Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Yüksekliği Nasıl Giderilir?

istanbul temizlik şirketi

Ürik Asit Konusunda Bilinmesi Gereken En Önemli Detaylar Bu Yazıda!

Ürik asit kelimesi size yabancı gelebilir, hatta sizde merak uyandırmayabilir de. Fakat, kanda normal değerinden fazla bulunması halinde, ne gibi sorunlara kapı aralayacağını düşündünüz mü hiç?

Ürik asit nedir?

Ürik asit, yediğimiz besinlerde bulunan pürinlerin parçalanması sonucu ortaya çıkan bir yan üründür ya da atık maddedir. Pürinler özellikle karaciğer, hamsi, orkinos, kuru fasulye gibi besinler, bira ve şarap gibi ürünlerde bulunmaktadır. Bunun dışında pürinler, vücudumuzdaki hücrelerin doğal parçalanma sürecinde de ortaya çıkabilmektedir. Normal olarak vücudumuz, kandaki fazla ürik asidin büyük çoğunluğunu böbreklerden idrar yoluyla, az bir miktarını ise dışkı yoluyla vücut dışına atar.

Ürik asit nedir?

Ürik asit fazlalığının ne zararı var?

Çok fazla pürin içeren gıdalar alındığında ya da böbreklerden yeterince filtrelenemeyip vücuttan atılamadığı durumda kanda ürik asit miktarı artar. Hiperürisemi olarak adlandırılan bu durumda, fazla ürik asit eklemlerde kristal şeklinde birikmeye başlar.

Bunun sonucu olarak, eklemlerde “gut hastalığı”, böbrek taşları ve böbrek yetmezlikleri gibi önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Ürik asit yükselmesi nasıl belirti verir?

Ürik asitin kanda bulunması gereken normal değerler erkeklerde 7mg / dL, kadınlarda 6mg / dL, çocuklarda ise 5.5mg / dL’dir. Normal aralıklardan yüksek olması durumunda hiperürisemi durumundan söz edilebilir.

Ürik asit kristalleri eklemlere yerleştiğinde gut semptomları ortaya çıkabilir. Gut ağrısı iltihaplanma, şişme, kızarıklık ve dokunulduğunda hassasiyet gibi ortak belirtilere sahiptir. Yanı sıra eklemlerde sıcaklık hissi de hissedebilir. Bu belirtiler genellikle geceleri aniden başlar.

Genellikle guttan etkilenen ek vücuttaki eklemler ayak bilekleri, dizler, topuklar, parmaklar, dirsekler ve bileklerdir.

Ürik asit fazlalığı, cildinizde de belirtilere neden olabilir. Tekrarlanan gut ataklarından yıllar sonra, ürik asit kristalleri derinin altında topaklar oluşturmaya başlayabilir. Tofi olarak adlandırılan bu topaklar, genellikle parmaklar, eller ve dirsekler üzerinde görülür.

Ürik asit yüksekliğinin bir diğer belirtisi de böbrek ile ilgilidir. Ürik asit kristalleri, idrar yoluna yerleşirlerse böbrek taşlarına neden olur. Ürik asit tipi böbrek taşları, erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Böbrek taşları kişide sırt, karın veya kasık ağrısı, ateş, titreme, mide bulantısı, kusma ve kanlı idrar gibi belirtilere neden olabilir.

Ürik asit yüksekliği nasıl belirlenir?

Ürik asit yüksekliği kan testiyle belirlenir. 10-12 saat aralığında hastanın kan vermeden önce bir şeyler yememesi gerekir. Pürin içerikli besinler, alkol alımı ve yağlı besinlerden birkaç gün tüketmemelidir. Ayrıca kortizon, antibiyotik, glikoz ve C vitamini ilaçları da ürik seviyesini yükselteceği için alınmaması gerekir.

Ürik asit yüksekliğinin nedenleri

  • Hipertansiyon
  • Aşırı et tüketimi
  • Hipotiroidizm
  • Lösemi
  • Obezite
  • Genetik eğilimler
  • Bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan vitaminler
  • Diüretikler
  • Kanser ilaçları ve kemoterapi
  • Egzersiz ve açlık, ürik asit seviyelerini geçici olarak yükseltir.
  • Aşırı alkol tüketimi

 

Ürik asidin yükselmesi hangi gıdalara bağlıdır?

Ürik asit seviyesi yüksek olan kişiler kilolu ise, diyetlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Yüksek protein içerikli gıdaların az tüketilmesi ürik asit seviyesini düşürecektir. Özellikle sakatat, kırmızı ve beyaz et, salamsosissucuk gibi gıdalar ve asitli içecekler (kola ve portakal suyu) ürik asit seviyesini yükseltir. Süt, protein içeriği yüksek olduğu halde ürik asit düzeyini azaltır. Fakat sütün az yağlı olanı tercih edilmelidir.

Ürik asit seviyesini düzenlemenin en iyi 10 yolu

1- Elma Sirkesi

Doğal bir temizleyici ve detoksifikatör olan elma sirkesi, ürik asidi vücuttan atmaya yardımcı olur. Elma sirkesi ayrıca vücuttaki alkalin asit dengesini düzeltir, antienflamatuar ve antioksidan alımını sağlar.

Bir çay kaşığı organik elma sirkesini bir bardak suyla karıştırın. Bu karışımı günde 2-3 kez tüketiniz. Ayrıca, ürik asit düzeyi normale gelene kadar elma sirkesi miktarını her bardak suda iki yemek kaşığı kadar artırabilirsiniz.

Not: Elma sirkesinin içeriği vücuttaki potasyum düzeyini düşüreceği için fazla tüketilmemesi gerekir.

2- Limon Suyu

Limon suyunun vücudu daha asidik hale getireceği düşünülse de, alkalin etkisi yapacağı için ürik asidi düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde ürik asit seviyesini düşürür.

Limon suyu kürü: Bir tane taze sıkılmış limon suyunu bir bardak ılık suyun içine karıştırın. Sabahları aç karnına bu limon suyunu içiniz. Ürik asit seviyenizi düzenleyeceği için bu uygulamayı birkaç hafta boyunca tekrarlayınız.

Ayrıca, C vitamini takviyelerini doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

3- Kiraz

Kiraz ve koyu renkli meyveler ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, mor ve mavi renkli meyveler, ürik asidi düşürmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antosiyaninler içerir.

Birkaç hafta boyunca her gün 200-300 gram kiraz yiyiniz. Ayrıca, 4 hafta boyunca düzenli bir şekilde 1-2 bardak kiraz suyu içebilirsiniz.

Yaban mersini, çilek, domates, biber ve antioksidan bakımından zengin olan C vitamini içeren meyve ve sebzeleri de tüketebilirsiniz.

4- Kabartma tozu

Kabartma tozu, ürik asit seviyesini düşürür ve gut ağrısını azaltır. Vücuttaki alkalin dengesini korumaya yardımcı olur ve ürik asidi böbreklerden daha kolay temizler.

Bir buçuk tatlı kaşığı kabartma tozunu bir su bardağı suyla karıştırın. Bu karışımı iki hafta boyunca günde 4 bardak içiniz.

Not: Bu çözümü düzenli olarak kullanmayın. Yüksek tansiyonunuz varsa kabartma tozunu kullanmayınız. 60 yaş ve üstü olan insanlar günlük olarak bu kabartma tozu karışımını üç bardaktan fazla tüketmemelidir.

5- Zeytinyağı

Çoğu bitkisel yağlar, ısıtıldığında veya işlendiğinde kokulu yağlara dönüşür. Bu kokulu yağlar, vücuttaki ürik asit düzeylerini kontrol altına alır. Yemeklerinizde bitkisel yağ, tereyağı veya soğuk preslenmiş zeytinyağı kullanmayı tercih ediniz. Zeytinyağı, ısıtıldığında tekli doymamış yağlar içerir. Ayrıca zeytinyağı E vitamini, antioksidan ve anti-inflamatuar açısından oldukça yüksektir.

6- Su

Bol miktarda su içmek, ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, düzenli olarak su içmek gut riskini azaltır. American College of Rheumatology‘nin 2009 da yaptığı bir araştırmada, gut atağından 24 saat önce 5-8 bardak su içen insanların, içmeyen insanlara kıyasla % 40 oranında daha az atak riski taşıdıkları keşfedilmiş. Gün boyunca en az 8-10 bardak su içiniz. Ayrıca, diyetinize daha fazla su alımı, taze ve su içeriği açısından zengin olan meyve ve sebzeler ekleyiniz.

7- Düşük Purinli Diyet

Pürinler azot içerdiğinden dolayı, ürik aside ayrılırlar ve böylece vücuttaki seviyeleri arttırırlar. Genellikle purinler hayvansal gıdalardaki proteinlerde bulunur.

Et, sakatat, balık ve kümes hayvanları gibi bol proteinli gıdalardan uzak durunuz. Ayrıca bakliyat, maya, mantar, kuşkonmaz ve fasulye de pürin bakımından yüksek olan gıdalardır.

8- Yüksek lifli gıdalar ve nişastalı karbonhidratlar

Yüksek lifli gıdalar, ürik asidi vücuttan atarak daha düşük seviyeye inmesini sağlar. Düşük miktarda pürin içeren nişastalı karbonhidratlı yiyecekler tüketebilirsiniz. Tahıllar, elma, armut, portakal ve çilek gibi bazı gıdaların lif oranı yüksektir. Nişastalı karbonhidratlar ise pirinç, tam tahıllı makarna, patates, yulaf ve muz gibi gıdalardır.

Ayrıca ürik asit oluşumunu önlemek ve gut hastalığını tedavi etmek için yeşil papaya çayı içebilirsiniz.

Yeşil papaya’daki papain, vücudun alkalin düzeyini korur ve anti–inflamatuar olarak ajan olarak görevi yapar.

9- Süt Ürünleri ve Ürik Asit İlişkisi

Düşük yağlı süt ve süt ürünleri, yüksek ürik asit seviyesini ve gut riskini azaltır. Yağsız süt, ürik asidin geri emilimini azaltır ve böbrekler yoluyla atılmasını sağlar. Her gün 1-5 bardak arası süt içiniz. Diyetinize az yağlı yoğurt ve süt ürünleri de ekleyiniz.

10- Buğday çimi suyu

Buğday çimi, kandaki alkaliliği iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, detoksifikasyonu destekleyen C vitamini, klorofil ve fitokimyasal maddeler bakımından zengindir. Hayvansal proteinden alamadığınız vitaminleri buğday çiminden rahatlıkla alabilirsiniz. Buğday çimi iyi bir protein ve amino asit kaynağıdır. Bir litre buğday çimi suyuna iki yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyunu karıştırın. Ürik asit seviyeniz düşene kadar bu karışımı tüketiniz.

11- C vitamini

C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketin veya doktorunuza danışarak C vitamini takviyesi alınız. Yeterli miktarda C vitamini almak, ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Her gün C Vitaminden zengin gıdaları birkaç porsiyon yiyiniz. C vitamini olan gıdalar:

Portakal, greyfurt, limon, kivi, kavun, ananas, mango, papaya, brokoli, biber, tatlı ve beyaz patates, domates, ıspanak, lahana ve şalgam gibi yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar ve kış kabağıdır.

12- Yeşil çay

Yeşil çayın, ürik asit içeren böbrek taşı riskini azalttığı görülmüştür. Ürik asit seviyenizi düşürmeye yardımcı olmak için günde 2-3 fincan yeşil çay içmeye çalışınız.

13- Kahve

Kahve, kandaki ürik asit seviyesi azaltan önemli bir uyarıcıdır. Ürik asit seviyenizi düşürmeye yardımcı olmak için günde 1-2 bardak kahve içmeyi ihmal etmeyiniz.

Ek İpuçları

Alkol alımınızın ürik asit seviyesini yükselttiği için alkol tüketimini azaltınız.

Yüksek fruktoz, mısır şurubu veya glikoz-fruktoz içeren yiyeceklerden kaçınınız.

Düzenli egzersiz yapın ve sağlıklı bir kiloda kalınız.

Karbonhidrat ve protein açısından düşük diyet yapınız. Yağlı yiyeceklerden özellikle kızartmalardan uzak durunuz.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu