Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Mikroplar Neden Çocukları Çok Sever

Mikropların yaşamımızın her alanında var olduğunu ve nelerle kontrol altına alacağımızı bu linkten öğrenebilirsiniz. Mikroplardan nasıl korunuruz?

istanbul temizlik şirketi

Hayatımızın her zamanında bir arada yaşam sürdüğünüz mikroplar, immün sistemimize ve tıbba karşı koyuyor. Özellikle gıdalar vasıtasıyla vücudumuza yerleşen mikroplar, her geçtiğimiz gün daha fazla enfeksiyona ve gıda zehirlenmesine sebep oluyor.

Yediğimiz yiyecekler, dokunduğumuz malzemeler ve hatta temizlik için ellerimizi yıkadığımız su bile mikrop doludur. İnsanlar, kimi zaman en sorunlu hastalıklara, kimi zaman gıda zehirlenmelerine, kimi zaman ise öldürmeyen fakat süründüren enfeksiyonlara sebep olan mikroplarla savaşabilmek için sürekli yeni çözümler üretiyorlar.

Daha önceleri mikrobun en büyük düşmanı doğaydı. Fakat doğa, değişen bu dünyaya ayak uyduramadı ve büyük salgınlar koskoca dünyayı mahvetti. Osmanlı döneminde yaşanan veba salgınları ortaya çıktı. Tifo ve cüzzam insanlara korku saldı, verem çaresi olmayan bir hastalık olarak görüldü. Hatta bir amansız kanserin başlangıcı olarak bilindi.

Yeni yepyeni mikroplar

Yeni yepyeni mikroplar

Şehir ve evrelerdeki altyapı yetersizliğinin halledilmesi ve tıpta yeni metodlar mikroplarla mücadeleyi ilerletti. Fakat yeryüzünde hala bilmediğimiz milyonlarca mikrop mevcuttur.

Ana merkezi Afrika kıtasından çıkıp hızlıca transfer olarak bugün dünya çapında her saatte 200’den fazla kişiye bulaşan AIDS; yeni nesilin en önemli hastalıklarından AIDS’den çok daha farklı ve hızlı biçimde bulaşan ve son senelerde tüm dünyayı etkisi altına alan Hepatit B ise kan ve cinsel ilişkiden farklı olarak ağız yoluyla da vücuda girerek senede 1-2 milyon kişinin vefat etmesine, hastalıktan kurtulanlardaysa uzun zamanlı iş kaybına ve halsizlik vakasına neden oluyor.

Grip Mikropu söyledikleri..

Hiç gündemden düşmeyen grip ise insanoğlunun en sıkıcı hastalıklarından birisi olmasını sürdürüyor. Kanada’daki Royal Alexander Hastanesi’nde uygulanan grip mikrobuyla alakalı araştırmalar, grip mikrobunun bilindiği üzere sadece öksürmek ve hapşırmayla değil, temasla bile yayılabileceğini bizlere gösteriyor.

Toprakta her gramda Çin’deki nüfus kadar mikrop yer almaktadır ve bu mikropların büyük bir kısmı yiyecekler vasıtasıyla vücudumuza yerleşiyor. Yoğurt, sirke, peynir, turşu gibi fermente yiyecekler için gerekli mikroorganizmalar bile normal koşullarda yapılmadığında gıda zehirlenmelerine ve enfeksiyonlara sebep olabiliyor.

Hızla ürüyorlar

Hızla ürüyorlar

İncelemelere göre, bağırsaklardan su vasıtasıyla toprağa, ordan da gıdalara geçen ve gıda zehirlenmelerine sebep olan E.coli mikrobunun 10 gram gıda maddesinde bulunması; 15 dakikada 2, 1 saatte 16, 2 saatte 256, 3 saatte 4098 adet çoğalabileceğini bize gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun araştırmalarına göre, dünyada her 1 dakikada 6 çocuk ishalden, 4 çocuk yiyecek zehirlenmesinden hayatını kaybediyor. Aynı istatistiğe göre, gelişme aşamasındaki ülkelerdeki ölümlerin %44’ü parazit ve enfeksiyon sebebiyle yaşanıyor. Kurbanların %52’sini ise 5 yaşından küçük çocuklar oluşturmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için mikroplardan uzak duralım.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu