Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Sivilceler için En Faydalı Kremler ve İlaçlar

istanbul temizlik şirketi
Bu yazıda size sivilce tedavisinde kullanılan ilaçları yazacağım. Daha önce topikal yani cilde sürülerek uygulanan sivilce kremlerini yazmıştım. Şimdi o guruba kısaca değinerek ağızdan alınan sivilce haplarını anlatmaya çalışacağım. Yazımda en etkili sivilce ilacı hangisi, sivilce geçiren ilaçlar, gibi konularla, bu ilaçlar ve antibiyotiklerin içerikleri neler ve sivilceleri nasıl kuruttuklarını aktaracağım.
Unutmayın sivilce bir cilt hastalığıdır. Bu yüzden dermatolog doktorlar yazmadığı sürece, falanca kullanmış iyi gelmiş, en iyi sivilce ilacı şu gibi sağdan soldan duyduklarınız veya okuduklarınızla sivilcelere müdahale etmeyin. Sivilce tedavisi için uzman hekimlerin tavsiyelerinin dışına çıkmayın. Bu blogdaki bilgiler herhangi bir ilacın kullanımını tavsiye etmediği gibi, ilaca özendirme ve ilaç reklamı değildir. Aksine ilaçların hekim kontrolünde kullanılmasını savunur.
Sivilce İlacı

Sivilce İlacı

Sivilce tedavisi için iki tür sivilce ilacı kullanılır bunların ilk gurubu cilde sürülen topikal ilaçlardır, diğeri ise hap olarak içilen, oral ilaçlardır. Akne için ilaç kullanımı doktorunuz tarafından size lüzum gördüğü ölçüde belirlenir. Genelde hafif ve orta düzey akne vulgaris tedavisinde topikal sivilce kremleri, losyonları ve temizlik ürünleri kullandırılırken, daha ileri ve aşırı sivilce tedavisinde oral ağızdan kullanılan haplar reçete edilir.

Sivilce Kremleri

Topikal yani cilde sürülerek uygulanan, hafif ve orta seviye sivilcelerin tedavisi için kullanılan sivilce ilaçlarını, sivilce kremi başlığında uzun uzun yazmıştım. Kısaca hatırlatmak gerekirse bu ilaçlar şunlardır.
  • Tretinoik Asit (retinoik asit) içeren kremlerdir, başlıca ürünler acnelyse, tretin, tre krem olarak reçeteyle satılır.
  • Eritromisin içeren jellerdir, başlıca ürünler aknilox %2 jel, aknilox %4 jel, eryacne %4 jel, eritsa %2 jel olarak reçeteyle satılır.
  • Benzoil Peroksit içeren krem, losjon ve jellerdir, başlıca ürünler Aknefug bp %10 losyon, aknefug bp %5 losyon, aksil 2,5 mg krem, aksil 5 mg krem, aksil 10 mg krem, benzac ac %5 jel, triakne %5 emülsiyon jel, triakne %10 emülsiyon jel, neutrogena acne mask olarak eczanelerde doktor reçetesiyle satılır.
  • Benzoil Peroksit ve Eritromisin içeren kremler, başlıca ürünler benzamycin topikal jel, acnemix jel olarak dermatolog önerisiyle kullanılır.
  • Klindamisin içeren kremler, başlıca ürünler cleocin-t ve clamine-t olarak eczanelerde satılır.
  • Benzoil peroksit ve Klindamisin içeren kremler, başlıca ürünler clindoxyl jel, clinoper jel, oximin jel ve benzalin jeldir.
  • İzotretinoin ve Eritromisin içeren kremler, başlıca ürünler  isotrexin jel, etrexin jel, munderm jel olarak eczanelerde doktor reçetesi ile satılır.
  • Nadifloksasin içeren kremler, başlıca ürünler nadixa %1 krem, magnis %1 olarak eczanelerde bulunur.
  • Azelaik asit içeren kremler, başlıca ürünler azalderm krem, skinoren krem olarak eczanelerde satılır.
  • Tetrasiklin Hidroklorür içeren kremler, başlıca ürünler  imex merhem, noacne merhem, acnedur merhem olarak eczanelerde satılır.
  • Çeşitli ilaçlar, bunlar içerikleri farklı maddelerden oluşan ama sivilce tedavisi için cilde sürülerek kullanılan ilaçlardır. Başlıca ilaçlar, thiocilline krem, sivex losyon, silverdin krem, fucidin krem, m-furo krem, fito krem, madecassol krem, hametan krem, bepanthene krem gibi çeşitli ilaçlardır ve doktorların tavsiyesi ile kullanılır.

Sivilce Hapları

Sivilce Hapları

Sivilce tedavisinde, topikal yani cilde sürülen ilaçların etkisi zayıf kaldırığında doktorlar yaptıkları sivilce teşhisine göre çeşitli oral antibiyotik hapları veya izotretinoin gibi a vitamini türevleri reçete edebilir. Sivilce tedavisinde topikal yani yüzeysel kullanılan ilaçlara destek olması için antibiyotikler yardımcı ilaçlar olarak verilebilir. Genelde aşırı sivilce sorunlarında bu yönteme başvurulur. Ancak izotretinoin içeren sivilce hapı fazla yan etkiye sahip oldukları için genellikle bu ilaçlar son çare olarak düşünülür.

İzotretinoin İçeren İlaçlar

Sivilce ilaçları içerisinde en etkilisi ama adları duyulduğunda yan etkileri yüzünden en çekinilen ilaç gurubudur. Başlıcaları Roaccutane, Aknetrent, Zoratanin, Acnegen olan bu ilaçlar kullanılmadan önce çeşitli testler yapılarak kullandırılır. Peki nedir bu izotretinoin (isotretinoin) ?
Eski adı accutane olarak da bilinen isotretinoin (izotretinoin), sentetik bir a vitamini türevidir. Literatürde (13cis)-retinoic acid olarak geçer. Formülü ( C20H28O2 ) olan izotretinoin CAS numarası 4759-48-2 olarak kayıtlıdır. İzotretinoin bir çok dermatolojik hastalıkta kullanılan ama en çok çeşitli tedavilere yanıt vermeyen şiddetli ve kistik akne tedavisinde son çare olarak kullanılan bir ilaçtır.
Ciltte sebum üretimini yani yağlanmayı bastıran bir madde olan isotretinoin, cildi aşırı kurutur. Ayrıca akneye neden olan P. Acnes (Propionibacterium acnes) ve Staphylococcus Epidermidis bakterilerine karşı öldürücü etki gösterir. Yan etkisi fazla olan bu ilaç maddesi, cilt, karaciğer, kas-kemik, mide, kan ve psikolojik yan etkiler gösterebilir.
Karaciğerde enzim değişiklikleri, vücutta yağ (lipid) değişimleri, mide rahatsızlıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve kan değerlerinde değişimlerle birlikte, çeşitli psikolojik rahatsızlıklar, depresyon, obsesif kompulsif bozukluklar, intihar eğilimlerine neden olabilir.
Zaten ilaç kullanılmadan önce ve kullanım sırasında çeşitli labaratuar tahlilleri yapılır. Bunun amacı ortaya çıkacak yan etkiye göre ilaç kullanımını sonlandırmak veya dozu azaltmaktır. Bir çok yan etki ilacın kullanımı bitirildiğinde ortadan kalkar. Genellikle ilk zamanlar 10 mg olarak başlanan tedavi yanıt vermezse 20 mg olarak devam ettirilir. ilaç 10 mg ve 20 mg olarak satılır. Marka olarak aşağıdaki biçimlerde bulunur;
  • Roaccutane
  • Aknetrent
  • Zoratanin
  • Acnegen
Eczanelerde dermatolog reçetesiyle ile satılan ilaçlardır. Doktor reçetesi olmadan kullanılmadığı gibi oldukça fazla yan etkisi olduğu çin kullanım süresince çeşitli tahliller ve doktor muayenesi şarttır.

Sivilce Antibiyotikleri

Sivilce Antibiyotikleri

Akne için topikal antibiyotiklerin yanı sıra oral olarak alınan yani içilen haplar da reçete edilebilir. Bu sivilceler için antibiyotik haplar genelde sivilce kremi ile yapılan tedaviye yardımcı olması için reçete edilirler, bu antibiyotik gurubunda klindamisin, sodyum fusidat (fusidik asit), eritromisin, tetrasiklin, doksisiklin, azitromisin, roksitromisin, trimetoprim-sulfametoksazol gibi antibiyotik maddelerdir.

Klindamisin İçeren İlaçlar

Bir antibiyotik madde olan klindamisin (clindamycin)  anearob bakterilerin tedavisinde kullanılır. Alt solunum yolları enfeksiyonu, kulak iltihabı, deri enfeksiyonları, jinekolojik enfeksiyonlar, kemik ve eklem enfeksiyonlarında kullanılır. Penisiline alerjisi olan kişilerde kullanımı yaygındır ve 1967 yılında keşfedilmiştir. Klindamisin formülü (C18H33ClN2O5S) olan bir antibiyotiktir, CAS numarası 18323-44-9 olarak bilinir. Akne ve vajinal temizlik için topikal olarak kullanılan bir maddedir. Kilindamisin hidroklorür, klindamisin fosfat, klindamisin palmitat gibi türevlerde bulunur.
Eritromisin ile birlikte kullanılırsa etkisi azaldığı için eritromisin içeren ilaçlarla bilirkte kullanılmaz. Ampül ve kapsül olarak çeşitli formları vardır. 150 mg, 300 mg, 600 mg olarak satılır. Marka olarak;
  • Cleocin
  • Klindan
  • Clin
  • Klindaver
  • Meneklin
  • Kliptosin
  • Biocline
  • Klinoksin
Bu ilaç gurubunun kapsül formları sivilce tedavisi için, topikal acne tedavilerine yardımcı olması için reçete edilebilir.

Sodyum Fusidat İçeren İlaçlar

Fusidik asit (fucidic acid) olarak da bilinen asitin sodyum tuzu olan sodyum fusidat (sodium fusidate) steroik etki gösterebilen bir antibiyotiktir. Kimyasal formülü (  C31H47NaO6 ) olan madde CAS numarası olarak 751-94-0 olarak sınıflandırılır. Krem ve gözdamlalarında sıklıkla kullanılırken antibiyotik olarak, özellikle ateş ve titreme yapan enfeksiyonlarda, akciğer iltihabı, beyin absesi, kemik ve eklem iltihapları ile derideki yumuşak doku iltihaplarında kullanılır. Bakteri çoğalmasını önleyici ve bakteri öldürücü (bakteriostatik) etkileri olan antibiyotik, bakterilerde protein sentezini engelleyerek bakterilerin üremesini durdurur. Antibiyotik haplar 500 mg tablet olarak satılır. Markalar şunlardır;
  • Fucidin
  • Stafine
  • Robisit
  • Stafeks
  • Fucitec
  • Fusinat
Cilt hekimi reçetesiyle eczanelerde ilaç olarak alınır.

Eritromisin İçeren İlaçlar

Çok eski bir antibiyotik olan eritromisin (eritromicine) 1952 senesinde bulunmuştur. Makrolid antibiyotikler gurubundadır, etki mekanizması penisiline benzediği için penisilin alerjisi olan kişiler kullanabilir. Kimyasal olarak formülü ( C37H67NO13 ) olan eritromisin, CAS numarası 114-07-8 olarak sınıflandırılır. Hammeddesi çok ucuz ilaçlardır. 250 mg ve 500 mg olarak satılır. Bir çok hastalıkta kullanılabilen bir antibiyotik olup, akne tedavisine yardımcı olmak amacıyla kullanılabilir. Marka olarak
  • Eritrosif
  • Eritro
  • Erythrocin
  • Erimicin
Olarak bilinir reçete ile eczanelerden alınır.

Tetrasiklin İçeren İlaçlar

Tetrasiklin İçeren İlaçlar

Bir bakteri olan Tetrasiklin (Tetracycline) tarafından sentezlenen geniş spektrumlu antibiyotik bir madde olan tetrasiklin hcl (tetrasiklin hidroklorür) oldukça başarılı bir antibiyotiktir. Kimyasal formülü ( C22H24N2O8 · HCl ) olan maddenin CAS numarası 64-75-5 olarak bilinir. Bakteri RNA’sında protein sentezini engeller. Bu maddeyi içeren ilaçlar fototoksite yaparak cildin güneşe duyarlılığını arttırırlar. Bu yüzden cildin güneşten korunması gereklidir. Geniş kullanım alanları olan bir antibiyotik maddedir. Doktorlar diğer akne tedavilerine yardımcı olmak için bu ilacı reçete ederler. Genelde 250 mg ve 500 mg olarak satılır. Marka olarak;
  • Tetra
  • Tetramin
  • Tetralet
Antibiyotik olarak reçete ile satılır. Özellikle son çıkan yönetmelikle hiç bir antibiyotik uzman doktor reçetesi olmaksızın eczanelerden alınamaz.

Doksisiklin İçeren İlaçlar

Antibiyotik bir madde olan doksisiklin (doxycycline), protozoonların (tek hücreli canlılar) ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı kullanılır. Genelde ilaçlarda doksisiklin hiklat ( Doxycycline Hyclate) formu kullanılır. Kimyasal formülü ( C24H33ClN2O10 ) doksisiklin hiklat CAS numarası olarak 24390-14-5 sınıflandırılır. İdrar yolları enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar, zührevi hastalıklar, solunum yolları enfeksiyonları, yumuşak deri ve doku iltihapları, kolera, sıtma gibi hastalıklarda kullanılır. Akne tedavisinde doktorlar diğer topikal ürünlere yardımcı olmak için bu antibiyotiği reçete edebilirler. Sadece 100 mg olarak satılır. Marka olarak;
  • Monodoks
  • Tetradox
  • Doksin
Cildiyecinin reçete etmesiyle eczaneden alınır.

Azitromisin İçeren İlaçlar

Etken maddesi azitromisin (azithromycin) olan bir antibiyotiktir. Makrolid bir antibiyotik çeşididir. Kimyasal formülü ( C38H72N2O12 ) olan bu hammadde CAS numarası olarak 83905-01-5 olarak sınıflandırılır. Protein sentezini bozarak bakteri üremesini engeller. Göğüs enfeksiyonları, boğaz ve burun enfeksiyonları, kulak iltihabı, bademcik iltihabı, çıban, apse ve akne gibi deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarıyla cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kullanılır. Akne tedavisinde doktorlar tarafından yazılabilen bir antibiyotik gurubudur. Genelde 200 mg oral süspansiyon, 250 mg ve 500 mg tabletler olarak satılır. Marka olarak;
  • Azitro
  • Azro
  • Azeltin
  • Zitromax
  • Azax
  • Azomax
  • Zitrotek
  • Tremac
Markalarıdır, eczanelerde reçeteyle satılır uzman tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Roksitromisin İçeren İlaçlar

Roksitromisin İçeren İlaçlar

Bir makrolit antibiyotiği olan roksitromisin ( roxithromycin ) bakteri protein sentezini bozarak tedavi edici etkiler gösterir. Kimyasal formülü ( C41H76N2O15 ) olan bu hammeddenin CAS numarası olarak 80214-83-1 ile sınıflandırılır. Kulak enfeksiyonları, burun ve boğaz enfeksiyonları, genital enfeksiyonler, solunum yolları enfeksiyonu, deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Genelde 150 mg ve 300 mg olarak satılır. Marka olarak;
  • Rulid
  • Remora
  • Ritosin
  • Roksolit
  • Roksomisin
Olarak uzman cilt doktoru yani dermatologların reçete etmesiyle akne vulgaris tedavisinde kullanılmak üzere eczanelerde satılır.

Trimetoprim ve Sulfametoksazol İçeren İlaçlar

İki madde içeren bir ilaç gurubudur. Trimetoprim-Sulfametoksazol (trimethoprim-sulfamethoxazole) olarak geçen bu ilaç, Trimetoprim (trimethoprim) TMP olarak da bilinir, dihidrofolat redüktaz inhibitörü yani folik asit, nükleotit sentezleyen dihidrofolat redüktazı azaltarak bakteri DNA sentezini durdurarak öldürücü etki gösterir, kimyasal formülü ( C14H18N4O3 ) olan maddenin CAS numarası 738-70-5 olarak sınıflandırılır.
Sulfametoksazol (sulfamethoxazole) ise kimyasal formülü ( C10H11N3O3S ) olan CAS numarası 723-46-6 sınıflandırılan antibiyotik bir maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlarda etkili ayrıca negatif bakterilere karşı da kullanılır. PABA (para aminobenzoik asit) benzeri bir madde olarak dihidrofolata sentezini engelleyerek, folik asit üretimini durdurur, böylece bakteriostatik (bakteri durdurucu) olarak işlev görür.
Bu karışım antibiyotik gurubu, çok geniş bir kullanım amacı taşır, üriner sistem enfeksiyonları, bronşit, orta kulak enfeksiyonları, tifo, kolera, dizenteri, yumuşak doku iltihapları gibi enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Bu ilaç aynı zamanda AİDS, kanser, organ nakli gibi ameliyat sonucu oluşan enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi zayıf insanlarda kullanılır. piyasada genelde 40 mg trimetoprim, 200 mg sulfametoksazol veya 160 mg/800 mg gibi 1 birim trimetoprim 5 birim sulfametoksazol şeklinde antibiyotikler üretilir. Markalar;
  • Bactrim
  • Trimoks
  • Kemoprim
  • Metoprim
  • Septrin
  • Bakton
gibi çeşitli adlarla satılır. Uzman hekim reçetesiyle sivilce tedavisinde antibiyotik olarak kullanılabilir, eczanelerde satılır.

Sivilce İçin Doğum Kontrol İlaçları

Sivilce yazısında da belirttiğim gibi sivilceler aşırı sebum üretiminden dolayı oluşur. Sex hormonları ve ergenlik hormonları sebum ve keratin üretimini arttırabilir, ve bazı hormonal bozukluklar sivilce yapabilir. İşte polikistik over, tiroid bozuklukları gibi durumlarda, böbrek üstü bezlerindeki salınımın artması durumunda ciltte sivilcelenme olabilir. Doktorlar bu durumda doğum kontrol haplarından yardım alarak sivilce tedavisi için kullanılmasını isteyebilirler. Ancak bazı durumlarda doğum kontrol hapları da sivilcelenme yapar. Doktorunuz reçete etmediği müddetçe doğum kontrol hapı kullanmayınız. Çünkü sivilce bir çok nedenden dolayı olur, bu yüzden doğru teşhisi doktorunuz yapacaktır. Yani doğum kontrol hapı sivilceye iyi gelir mi gelmez mi konusunu doktorunuz bilir. Doğum kontrol hapıyla sivilce geçer mi diye düşünmeyin sivilce için doktorunuza muayene olun.
Doğum kontrol hapları düşük oranlarda hormon içeren haplardır.  Bu haplar şunlardır;
  • Yasmin ( Drospirenon ve Ethinyl Estradiol )
  • Drospera ( Drospirenon + Ethinyl Estradiol )
  • Angeliq ( Drospirenon + Ethinyl Estradiol )
  • Yazz ( Drospirenon + Ethinyl Estradiol )
  • Drosetil ( Drospirenon + Ethinyl Estradiol )
  • Microgynon ( Levonorgestrel ve Etinil Estradiol )
  • Miranova ( Levonorgestrel ve Etinil Estradiol )
  • Triquilar ( Levonorgestrel ve Etinil Estradiol )
  • Reginon ( Gestoden ve Etinilestradiol )
  • Ginera ( Gestoden ve Etinilestradiol )
  • Gynelle (Siproteron asetat ve Etinilestradiol)
  • Elleacnelle (Siproteron asetat ve Etinilestradiol)
  • Diane-35 (Siproteron asetat ve Etinilestradiol)
  • Cerazette ( desogestrel )
  • Desirett ( desogestrel )
  • Lueva ( desogestrel )
Gibi ilaçlardır. Ancak bu hapları doktor tavsiyesi olmaksızın kullanmak oldukça sakıncalıdır.

Sivilce İçin Hormon İlaçları

Sivilce tedavisinde bir başka yaklaşım olarak kortikosteroid yani kortizonlar adı verilen hormonal ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar doktor tavsiyesiyle kullanılır başlıcaları.
  • Deltacortril ( prednizolon )
  • Dekort ( deksametazon )
  • Kordexa ( deksametazon )
gibi ilaçlardır. Bunları da doktorunuz gerekli görürse size reçete edecektir.

En İyi Sivilce İlacı

En etkili veya en iyi sivilce ilacı, bu sorunla yüzleşen herkesin ortak arayışı. Ancak şunu bilmelisiniz ki, sivilce çok farklı nedenlerle oluşabilen ve tedavisi buna göre yapılması gereken bir cilt hastalığı. Bunun için akne sorunu yaşıyorsanız uzman dermatologlardan yardım almalısınız. Kafanıza göre ilaç kullanmaya kalkıp doktorculuk oynamayın. Konu hakkında sağda solda okuduğunuz bilgilerin çoğu yalan yanlış şeyler. Bu yüzden doğru bilgilenmeniz önemli.
Konu hakkında aşağıdaki yazı başlıklarını tıklayarak ve muhakkak okuyarak, daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu