Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Malazgirt Savaşı Hakkında Bilinmeyenler ve Günümüze Etkileri

istanbul temizlik şirketi

Bizans Dahil Avrupalılar’ı Korku Sarmıştı

Bizans Dahil Avrupalılar’ı Korku Sarmıştı

Türkler batıya ilerlerken Bizans ve diğer batı ülkelerinin çekinceleri artmıştı. Tiflis, Ani, Kars gibi önemli merkezler Türkler tarafından ele geçirilmişti. Kafkasya’yı kaybeden Bizans, önlem almak istiyordu. Bunun için o zamanların en büyük ordularından biri olan 100.000’den fazla askerden oluşan bir ordu toparlandı ve Sivas’a, Türklere karşı gönderildi. Karşılarına çıkacak Selçuklu ordusu ise sürekli fetihler yapıyor, fetih yaptıkları yerlere askerler bırakıyordu. 50.000 kişi kadar kalan orduyla Malazgirt’e hareket edildi. IV. Romanos Diogenes (Roman Diyojen) ordusuyla birlikte ilerlerken Malazgirt yakınlarındaki Zahva Ovası’na kurulmuş olan Selçuklu ordusunu görüp Malazgirt’e kurulmuştu. Ordusunda Ermeniler, Gürcüler, Franklar, Normanlar, Slavlar, Uzlar, Peçenekler gibi birçok farklı milletten asker bulunmaktaydı. Bu askerlerle anlaşmak ve hizada tutabilmek oldukça zordu ve Diyojen’de bunun farkındaydı. 

Sayısal Azınlık Olmasına Rağmen Meydandan Galip Çıkan Türkler

Sayısal Azınlık Olmasına Rağmen Meydandan Galip Çıkan Türkler

26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Meydan Muharebesi gerçekleşecekti, 100.000 üzerinde askerle ve zamanın en iyi komutanlarından birinin komutasında gelen Bizans’a karşı 50.000 askeri geçmeyecek Selçuklu olacaktı. Diyojen, iyi bir plan kurmuş ve nicelik üstünlüğüyle Selçukluları alt edeceğini düşünmekteydi. Gözden kaçırdığı şey ise Alparslan’ın taktiksel üstünlüğü ve Selçuklu askerlerinin niteliği idi. Önce Alparslan askerlerini gönderdi, sert saldırıya Diyojen anında cevap verdi. Bu cevabın ardından Alparslan planını ortaya koydu ve ordusunun orta kanadını geri çekti, bu çekilmeye karşılık ise tam olarak beklediği gibiydi; Diyojen ordularını ileriye gönderdi. Bundan sonra Hilal Taktiği olarak anılacak olan taktik başarılı olmuştu, Selçuklu ordusunun sağ ve sol kanatları hızla Bizans ordusunu sardı ve nicel üstünlüğü ortadan kaldırdı. Bunun ardından Uz ve Peçenek askerleri Selçuklu tarafına geçti. Tüm bu dezavantajlara rağmen Roman Diyojen ordusunu geri çekmedi, akşama kadar savaştı.

Malazgirt Savaşı kimler arasında oldu?

Ermeniler, Gürcüler, Franklar, Normanlar, Slavlar, Uzlar, Peçenekler gibi bir çok milletin bir arada olduğu Bizans ile Selçuklular arasında olmuştur.

Sultan Alparslan’ın Merhameti İle Bizans İmparatoru Karşılıksız Serbest Bırakıldı

 Sultan Alparslan’ın Merhameti İle Bizans İmparatoru Karşılıksız Serbest Bırakıldı

Savaşın ardından İmparator, Roman Diyojen ve birçok general esir alındı, Alparslan onları bağışladı ve yıllık 360.000 altın ödeme karşılığında Bizans’la barış imzaladı. Malazgirt Savaşı, daha sonradan ortaya çıkacak iki imparatorluğa ve bir cumhuriyete açılan ilk kapıydı. Anadolu, Türk yurdu olmuş ve 1000 yıl sonra bile hala Türk yurdu olarak kalmıştı. 

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu