Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Makale Yazmaya Nasıl Başlanır?

istanbul temizlik şirketi

Çağımızda yazının buluşunu ile insanlar duygu, düşüncelerini yazmaya başladı. Bazen dile gelmeyen çok düşünce kağıt üzerine aktarıldı. Yapılan anlaşmalar, tarihe yaşanan olayların not düşülmesi ile günümüze ışık tuttu. Zaman ilerledikçe teknolojinin de gelişmesi ile yazılar elektronik ortamda yazılır oldu. Bilgisayar ve internetin yaygınlaşması ile yeni bir iş dalı ortaya çıktı. Bunlardan biride makale yazmak.

Makale nasıl yazılır?

Öncelikle yazılmasını istenilen konu yeterince araştırma yapılmalıdır. Konu ile alınan notlardan yola çıkarak makalenin ilk ilgi çekici yönü olan makale başlığını farklı ve dikkat çekici yazmalıdır. Ve makaleye giriş bölümünde okuyucunun merakını uyandırıp makale sonuna kadar okuma isteği uyandırmalıdır. Ardından gelen gelişme bölümü ile makaleyi yazan kişinin görüşleri, fikirleri, destekleyici düşünceleri ve örneklemeleri bu bölümde bulunmalıdır. İhtiyaç duyulursa destekleyici belge gibi yardımcı öğelere başvurarak makaleyi konu bakımından zenginleştirebilir.

Son bölümde ise makaleyi yazan kişi, konun özetini geçer. Önemli noktaları vurgular ve dikkat çekici bir cümle ile makaleye son verir.

İyi bir makale yazmak için nelere dikkat etmeliyiz.

İyi bir makale nasıl olmalıdır?

Sıradan bir konunun okunmasını sağlayan en önemli nedeni başlığının dikkat çekici olmasıdır. Başlık ne kadar ilginç ve farklı   olursa makale o kadar dikkat çekici olur. Makalenin başlığı o makalenin ne kadar okunabileceğinin başlıca göstergesidir. Makaleyi gösteren ve okunmasını sağlayan attığınız başlığın ne kadar özgün, farklı olduğuna bağlıdır. O yüzden bir makalenin en önemli temeli başlığıdır.

İyi bir makale yazmak için nelere dikkat etmeliyiz.

  • Makalede giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olmalıdır. Ve güncel bir konu seçilmelidir.
  • Anlaşılır bir dil kullanılmalı mümkün olduğunca yabancı kelimelerden uzak durulmalıdır.
  • Günümüzden örnekler vererek okuyucuyu sıkmamak gerekir.
  • Makaleyi yazan kişi kendi fikirlerini de yazılarına eklemeli ama dozunu iyi ayarlamalıdır.

İyi bir makale yazabilmek için öncelikle seçilen konu hakkında yeterli araştırma yapılmalıdır. Okuyucunun dikkatini çekebilecek konulara değinmeli anlaşır bir dille akıcı bir şekilde yazılmalıdır. Konuyu dağıtmadan, cümleleri uzatmadan yazılmalıdır. Okuyucunun dikkatini dağıtacak detaylara girmeden konun özünü yazmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu