Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreFaydalı BilgilerListeler

Türkiye’de Bulunan 10 Endemik Bitki

istanbul temizlik şirketi

Doğal çeşitlilikleriyle dünyanın en güzel ülkelerinden birisi olan ülkemizde bir çok endemik bitki yetişmektedir. Bazılarının daha önce adını bile duymadığınız bu bitkiler içerisinden en çok beğenilen 10 tanesini sizin için bir araya getirdim. Endemik bitki nedir diye soracak olursanız bununla ilgili yazımızı  Endemik Nedir? Endemik Bitkiler Nelerdir? okumanızı tavsiye ederim.

Orkide

Orkide (Endemik Bitkiler)

Orkide ülkemizde yetişen endemik bitkilerden birisidir. Sanayide de etkin olarak kullanılan orkide salep ve dondurma yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde meşhur Maraş dondurmasının temelinde orkide bitkisi vardır. Ayrıca orkide bitkisi ilaç sanayinde de kullanılmaktadır. Orkidenize bakım yapmak için Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Ters Lale – Van Lalesi

Ters Lale – Van Lalesi

Van’ın en önemli sembollerinden birisidir. Van’da “hüzün çiçeği” olarak da adlandırılan bitkinin ömrü ise sadece 15 gündür. Dünya tarafından da yakından takip edilen ve ilgi duyulan bitkidir. Açtığı zamanda görülmek için turist akımına uğrayan bir endemik bitkidir. Özellikle fotoğraf sanatçılarının görmek için akın ettiği nadide bir bitkidir.

Artvin Kuduz Otu

Artvin Kuduz Otu – Türkiye’deki Endemik Bitkiler

Artvin Kuduz Otu çok yıllık bir endemik bitkidir. Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen özellikle de Artvin’de 700-1200 metre yükseklikte yetişen bitki haziran ayında çiçeklenmeye başlar. Çok yıllık odunsu bir bitkidir. Yayılıcı özelliği vardır. Süs bitkisi olarak da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle park ve kaya bahçelerinde çok güzel yer kaplamaktadır. Çiçekleri genellikle beyaz açmakla birlikte pembeye dönük de olabilir.

Anadolu Glayölü

Anadolu Glayölü (Endemik Bitki Türleri)

Ülkemizde yetişen endemik bitkiler arasında olan Anadolu Glayölü adından da anlaşılacağı üzere Anadolu’ya has endemik bitkidir. Kızılçam ormanlarında ve kireçli – taşlı bölgelerde yetişir. Akdeniz ve Ege’nin bazı bölgelerinde de yetişir.

Kapadokya Soğanı

Kapadokya Soğanı – Kapadokya Endemik Bitkisi

Kapadokya soğanı çok yıllık otsu bir bitkidir. Genelde haziran-ağustos aylarında çiçeklenir. 900-1400 metre yükseklikte yetişir. Soğan şekline benzediği için bu ismi almıştır. Çiçekleri genelde pembe renktedir. 30-40 cm kadar boylanır. Kapadokya bölgesine has bir endemik bitkiler arasında yer alır.

Sığla Ağacı

Sığla Ağacı – Muğla Endemik Bitkiler

Nesli tükenmekte olan endemik bitkiler arasında yer alan bir ağaç türüdür. Günlük Ağacı, Amber Ağacı gibi isimlerle de bilinir. Genellikle Muğla-Köyceğiz civarında yetişmektedir. Antalya, Burdur ve Aydın civarlarında da rastlanmaktadır. Çok dayanıklı bir ağaçtır. Ömrü ortalama 300 yıl olan ağacın boyu da 20 metreye kadar uzanabilmektedir.

Kazdağı Göknarı

Ülkemizdeki Endemik Bitkiler – Kazdağı Göknarı

Kazdağı Göknarı adını tek yetiştiği yerden almıştır. Sadece Kazdağları’nda yetişen Kazdağı Göknarı nesilleri tehdit altında olan bir ağaç türüdür. Oldukça uzun, geniş gövdeli ve düzgün bir yapıya sahip olan Kazdağı Göknarı kazık kök yapısına sahiptir. Gölgelik alanlara dayanıklı bir bitkidir. Nemli ve serin bölgelerde yetişme eğilimi gösterir. Derin ve havadar topraklarda gelişimleri çok iyi olmaktadır. Mobilya sektöründe çok sık kullanılır. Çok güzel kozalakları vardır.

Madımak Otu

Madımak Otu – Endemik Bitkiler Listesi

Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen bir endemik bitkidir. Kırsal kesimde insanların önemli yiyecek kaynaklarındandır. İlkbaharın yağışlarıyla birlikte yetişmeye başlayan bitki yaz aylarının başına kadar taze kalır. Madımak bitkisi ülkemizde zengin endemik bitkiler arasında yer almaktadır. Madımak Anadolu’nun en eski yemek kültürlerinden birisidir. Genellikle sarımsaklı yoğurt ile tüketilmektedir.

Üvez Bitkisi

Üvez Bitkisi – Rize Endemik Bitkiler

Türkiye’nin tek endemik üvez çeşidi Rize ilinde bulunmaktadır. Yok olmakla karşı karşıya olan üvez bitkisinin koruma altına alınması gerekmektedir. Üvez ağacı gülgiller ailesinden gelen bir bitkidir. Kirazı andıran meyveleri vardır. Genellikle meyvelerinin hasadı kışa doğru yapılır. Meyveleri İç Anadolu’da yetişen alıc bitkisine benzemektedir.

Safran Bitkisi

Safran Bitkisi – Sağlığa Yararlı Endemik Bitkiler

Ülkemizde yetişen endemik bitkiler arasında yer alan Safran Bitkisi Safranbolu’da yetişmektedir. Safran bitkisi yüzyıllar boyunca tıp sektöründe kullanılan şifalı bir bitkidir. Ağrı dindirici, sakinleştirici ve sindirim sorunlarında etkili olan bir bitkidir. Safran, yöresel bir yemek olan Zerde Tatlısı ve pilavlarda kullanılmaktadır. Literatürdeki ismi Crocus (Çiğdem)’dir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu