Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Darı Nedir, Darı Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Türkler tarafından tarih boyunca kullanılan darının bilinen bir çok faydası vardır. Bu faydalarına yazımızda detaylı olarak değiniyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Panicum Latince çiçek salkımı anlamına gelen paniculus sözcüğü kökenlidir. Milium ise Latince darı demektir.

Darıya günümüzde Azerbaycan ve Türkmen Türkçe’sinde darı, Başkurt, Kazak, Tatar Türkçe’sinde tarı, Kırgız Türkçe’sinde tarü, Özbek Türkçe’sinde tank ve Uygur Türkçe’sinde terik denmektedir. Bazı Türk kavimleri darıya dügü veya tügü dernişlerdir. Kabuğu soyulmuş darıya da ayrı bir ad vermişlerdir. Dügü adı daha sonra bulgur ve pirinç için de kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden Anadolu Türkleri, Türkmenler ve Kıpçak Türkleri de darıya tarı diyordu. Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Türk Kültür Tarihine Giriş adlı eserinde darı sözcüğünün kökünün, eskiden Türklerin ekin ekmek anlamında kullandıklan tarımak fiilinden yazmaktadır. Darı adı bazı bölgelerde mısır için de kullanılır. Türkler darıdan çorba, yemek, şarap ve boza yapmışlardır.

Anavatanı Doğu Hindistan ve Çin’dir. Avrupa, Asya ve Afrika’da tarımı yapılmaktadır. En eski tarım bitkilerinden biridir. Darının çok eskiden beri tarımı yapılmaktadır. Çin kralı Shen Nung MÖ 2800 yılında darıyı besleyici 5 kutsal gıda listesine almıştır. Romalılar, imparatorluğun sınırları içine giren ülkelerde, doğudan batıya tüm Akdeniz ülkelerinde darı tarımı yapılmıştır. Bingenli Hildegard darının yararsız bir yiyecek olduğunu, insanda et ve kan yapmadığını, güç vermediğini sadece karnını doyurduğunu belirtmiş ve akciğeri sancıyanların kızgın taşta pişirilmiş darı ununu çıyan otu tozuyla karıştırarak bir parça ekmek-le yemelerini önermiştir. Darı Orta Avrupa’da fakirlerin ekme-ğiydi. 17. yüzyıldan itibaren patates tarımı darının yerini almıştır.

Darı neye iyi gelir

Tıbbi Nitelikleri: Darının damar sertliği nedeniyle dejenere olan damarlara tekrar esnekliklerini kazandırdığı ileri sürülmektedir. Tohumu idrar söktürücüdür. Yulaf ve darı vücudun asitbaz dengesini sağlayan çok önemli bitkilerdir.

Kullanıldığı Yerler: Damar sertliği, saç, zayıflığı, osteoporoz, vücuttaki asitbaz dengesi.

Botanik: Tarımı yapılan darının birçok türü vardır. Darının Türkiye’de yirmiye yakın türü yetişir. Fakir topraklarda yetişen bitki, kuraklığa karşı dayanıklıdır. Kumlu toprakları sever. Bu nedenle birçok ülkede kum-da yetişen buğday olarak adlandırılır. Darının çimlenmesiyle hasadı arasında 3 ay gibi kısa bir süre vardır. Ancak ürün yönünden çok verimli değildir. Darının boyu yetiştiği yere ve iklime göre 2 metreyi geçer. Dikine çıkan bitkinin sapları kaba kıllıchr. Çiçek salkımı 20 cm boyunda olup eğik durur, ancak darı içinde bulunan silisyum nedeniyle çok esnektir. Rengi gri beyazdan san tonlarına kadar değişebilir, ancak kımızı, siyah ve bunların çeşitli tonlarında olanları da vardır. Işıkta kalan darı beyazlaşır. Darı taneleri oval biçimlidir, çapları 1-2 mm arasında değişir. Bazı türlerinin tarımı çok zordur, çünkü tohumları aynı anda olgunlaşmaz.

Nerelerinden Yararlanılır: Tohumundan, tohumundan elde edilen yağdan, tohumunun ezmesinden ve unundan yararlanılır. Tohum yağı, tohumun katşuğunda ve hemen altında toplanmıştır. Tohumlar soyulduktan sonra arta kalan bölüm preslenerek elde edilir. Darı yağının rengi açık sarıdan kahverengiye kadar değişir. Yağ oldukça koyudur ve kendine özgü unumsu bir kokusu var-dır. Alkolde erir.

Toplanması ve Saklanması: Darının tarımı yapılır. Tohumun kabuğu çok sert olduğundan soyulur. Tohum sıcak suda acılığı gidinceye kadar yıkandıktan sonra yenir. Kolay sindirilir.

Kokusu ve Tadı: Kendine özgü bir tadı vardır.

Yan Etkileri: Bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kullanma Biçimleri: içten uygulanır.

Bitkiden Yararlanma Yöntemleri: Ezme, un ve soyulmuş tohum.

İçindeki Bazı Maddeler: 100 g darıda 15 g albümin, 65 g karbonhidrat, 5 g yağ vardır. Darı mineraller yönünden en zengin tahıldır. (Demir, flor, fosfor, kükürt, magnezyum, potasyum, sodyum, silisyum) Yüksek oranda silisyum içerir. Darı B vitaminleri yönünden de zengindir. İçinde yüksek oranda Bi, B2, B5, B6, ve nikotinamit bulunur. 100 g darıda 0,6 mg flor, 9 mg demir, 3 mg sodyum ve 170 mg magnezyum vardır. Darı demir yönünden çok zengindir: 200 g darı bir insanın günlük demir ihtiyacmı karşılar. Ayrıca darı= 100 gramında 3,5 ile 8 g arasında bitkisel lif (selüloz) bulunmaktadır.

Kısa Açıklamalar:

1). Damar sertliği için her gün sabah veya öğle, 10 g darı ezmesi süte karıştırılır, 30 dk dinlendirilerek yenir. Bu kür uzun yıllar ugulanmalıdır. 10 g darı unu da süte veya yemeğe karıştırılarak yenebilir, ancak darı unu veya ezmesi pişirilmemelidir.

2). Osteoporoz, diş, tırnak ve saç sağlığı için Çorbalara, salatalara karıştırılarak günde 10-15 g yulaf darı karışımı yenir. Kürün sürekli yapılması gerekir.

3). Yulaf ve darı çeşitli biçimlerde yenebilir. Kuru meyve, bal ve sütle karıştırılarak sabah kahvaltısında yenebilir.

4). Hamilelik döneminde yulaf ve darı yemek, annelerin dişlerini kaybetmesini önler, bebeklerin sağlam kemiklere sahip olma şansını artırır.

5). Yulaf ve darı menopozda vücudun bozulan hormon dengesini normalleştirmeye yardımcıdır.

6). Türkiye’de darı boza üretiminde kullanılır.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu