Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerHayvanlar Alemi

Eşeysiz Üreme Nedir?

Eşeysiz üreme nedir? Sorusuna verilecek en geniş kapsamlı açıklama, bir canlının döllenme olmadan kendi benzerini ortaya çıkarmasıdır. Detaylar ...

istanbul temizlik şirketi

Eşeysiz üreme nedir? Sorusuna verilecek en geniş kapsamlı açıklama, bir canlının döllenme olmadan kendi benzerini ortaya çıkarmasıdır.

Eşeysiz Üremenin Genel Özellikleri Nelerdir?

Eşeysiz üreme ile oluşan döller, kalıtsal özellikleri nedeni ile hem birbirinin hem de ata canlının aynısı olarak oluşur. Kısacası eşeysiz üremede kalıtsal çeşitlilik görülmüyor. Eşeysiz üremede çoğalma özelliği mitoz bölünme ile gerçekleşiyor. Eşeysiz üremenin bir başka özelliği de bu üreme şekli ile kazanılan özellikler herhangi bir değişim göstermeden nesilden nesile aktarılıyor. Ancak eşeysiz üreyen canlıların değişim gösteren ortamlara ayak uydurma özellikleri oldukça azdır. Bu konuda oldukça güçsüz konumdadırlar. Eşeysiz üreme özellikleri olan canlıların bir kısmında zaman zaman eşeyli üreme de görülebilir. Eşeysiz üremenin bir başka özelliği de üreme hızlarının çok hızlı olmasıdır.

Eşeysiz Üremenin Genel Özellikleri Nelerdir?

Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Eşeysiz üremenin en belirgin çeşitlerinden birisi bölünerek üremedir. Bu bölünme tek hücreli canlılarda ve bakterilerde görülüyor. Bölünme mitoz ya da amitoz olarak enine ya da boyuna şeklinde gerçekleşiyor. Bir başka eşeysiz üreme çeşidi ise tomurcuklanma ile üremedir. Bu üreme şeklinde canlı üzerinde oluşan bir çıkıntının gelişme göstermesi ile birlikte ana canlıya benzer özellikler göstermesi ile birlikte döl oluşturmasına verilen isimdir. Bir diğer eşeysiz üreme şekli ise sporla üremedir.

Bu üreme şeklinde tek hücreli canlılardan plazmodium’da çiçeksiz bitkilerde ve mantarlarda görülen bir üreme şeklidir. Bu üreme çeşidinde sporlar döllenme olayı olmadan yeni canlıları meydana getirme özelliğine sahiptirler. Buradaki çoğalma sporların bölünmesi ile meydana geliyor. Bir başka eşeysiz üreme şekli ise vejetatif üreme şeklidir. Bu üreme şekli genel anlamda yüksek yapılı çiçekli bitkilerde görülüyor. Bu üreme şekli ile ata canlı ile aynı kalıtsal özellikler ile bireyler meydana gelebiliyor. Vejetatif üremenin dört çeşidi bulunuyor. Bunlar çelikle üreme, yumru ile üreme, sürünücü gövde ile üreme ve soğan ile üremedir. Tüm bu üremelerin ortak özellikleri ortaya çıkan bireylerin aynı karakteristik özelliklere sahip olmasıdır. Eşeysiz üreme nedir? Sorusu ile genellikle tek hücreli canlıların, mantarların ve bitkilerin üreme yapıları akla gelmelidir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu