkinos ve somon gibi yağlı balıkları (omega-3 içerir) diyetinize ekleyiniz.
  • C ve B vitamini, kalsiyum, protein, demir ve lif açısından zengin bir diyet listesi oluşturunuz.
  • Hazır gıdalardan gelen toksisite metabolizmayı yavaşlatır ve kilo alımını hızlandırır. Bu yüzden organik gıdaları tercih ediniz. Katkı maddeli olan, şekerli ve işlenmiş ürünleri menünüzden çıkarınız.
  • Yemeklerinizi düzenli yiyiniz. Aç kalmak metabolizma hızınızı önemli ölçüde yavaşlatır. Kahvaltı öğününü asla atlamayınız
  • Metabolizmanızı hızlandırmak için reçetesiz ilaçları kullanmayınız.
  • Uyku eksikliği metabolizmayı yavaşlatır ve iştahı artırır. Bu yüzden düzenli ve yeterli uyku uyuyunuz.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu