Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Altın Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Altın Otu Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Konu hakkında merak edilen tüm bilgileri detaylı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Altın otu bitkisi Türkiye’de birçok bölgede yabani olarak yetişen bir bitkidir. Altın otu bitkisinin boyu 50 ya da 60 cm arasında değişmektedir. Sarı renginde çiçekleri bulunan otsu bitkiye verilen isimdir. Altın otunun çiçekleri bir sapın üzerinde şemsiye gibi duran küçük çiçek toplulukları halinde bulunur. Altın otu bitkisini kuruttuktan sonra bile parlak olan sarı renginde hiçbir değişme meydana gelmez.

Bundan dolayı çiçekçilikte çok fazla öne çıkan bir süs bitkisi olma özelliğine sahiptir. Altın otu bitkisini şifalı bitkiler kategorisinde ele aldığımız zaman ise bu kategoride de en fazla kullanılan bitkilerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Altın otu bitkisi Türkiye’de birçok isimle adlandırılmaktadır. Bu isimler; Altın otu, altın çiçek, ölmez çiçek, güneş çiçeği ve Uludağ çiçeği, kutsal çiçek, dalakotu. Altın otu bitkisinin Arapçada ki isimleri ise; akraban, sukolokanderyun.

Latincede ki ismi ise; herba ceterachi’dir. Altın otu bitkisinin hem çiçekleri hem de yaprakları kullanılmaktadır. Evinizde bir vazo içinde kuru halde de saklayabilirsiniz. Bu durumda bile canlılığını koruyabilme özelliğine sahiptir. Bu bitkinin çiçekleri top şeklinde olup, yaz ve kış bozulmama özelliğine sahiptir. Yaprakları tüylü haldedir ve tadı ise acı olan bu bitki 2 senelik bitkidir.

Altın otu bitkisinin ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştiğini söylemiştik. Fakat Karadeniz, güney Anadolu, Marmara ve ege yörelerinde yabani olarak kendiliğinden yetişir. Ayrıca dağ eteklerinde, tepelik alanlarda, ormanlık alanlarda ve yamaçlı yerlerde yetişen bir bitkidir.

ALTIN OTU BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

ALTIN OTU BİTKİSİNİN İÇİNDE NE VARDIR?

Altın otu bitkisinin içinde, flavonlar, reçine, kumarin, acı madde, belli bir miktar uçucu yağ bulunmaktadır. Ayrıca; saponinler, flavon, P vitamini, glizokidler de altın otu bitkisinin içinde yer almaktadır.

FAYDALARI NELERDİR?

İdrar sökme özelliği, safra ile pankreas salgısı ve mide suyunu arttırma özelliği, idrar yollarında yer alan taşları düşürme özelliğine sahiptir. Mesane hastalığı, prostat hastalığı, idrar yolunda meydana gelen iltihaplara karşı son derece faydalı bir bitkidir. Romatizma ya da eklem ağrısı sorunlarından şikâyetçiyseniz eğer altın otu bitkisini kullanarak bu sorunları azaltabilirsiniz. Tokluk hissi meydana getirir. Hazımsızlık yaşayanlar bu bitkiyi kullanabilirler. Basur hastalığına karşı da iyi geldiği bilinmektedir.

ALTIN OTU FAYDALARI

  • İdrar sökücü özelliği: Altın otu bitkisini altın başak otu ve ayrık otu kökü ile birlikte kaynatarak balla tatlandırın. Daha sonra kaynattığınız bu karışımı için.
  • Böbrek kumları için altın otu bitkisi: Yine aynı şekilde altın otu bitkisini altın başak otu ve mısır püskülü ile birlikte kaynatın. Daha sonra balla tatlandırıp için faydasını göreceksiniz.
  • Mesane yolu iltihabı için altın otu bitkisi: Altın başak otunu biberiye ile birlikte kaynatın. Daha sonra içine bal koyup tatlandırın ve içmeye devam edin.
  • Gastrit için altın otu bitkisi: Diğerlerinde de olduğu gibi altın başak otunu kantaron ile birlikte kaynatın, daha sonra ise içine bal koyarak tatlandırıp için.
  • Varis için altın otu bitkisi: Altın başak otunu öncelikle kaynatın. Kaynattığınız altın başak otuna bal katarak içmeye başlayın.
  • Egzama için altın otu bitkisi: Altın başak otu ile birlikte şahtere otunu birlikte kaynatın. Diğerlerinde de olduğu gibi bu karışımı da bal ile tatlandırıp içmeye başlayın.
  • Gaz söktürücü özelliği ile altın otu bitkisi: Altın başak otunu nane ile birlikte kaynatın. Daha sonra içine bal katarak içmeye başlayın.

ALTIN OTU BİTKİSİNİN ZARARLARI VAR MIDIR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

ZARARLARI VAR MIDIR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Altın otu bitkisinin bugüne kadar herhangi bir yan etkisine rastlanılmamıştır. Ama yine de herhangi bir olumsuz etki görüldüğü zaman doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

ALTIN OTU BİTKİSİNİN KULLANIMI NASILDIR?

Altın otu bitkisi birçok şekilde kullanılmaktadır. Bitkisel çay olarak ya da bitkisel su olarak kullanabilirsiniz. Kapsül ya da tablet şeklinde de kullanımı mümkündür.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Helichrysum_arenarium

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu