Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerKimdir?ListelerTarih

Yedi Meşaleciler Kimdir? Eserleri Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi
Yedi Meşaleciler Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Yaşar Nabi Nayır, Muhammet Lütfi Bahşi, Sabri Esat Siyavuşgil, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret, Kenan Hulusi Koray’dan oluşan bu topluluğun tek öykücüsü ise Kenan Hulusi Koray’dır.

Yedi bölümden oluşan “Yedi Meşale” adlı kitapta her bölüm bir sanatçıya ayrılmıştır.  Kitabın önsözünde gurup kendilerini yeni bir edebiyat topluluğu olarak tanıtmakta ve asıl amaçlarının içtenlik ve yenilik olduğunu belirtmektedirler. Sadece duygularını dile getireceklerini, basmakalıp konulardan uzak duracaklarını, sanatı sanat için yapmak gerektiğinden bahsederler. “Yedi Meşale” adlı kitaptan sonra “Meşale” adlı dergiyi de çıkarırlar, ancak derginin ömrü çok kısa olur ve sekizinci sayısında yayınına son verilir.

Yedi Meşaleciler batı şiirini kendilerine örnek almışlar,  bu da başlangıçta savundukları fikirlerle çelişmiş bunun sonucunda,  topluluk savunduğu ilkelere bağlı olmayınca ömürleri de o oranda kısa olmuştur.

TOPLULUK ÜYELERİ:

Yaşar Nabi Nayır

Şiir, öykü, roman türünde pek çok eseri bulunan Yaşar Nabi Nayır, aslı ününü yayıncılığına borçludur. Varlık yayınları ve Varlık dergisiyle, Türk kültürüne iki bine yakın eser kazandırmıştır. Bu özelliği sonucu Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

Muammer Lütfi Bahşi

Topluluğun pek tanınmayan, topluluktan ayrıldıktan sonra edebiyattan tamamen kopan sanatçısıdır.

Sabri Esat Siyavuşgil

Şiirlerini “Odalar ve Sofalar” adlı kitabında toplamıştır. Edebiyattan kopmamış, topluluk dağıldıktan sonra da edebiyatla ilgilenmiştir. Şiirleri insan zihninde resmi çizilecek kadar canlı bir üslupla yazılmıştır.

Ziya Osman Saba

Şiirlerini, “Sebil ve Güvercinler”, “Nefes Almak”, “Geçen Zaman” adlı kitaplarında toplamış, şiirden asla vazgeçmemiş bir şairdir. Kimsenin kimseyi incitmemesi gerektiğini,  barış içinde bir dünya görüşünü savunan bir şairdir.

Vasfi Mahir Kocatürk

Şiirlerini, “Geçmiş geceler”, “Tunç Sesleri”, “Ergenekon” adlı kitaplarında toplamıştır. Kahramanlık şiirleri yazmış, edebiyatçı kişiliğinden çok edebiyat konusunda yaptığı araştırmalarla tanınmıştır.

Cevdet Kudret

Şiirlerini “Birinci Perde” adlı kitabında toplamış, şiirden sonra öykü, tiyatro ve roman çalışmalarında da eserler vermiştir.

Kenan Hulusi Koray

Topluluğun tek öykücüsüdür. Eserleri genellikle kısa öykü türündedir. Korku konusunu edebiyata katan ilk isimdir.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu