Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Melisa Otunun Faydaları Nelerdir

Balsam veya oğul otu olarak da bilinen melisa otunun faydaları, ne kadar da sağlıklı bir bitkiymiş dedirtecek derecede çoktur. Detayları yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Doğa, bizelere sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için birçok şifalı bitki sunmuştur. Eski dönemlerde, tıbbi gelişmeler bu kadar ilerlemediği için hastalıklar, alternatif tedavi yöntemi olan şifalı bitkilerle tedavi ediliyordu. Melisa otu, bu şifalı bitkilerden birisidir.

Balsam veya oğul otu olarak da bilinen melisa otunun faydaları, ne kadar da sağlıklı bir bitkiymiş dedirtecek derecede çoktur. Hastalıkların önlenmesinde veya tedavisinde kullanılan faydalı bitkilerden birisi olan melisa otu, önerilen şekillerde ve yeterli miktarlarda kullanıldığı zaman, sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı olabilecek niteliktedir.

B1, B2 ve C vitaminlerinden bol miktarda içermesinin yanında, magnezyum, selenyum, çinko, demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum açısından da zengindir. Bu kadar vitamini bir arada içeren melisa otu, haliyle insan sağlığı için şifa dağıtacak etkilere sahip olacaktır.

Melisa otunun faydaları

Melisa otunun faydaları

Grip ve soğuk algınlığının tedavisinde etkilidir:

Kış hastalıkları, yakalanıldığı takdirde kolay kurtulunamayan, etkisini uzun süre devam ettiren hastalıklardır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, grip ve nezle gibi hastalıkların olumsuz etkilerini uzun süre yaşarlar. Melisa otu, enfeksiyonel kış hastalıklarının tedavisinde etkili bir bitkidir. Balgam söktürücü ve kurutucu özelliğiyle, hastalıkların daha çabuk atlatılmasını sağlar, öksürüğü keserek boğaz tahrişini önler.

Kan şekerini düşürür:

Melisa otu, kan şekerini düşürerek rahatlama sağlar. Günde bir-iki fincan içilmesi, kan şekerini dengelemek için yeterlidir.

Sindirimi kolaylaştırır:

Melisa otu, hazmı kolaylaştırmak, gaz ve şişkinlik gibi sorunların üstesinden gelmek için, halk arasında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Hazımsılığın tedavisi için kullanılacak melisa otu, tek başına veya diğer bazı sağlıklı otlarla karıştırılarak da kullanılabilir.

Vücuda zindelik verir:

İçerdiği C vitamini sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan melisa otu, insan vücuduna günlük ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir. Yorgunluk ve halsizlik gibi sıkıntıların giderilmesini sağlar.

Ağrı kesici özellikte bir bitkidir:

Melisa otu, vitamin ve mineral açısından güçlü yapısı ile, günlük karşılaşılan ağrıların şiddetinin azalmasını sağlar. Bazı bayanların yaşadığı şiddetli adet sancılarını hafifletir, kan akışını düzenleyerek bünyeyi rahatlatır. Ayrıca, kas ve eklem ağrıları ile, baş ağrısı ve romatizmal ağrıları da kesici özelliği vardır.

İdrar söktürücü özelliği vardır:

İdrar söktürücü ve toksin attırıcı özelliği, melisa otunun bir diğer faydasıdır. Zararlı maddelerin idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlayan melisa otu, kabızlığı da gidererek metabolizmayı rahatlatır. Bu sayede, vücutta toksin birikmesine bağlı olarak oluşan birçok hastalık da önlenmiş olur.

arı, tıbbi araştırmalarla desteklenmiştir. Melisa otunun tıbben kanıtlanan bir faydası

Sinir sistemi için faydalıdır:

Eski dönemlerden beri sağlıklı yaşamak için farklı şekillerde kullanılan şifalı bitkilerin gerçek etkisini belirlemek için birçok tıbbi araştırma yapılmıştır. Melisa otunun sağlık için faydaları, tıbbi araştırmalarla desteklenmiştir. Melisa otunun tıbben kanıtlanan bir faydası da, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileridir. Bir fincan melisa çayı, sinirleri yatıştırır, ruhsal sıkıntıları giderir ve psikolojik yorgunluğu alır.

Uykusuzluğa iyi gelir:

Uykusuzluk sorunu çekenler, melisa otunun sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliğinden faydalanabilirler. Sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunan melisa otu, doğal olarak uykusuzluk problemini de ortadan kaldırır. Kaliteli ve dinlendirici bir uyku uyumayı sağlar.

Solunum problemlerine iyi gelir: 

Farklı sebeplere bağlı olarak oluşan solunum rahatsızlıkları, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, her anlamda rahatsızlık veren bir durumdur. Melisa otu, güçlü vitaminleri ile, solunum rahatsızlıklarının doğal şekilde tedavi edilmesini sağlar.

Cildi güzelleştirir: 

Ciltte, yaşlanma etkilerini geciktirir, kırışıklıkları önler. Pürüzsüz bir görünüm sağlar, yüze canlılık verir.

Böcek ısırıklarının geleneksel tedavisinde kullanılır: 

Melisa otunun ilk keşfedildiği yıllarda öncelikli kullanım amacı, böcek ısırıkları içindi. Böcek ısırıklarının sebep olduğu kızarıklık, ağrı, şişlik ve morluk gibi etkileri ortadan kaldıran melisa otunun sağlık için diğer faydaları sonradan keşfedilmiştir.

Böbrekler için faydalıdır: 

Melisa otu, düzenli kullanıldığında, böbrek hastalıklarını önlemekte veya tedavisine yardımcı olmaktadır.

Epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır:

Melisa otunun bilinen faydaları arasında, epilepsi(sara) hastalığını tedavi edici özellikte olduğu da vardır.

Cilt hastalıklarını giderir:

Egzama, en sık rastlanan cilt hastalığıdır. Melisa otu, egzamanın alternetif tedavisinde kullanılan ve etkili sonuç veren bir bitkidir. İstenilen sonucun alınması için düzenli kullanımı gerekmektedir. Onun haricinde, herpes(uçuk), soğuk yaralar ve sedef hastalığının tedavisinde de yardımcı olmaktadır.

Yüksek tansiyonu düşürür:

Yüksek tansiyon veya hipertansiyonu olanlar, melisa çayı tüketerek tansiyonlarının dengelenmesini sağlayabilirler.

Alzhemier hastalığının olumsuz etkilerini azaltır:

Melisa otu, hafızayı kuvvetlendirici vitaminler içermesi ve sinir sistemi üzerindeki olumlu etkilerine bağlı olarak alzheimer hastalığının tedavi sürecini desteklemektedir.

Dünya mutfağına kullanılan aromatik bir bitkidir:

Melisa otu, sağlık ve cilt için faydaları haricinde, farklı yemeklere lezzet katılmada kullanılmasıyla damaklara da hitap etmektedir. Dünya mutfağında melisa otu, birçok yemeğe, salata ve içeceğe aromatik bir tat katmak için kullanılmaktadır.

Melisa Otu Nasıl Tüketilmelidir?

Melisa Otu Nasıl Tüketilmelidir?

Melisa otunun yaygın tüketim şekli, çay olarak tüketilen şeklidir. 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı melisa otu eklenir ve 5 dakika kadar kaynatılır. Süzülerek içilir. Cilt hastalıkları için de, süzüldükten sonra yaraların üzerine sürülerek harici şekilde kullanılır. Onun haricinde, salata yemek ve içeceklere katılarak da tüketilebilir.

Melisa Otunun Sağlığa Zararı Var mıdır?

Doğal ve zararsız bir bitki olsa da, her şeyin fazlası zarardır ve yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1-2 fincan melisa çayı tüketilmesi, sağlıklı yaşamak için yeterli bir miktardır. Yine de, hamile, lohusa ve bazı hastalıkları bulunanların kullanmadan önce doktora danışması gerekmektedir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu