Instagram takipçi satın al
Sağlık

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Karaciğer yağlanması, erken evrelerde teşhis edildiğinde, tıbbi tedaviye bile gerek kalmadan, bitkisel yöntemlerle önlenebilecek bir hastalıktır.

istanbul temizlik şirketi

Karaciğer yağlanması, karaciğerde aşırı şekilde yağ birikmesi sonucu oluşan sağlık sorunudur. Tedavisi en kolay olan karaciğer hastalığıdır. Hatta, erken evrelerde teşhis edildiğinde, tıbbi tedaviye bile gerek kalmadan, bitkisel yöntemlerle önlenebilecek bir hastalıktır.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri

Alkol kullanımı: Karaciğer yağlanması genellikle, aşırı alkol tüketimine bağlı olarak görülür. Karaciğerin, insan vücudunda, besinleri ayrıştırmak, safra üretmek, kanı temizlemek ve vitamin depolamak gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Alkolün ayrıştırılmasını gerçekleştirirken karaciğer, normalinden çok daha fazla performans harcar. Bu da, işlevlerinin azalmasına sebep olur. Fonksiyonları zayıflayan karaciğerde yağ birikmeye başlar.

Sağlıksız beslenme: Günümüzde, hazır, paketlenmiş ve dondurulmuş gıdaların tüketimi oldukça artmıştır. Yağ oranı yüksek olan bu sağlıksız gıdalar, sürekli tüketimi halinde karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.

Obezite: Karaciğer yağlanması, fazla kilolu olan kişilerde daha çok görülür. Obezite derecesinde fazla kiloya sahip kişiler, normal kişilere oranla daha fazla enerji harcarlar. Bu durumda karaciğerin çalışma yükü artar ve performansı düşer. Sonuçta karaciğer yağlanması oluşur. Ancak, karaciğer yağlanması kilolu kişilerde görülebileceği gibi, ani bir şekilde kilo kaybı yaşayanlarda da metabolizmanın düzensizleşmesine bağlı olarak görülebilir.

Genetik yatkınlıklar: Ailesinde, karaciğer hastalığı geçirmiş kimse bulunanlarda, karaciğer yağlanması ve çeşitli karaciğer hastalıklarının görülme olasılığı yüksektir.

Diyabet: Birçok hastalığın sebebi olan diyabet, karaciğer yağlanmasının oluşmasında da etkilidir.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri

Karaciğer yağlanmasının belirtileri

Karaciğer yağlanması, oluştuğu ilk dönemlerde ciddi belirtiler göstermez. Hatta, yağlanma artmazsa, uzun yıllar fark edilmeyebilir. Ancak, yağ birikiminin hızlanması ve yayılması, ciddi belirtilerle kendini gösterir. Karaciğerdeki yağlanmanın artması durumunda ortaya çıkan belirtiler şunlardır:

Halsizlik: Karaciğer hücrelerini tümüyle kaplayan yağlanma, işlev bozukluğuna sebep olmaktadır. Karaciğerin fonksiyonlarını gerektiği gibi yerine getirememesine bağlı olarak vücuttan atılamayan toksinler, kişide sürekli halsizlik ve yorgunluğa sebep olur.

Bulantı: Karaciğerin sindirim sistemiyle ilgili işlevlerini yerine getirememesiyle mide bulantısı oluşmaktadır. Yağlanmaya bağlı olarak fonksiyonları bozulan karaciğer, besinlerin ayrıştırılmasını tam anlamıyla gerçekleştiremez. Vücutta kalan zararlı maddeler, mide bulantısına sebep olur.

Karın ağrısı: Vücut yapısına bağlı olarak bazı kişilerde, karaciğer yağlanması durumunda karnın sağ üst kısmında, sürekli ağrı ortaya çıkabilir. Yağlanma arttıkça ve tedavi edilmedikçe, ağrının şiddeti de artar.

İştahsızlık: Karaciğer hücrelerinde depolanan yağ, sindirimin gerçekleştirilmesini engeller. Besinlerin sindirilememesine bağlı olarak, kişide şişkinlik ve hazımsızlık ortaya çıkar. Bu durum tokluk hissine sebep olur. Bu tokluk hissi, iştahsızlık ve kilo kaybını beraberinde getirir.

Cilt değişiklikleri: Karaciğerde oluşan yağlanmaya bağlı olarak birçok hayati fonksiyonun yerine getirilememesi, hastanın dış görünüşüne de yansımaktadır. Zamanla, kişinin vücudunda solgunluk ve sararma gözlenir. Göz aklarında oluşabilecek sararma da, karaciğer yağlanması belirtisi olabilir.

Hafıza bulanıklığı: Karaciğer yağlanması, müdahale edilmediğinde, daha ciddi boyuttaki karaciğer hastalıklarına sebep olabilir. Bu hastalıklardan beyin de olumsuz etkilenir, algılama bozukluğu ve  hafıza bulanıklığı gibi psikolojik problemler oluşur.

 Kötü ağız kokusu: Besinlerin sindiriminin gerektiği gibi yerine getirilmemesine bağlı olarak, karaciğer yağlanması olan kişilerde kötü ağız kokusu oluşur.

 Nefes problemleri: Yağlanmaya bağlı fonksiyonların giderek bozulması, bütün vücut metabolizmasını bozduğu için, ilerki dönemlerde nefes sıkışıklığı ve çarpıntı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Karaciğer yağlanmasının tedavisi

Karaciğer yağlanması, genelde beslenme alışkanlıkları ve alkol kullanımına bağlı olarak oluştuğu için, tedavisi kolaydır. Erken dönemlerde teşhis edilemediyse ve iltihaplanmaya sebep olduysa, antibiyotik ilaçlarla tıbbi tedavi uygulanabilir. Onun haricinde, beslenme düzeninde ve günlük yaşam aktivitelerinde yapılacak değişikliklerle tedavi edilebilir.

Alkol alışkanlığının bırakılması: Karaciğer yağlanmasının tedavisi için atılacak ilk adım, alkolün bırakılmasıdır.

Düzenli egzersiz: Hareketsiz yaşama bağlı olarak, karaciğer yağlanması artar. Bunun için her gün, uygun tempolarda hafif egzersizler yapılmalıdır.

Kilo kontrolü: Karaciğer yağlanmasının giderilebilmesi için, fazla kiloların atılması gerekir. Ancak, ani kilo kaybı yağlanmaya arttıracağı için, uzman bir doktor tarafından verilen diyet programıyla dengeli şekilde kilo verilmelidir.

Beslenme düzeni değişiklikleri: Karaciğer yağlanmasında, sağlıksız yiyeceklerin etkisi büyük olduğu için, beslenme düzeninde karaciğer dostu yiyeceklere yer verilmelidir.

Karaciğer yağlanmasının tedavisi

Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

Limon: Bol C vitamini ve antioksidan içermesinden dolayı, karaciğeri temizlemektedir. Toksin attırıcı özelliği bulunan limon, zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olduğu için, karaciğer yağlanmasını önler.

 Yeşil çay: Yeşil çay, karaciğer hücrelerinde yağ birikmesini önleyici etkiye sahiptir. Antioksidan içeriği, karaciğerin besin ayrıştırma görevine yardımcı olur ve yağ ile zararlı maddelerin safra yoluyla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Doktorlar tarafından da önerilmektedir.

 Sirke: Özellikle elma sirkesi, karaciğerin temizlenmesini sağlar. Bir bardak suya bir kaşık elma sirkesi karıştırılıp içilirse, karaciğerde yağ depolanma riski ortadan kalkar.

 Karahindiba: Tüketimi yaygın olmasa da, karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde, karaciğer yağlanmasını önlediği gibi, biriken yağların atılmasında da etkilidir. Yaprakları çiğ olarak veya çay gibi demlenerek tüketilebilir.

Maydanoz: Ödem attırıcı etkisiyle karaciğer dostu olan maydanoz, limon ile karıştırılarak  tüketildiğinde karaciğeri temizler.

Enginar: Enginarın karaciğere faydası, tıbbi ve bilimsel araştırmalara dayanmaktadır. Sağlıklı bir karaciğer için enginarın, senede bir kez de olsa herkes tarafından tüketilmesi gerekmektedir.

Sarımsak: Sarımsak, karaciğer yağlanmasının iltihaplanmaya sebep olmasını engeller. Antibiyotik etkisiyle, toksin attırır, sindirime yarımcı olur ve  iltihaplanmaları giderir. Karaciğerde yağ birikmesini önler.

Karaciğer, insan vücudunun en büyük organıdır. Ayrıca, kendini çok kısa bir sürede yenileme özelliğine sahiptir. Karaciğer yağlanması, en basit karaciğer hastalıklarından olduğu için, zararlı alışkanlıklar bırakılıp sağlıklı beslenildiği takdirde, 1 ay kadar kısa bir sürede tedavi edilebilir. Karaciğer dostu sebze-meyvelere beslenme düzeninde sıklıkla yer verilmesi, alkolün bırakılması ve kilo dengesinin sağlanması ile, karaciğer yağlanması kısa sürede giderilir, sağlıklı ve fonksiyonel bir karaciğerle kaliteli yaşamaya devam edilir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu