Instagram takipçi satın al
Ekonomi ve Finans

Kripto Para Madenciliği Nedir?

istanbul temizlik şirketi

Kripto para madenciliği, Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimleri tarafından dağıtılmış blok zinciri defterindeki işlemleri doğrulamak ve zaman damgası eklemek için kullanılan bir süreçtir. Bu şekilde, kripto para birimi dolandırıcılık faaliyetlerinden korunur

Madencilik, blok zincirine işlem kayıtları ekleme sürecidir. Bu aktivite, işlemlerinin işlenmesi ve blok zincirine eklenmesi için küçük bir ücret ödenmesini gerektiren kripto para kullanıcıları tarafından yapılır. Ücretler isteğe bağlıdır, ancak bazı kullanıcılar işlemlerinin daha erken yapılmasını istedikleri için büyük miktarlarda daha yüksek ücretler ödeyebilirler.

Kripto para madenciliği, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri tarafından kullanılır ve diğer birçok kripto para birimi de benzer şekilde kullanır. Kripto para madencileri işlemleri doğrular ve blok zincirine yerleştirir. Bir madencinin ek işlemleri için ödediği ücrete “İş Kanıtı” (PoW) denir ve bir kripto para birimi işleminin sonuna eklemek için geçerli bir karma bulma süreci “İş Kanıtı” olarak bilinir.

Bir kripto para işleminin blok zincirinde sonuçlanması bir saat kadar sürebilir ve madenciler genellikle ödeme yapılana kadar işlemlerini erteler. İşlemlerin işlenme ve çıkarılma hızı dakikalardan günlere kadar değişebilir.

Bazı kripto para birimleri, madencilik donanımı olarak ASIC’leri kullanır. Bu durumda, kripto para madencilerinin yeni işlemler eklemek için ödeme alabilmelerinin tek yolu, madencilik ekipmanlarından geçen hesaplama gücünü satmaktır. Madencilik teçhizatı, kripto para birimi madenciliği için kullanılan bir bilgisayar sistemidir. Bir madencilik teçhizatında bir veya daha fazla ekran kartı olabilir ve mimarilerine bağlı olarak büyük miktarda hesaplama gücü üretebilirler.

En yaygın kripto madenci ekipmanı türlerinden biri ASIC olarak bilinir ve Bitcoin madencileri tarafından yaygın olarak kullanılır. ASIC’ler, farklı görevler için kullanılabilecek çok çeşitli donanımlara sahip olmak yerine, yalnızca belirli bir işlem türünü işlemek için özel olarak tasarlandıkları için GPU’lardan (Grafik İşlem Birimleri) farklı çalışır.

kripto para madenciliği
kripto para madenciliği

ASIC’ler gibi özel donanımlar kullanılarak kripto para biriminin çıkarılmasının ana nedeni, başka herhangi bir donanım türüyle kripto para madenciliği yapmanın gerçekten karlı olmamasıdır. Kripto para madenciliği, satılabilen veya diğer kripto para birimlerini satın almak için kullanılabilen kripto para birimi üreten bir süreçtir. Bir kripto para birimini çıkarmak için gereken süre, donanımın türüne ve onu kullanan kişi sayısına bağlıdır.

Kripto para madenciliği süreçlerinde kullanılan donanım türü, bireysel madencilerin ağa ne kadar güç ürettiğini belirlemeye de yardımcı olur. Daha fazla madenci eklendikçe, zincirdeki blokların çoğunu oluşturan tek bir büyük madenciye sahip simetrik bir sistemin aksine dağıtım daha eşit bir şekilde dağıtılır.

Kripto Para Birimi Dağılımı Faktörleri Nelerdir?

Madencilik sırasında çıkarılan kripto para biriminin dağılımı, aşağıdakiler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir:

Bitcoin protokolü tarafından piyasaya sürülen toplam bitcoin sayısı asla 21 milyonu geçmeyecektir. Dolaşıma bırakılabilecek maksimum bitcoin miktarı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır.

Kriptografinin yeni bitcoinler üretmek ve işlemleri onaylamak için kullanılma şekli, çıkarılabilecek coin miktarında sabit bir üst limit olduğu anlamına gelir. Algoritmalar, güvenli oldukları ve zamanla zorlaştığı için değişken miktarda madencilik çabası gerektirir ve madencilik süreci, madenciliği yapılan kripto para biriminde ödenen işlem ücretleri ve blok zincirine eklenen her yeni blokla oluşturulan yeni madeni paraların sübvansiyonu ile ödüllendirilir. Madencilik zorluğu veya hash oranı, yeni bir blok bulmak ve onu blok zincirine eklemek için yapılması gereken hesaplama işi miktarını temsil eden bir sayıdır. Madenciliği kripto para birimini zorlaştıran şey budur ve aynı zamanda ağın ne kadar güvenli olduğunun bir göstergesidir.

kripto para madenciliği
kripto para madenciliği

Madenciliğin zorluk seviyesi, blokların oluşturulma hızına bağlı olarak artar, bu nedenle bu, belirli miktarda hesaplama gücüne ulaşıldığında, bu çabayı mevcut teknolojiyle birleştirmenin daha zor hale geldiği anlamına gelir; yani, yeni bloklar bulmayı zorlaştırmak ve madenciler için daha fazla iş yaratmak.

Bitcoin gibi bazı kripto para birimleri, madeni para arzını sınırlı tutmak için zaman içinde madenciliği zorlaştıran algoritmalara sahiptir. Bitcoin durumunda, daha fazla blok zinciri işlemi yapıldıkça madenciliğin zorluğu artar. Bir bloktaki işlem sayısı arttıkça, blokları çıkarmak için gereken bilgi işlem kaynaklarının zorluk hedefi veya miktarı da artar. Şimdiye kadar çıkarılabilecek toplam jeton sayısı üzerindeki bu etkin limit 20.999.186 BTC’dir.

Kripto para madenciliği yapmak için ne kadar hesaplama gücünün gerekli olduğunu tahmin etmenin bir yöntemi, belirli bir saniyede (watt) belirli bir işi tamamlamanın ne kadar süreceğini değerlendirmektir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu