Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Mayasıl Otu Nedir, Mayasıl Otu Bitkisinin Faydaları Nelerdir

İnsan sağlığına bir çok faydası bulunan mayasıl otunun neye iyi geldiği ve faydaları hakkında geniş bilgileri içeriğimizden okuyabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Ajuga sözcüğünün, bitkinin sürücü (müshil) gücü nedeniyle sürükleyip götürmek anlamına gelen abigo (abiga) sözcüğü kökenli olduğu sanılmaktadır. Dağ mayasıl otu Kuzey Anadolu, Kuzey ve Batı Afrika, Avrupa, Batı Sibirya’da yetişmektedir. Yer çamı ise Güney Avrupa ve Anadolu’da yetişmektedir.

Dağ mayasıl eskiden beri tanınmaktadır, ancak birçok eserde Avrupa, Batı Sibirya, Kuzey Afrika ve Anadolu’da yetişen Prunella Vulgaris L. ile karıştırılmaktadır. Bunun sebebi bitkinin Consolida Media olarak da adlandırılmasındandır. 17 yüzyılda consolida adı altında birçok bitki tanınmaktaydı. Consolida sağlam yapmak, sağlamlaştırmak anlamına gelmektedir. Bu bitkilerden kırıkların tedavisinde yararlanılmıştır. Dioskorides yer çamının Yunanistan’da yetiştiğini yazmıştır.

Mayasıl Otu Nedir

Tıbbi Nitelikleri: Büzücü, güçlendirici, yara tedavi edici.

Kullanıldığı Yerler: Anjin, beyaz akıntı, kapama, ishal, yara.

Botanik: Dağ mayasıl otuyla Avrupa’da 2000 m’ye kadar, ülkemizde 1500 m’ye kadar karşılaşılmaktadır. Otlaklarda ve nemli ormanlarda yetişir. 40’a yakın türü vardır. Bunların çoğu Akdeniz ülkelerinde yetişir. Boyu 10-30 cm arasında değişen bitki, otsu ve çok yıllıktır. Dikine çıkan gövde dört köşedir. Gövdenin iki tarafı kıllıdır. Saplı yapraklar yerde rozet oluştururlar. Yapraklar kürek biçimlidir, uçları yuvarlak ve kertiklidir. Başak görünümlü, mavi veya menekşe rengi çiçekler mart ayının ortalarından ağustos ayına kadar açar. Küçük kahverengi tohumlar karıncalar tarafından toplanır, bu nedenle bit-kinin yayılmasında karıncalar önemli rol oynarlar.

Yer çamı, boyu 5-20 cm arasında değişen bir yıllık, otsu bir bitkidir. Bu bitkinin Anadolu’da birçok alt türü yetişir. Sarı çiçekleri mart ayının başından ağustos ayının sonuna kadar açar. Tarlalarda, kireçli kuru yamaçlarda yetişir.

Nelerinden Yararlanılır: Kök dışında tüm bitkiden yararlanılır. Bitki taze veya kuru olarak kullanılır.

Toplanması ve Saklanması: Bitki çiçek açtığı sürece toplanır. İnce serilerek havadar, göl-ge yerlerde kurutulur. Kokusu ve Tadı: Kokusuzdur. Tadı acımsı tuzludur.

Yan Etkileri: Herhangi bir yan etkisi yoktur. Kullanma Biçimleri: içten ve dıştan uygulanır. Bitkiden Yararlanma Yöntemleri: 2-3 g bitkiye 150 ml kaynar su eklenip, 10 dk demlenerek yapılan çayın-dan yararlanılır.

İçindeki Bazı Maddeler: Kolin, glikozit, saponin, tanen,

REÇETELER

Anjin: Dağ mayasıl otu bitki 100 g 50 g bitkiye 1 litre sıcak su eklenir, ağzı kapalı olarak 6 saat demlenip süzülür, balla tatlandırılır. Çay tüm güne bölünüp sıcak olarak gargara yapılır.

Yaralar: Dağ mayasıl otu taze bitki Ezilen taze bitki yaraya bağlanır, günde 1-2 kere yenilenir.

Rahim Kanamaları: Dağ mayasıl otu çiçekli bitki 50 g 3 g çiçekli bitkiye 150 mI sıcak su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Günde 1-3 çay fincanı içilir. Bu reçete tüm kanamalarda uygulanabilir.

İshal: madeni tuzlar. Dağ mayasıl otu kuru bitki 50 g 6 g kuru bitkiye 150 mI sıcak su eklenir 10 dk demlenip süzülür. Günde 2 çay fincanı içilir.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu