Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Kalp Krizi Geçiren Biri Nasıl Anlaşılır? Nasıl Müdahale Edilmeli

Kalp krizi geçiren biri nasıl anlaşılır? Kalp krizi geçiren kişiye nasıl müdahale edilmeli? Kalp krizi hakkında detaylı bilgi sayfamızda.

istanbul temizlik şirketi

Kalp krizi kalbi besleyen koroner arterlerin tıkanması veya daralması sonucunda damarın beslemiş olduğu ilgili kalp kasının beslenememesi ile karakterize bir tablodur. Akut olarak ortaya çıkar ancak koroner arterlerin tıkanma veya daralması, uzun bir süreç sonucunda da görülebilir. Koroner damarların tıkanmasına neden olan birçok faktör bulunur. Bunlardan bazıları, sigara, obezite, çeşitli metabolik hastalıklar, sedanter (hareketsiz) yaşam, yeterli ve dengeli beslenememe, genetik yatkınlıktır. Altta yatan nedenler uzun süre kendini hiçbir şekilde belli etmeden gelebildiği noktaya kadar sinsice ilerler. Bireyin çeşitli nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucunda aniden ortaya çıkar. Kalp krizi ülkemizde ölüm oranı oldukça yüksek olan hastalıklardan birisidir. Bu nedenle belli yaşın üzerindeki her birey rutin kalp muayene ve kontrolünü yaptırmalı, olası risk durumlarında tedavi olmalıdır.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi, yapılan çoğu araştırmalara göre genellikle vücudun sol tarafından belirti vermeye başlar. Ancak yeni araştırmalar bu belirtilerin solda olabileceği gibi vücudun sağ tarafında da olabileceği sonucunu ortaya koyuyor. Kalp krizinin belirtileri aniden ortaya çıkar. Öncelikle paniklemeden belirtileri değerlendirmek gerekir. Kalp krizinin belirtileri arasında:

• Göğüste oluşan şiddetli ağrı (batma, yanma tarzında)
• Nefes alamama
• Sıkışma hissi
• Bulantı- kusma hissi
• Sol çene, boyun ense sırt ve sol el serçe parmağa kadar uzanan şiddetli ağrı

Sayılabilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında öncelik olarak sakince belirtilerin değerlendirilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekir. Kalp krizi belirtileri genellikle efor ile başlar. Yani hareket veya aşırı egzersiz yaparken aniden görülen bir ağrı meydana gelebilir. Dinlenmek ile geçmez ağrı uzun süre devam eder. Bu durumda hiç vakit kaybedilmeden hastaneye başvurulması gerekir.

Kalp Krizi Geçiren Birisi Nasıl Anlaşılır?

Kalp Krizi Geçiren Birisi Nasıl Anlaşılır?

Kalp krizi geçiren kişiler genellikle eli göğüs veya boğazındadır. Nefes alamadığını veya nefes almakta çok zorlandığını, ani bir sıkışma ve ağrı hissi olduğunu belirtir. Ya da bunları söyleyemez bilincini kaybedebilir. Yukarıda sayılan belirtiler davranışlar ile belli ediliyor ise, kalp krizi geçiren kişi hiç bekletilmeden en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalıdır. Gerekli müdahaleler hekim ve hemşire gözlemi altında yapıldığında kalp krizinde var olan ölüm riski azaltılmış olur.

Kalp Krizi Geçiren Birine Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Kalp krizi geçiren birisine müdahale edebilmek için öncelikle ilkyardım bilmek gerekir. İlkyardım sertifikası olmayan bireyler hangi sebeple olursa olsun hiçbir konuda müdahale etmemesi gerekir. Bu durumda yapılabilecek en hayat kurtarıcı şey ambulans istemek ve bireyi sağlık personellerine teslim etmek olacaktır. Kalp krizi geçiren bir bireyin şiddetli bir şekilde öksürmesi gerekir. Krizin vermiş olduğu basınç ve buna bağlı ağrı ortadan kaldırılarak krizin şiddeti azaltılmaya çalışılır. Birey kalp ilacı kullanıyor ise kullandığı ilaçlar yanına alınarak 2 saat içerisinde hastaneye yetiştirilmesi gerekir. Erken müdahale edilmesi ölüm riskini ve kalp krizi sonrası sakat kalabilme riskini de ortadan kaldırır. Bu nedenle ne zaman ve nasıl müdahale edileceğini bilmek, bilinmediği taktirde hastanın hayatını riske atmamak oldukça önemlidir.

Kalp Krizi Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp Krizi Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp krizi geçirilmiş, hastaneye geç ulaşmış ise veya birey kalp krizi geçirdiğini anlamamış rutin kontroller sırasında ortaya çıkmış ise tedavi için önce tıkalı olan damarlara ve tıkanma derecesine bakılır. Eğer cerrahi bir işlem gerekiyor ise mutlaka hasta bilgilendirilir ve bunun doğrultusunda işlem uygulanır. Belirtisiz geçirilen kalp krizleri genellikle ilaç tedavisi ile desteklenerek kanın pıhtılaşması ve kan pıhtısının dolaşıma katılması önlenir. Bunun dışında bireye ek olarak tavsiyeler verilir. Stresli işler, kalabalık ortamlardan uzak durması gerektiği, kendine uygun bir diyet ve bu diyete uyması gerektiği, hafif egzersizler yapması ve kendini çok fazla yormaması gerektiği anlatılır. Kalp krizi belirtilerini kendinizde hissediyor iseniz hemen bir acil servise başvurmanız gerekir. Gerekli kan tetkikleri, elektrokardiyografi (kalp grafisi) çekilerek sonuç değerlendirilir. Kalp krizi şüphesi durumlarında kardiyolog ile durum görüşülür ve buna göre yatış ve gereken tedavi düzenlemesi yapılır. Bu belirtilere yönelik ilaç tedavisi yapılarak hasta rahatlandırılır ve geçirilen kriz ile ilgili bir değerlendirme yapılır. Krizi tekrar tekrar geçirme riskine yönelik önlemler alınır. Bunun dışında aile desteği, moral ve motivasyon oldukça önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu