Instagram takipçi satın al
Gezi RehberiListelerTarih

Kadıköy’ün geçmişten günümüze uzanan derin tarihi

istanbul temizlik şirketi

1950 yılında Fikirtepe’de yapılmış olan kazılarda M.Ö 3000 yıllarına ait insan iskeletleri, koyun, keçi gibi hayvanların kemikleri ve bronzdan insan eşyalarına rastlanmış olması Kadıköy’de yaşayan medeniyetlerin Milattan çok daha önceki yüzyıllara dayandığını gösteriyor.
M.Ö 658 yılında bir Bizans kavminin Sarayburnu’na yerleşmesi ve Sarayburnu gibi verimli topraklar dururken karşı tarafa (Kadiköye) yerleşen insanları körlükle nitelendirmesi Kadıköy’ün tarihteki ilk ismini almasına neden olur ve Kadıköy uzunca yıllar “Körler Diyarı (Kalkedonya)” olarak alınır.

kadıköy tarihi

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra Kalkedonya yönetimi II.Mahmut tarafından  İstanbul’un ilk kadısı olan Celalzade Hızır Beye verilir. Zamanla semt halk arasında kadı-köy olarak anılmaya başlanarak şuandaki ismine ulaşır.

kadıköye ne den körler diyarı nedir

Lale Devrinde Kadıköy’ün popülerliği artmaya başlar. Bulundurduğu çok sayıda mesire alanı ( Hardarpaşa, Moda, Kuşdili, Yoğurtçu ) halkların ilgisini çeker ve Kadıköy’e göç akınları başlar.Özellikle Ermeni aileler Lale Devrinde Kadıköy’e çok sayıda göç gerçekleştirmişlerdir.

19.yy sonlarına doğru Kadıköy’deki gelişim süreci tavan yaparak Şehir içi vapur işletmeciliği, Haydarpaşa-İzmit demiryolu, Selimiye Kışlası ve Haydarpaşa Askeri Hastanesi kurulur.

1900'lü yıllarda kadıköy rıhtım

1891 yılında Kadıköy Kurbağalıdere’ de ilk havagazı fabrikası kurularak bu bölgedeki  insanların ısınma ve aydınlanma ihtiyacı da karşılanmış oldu.

1891 ilk havagazı fabrikası kadıköy

1900‘lü yılların başında Kadıköy İstanbul ve Türkiye için önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Günümüzde de Kadıköy Çarşısı, Altıyol, Bahariye ve Bağdat caddeleri önemli ticaret noktalarıdır.

1907 yılında Türkiye’nin en köklü spor kulüplerinden biri olan Fenerbahçe Spor Kulübü Kadıköy’de kurulur. Daha sonra bu dev kulüp İstanbul işgal altındayken emperyal ülkelerin futbol takımlarını kısıtlı imkanlarıyla birbir yenerek dize getirecek ve Kurtuluş savaşında cephelere ciddi katkılar sağlayacaktır.

1907 fenerbahce

1908 yılında Anadolu ile İstanbul’u birbirine bağlayan demiryolu hattının ilk istasyonu olan Haydarpaşa Tren Garı’nın yapımı tamamlanarak kullanıma açılır. Ayrıca günümüzde hala Haydarpaşa Tren Garı Türkiye’nin en önemli mimari yapılarından biri olarak kabul görür.

Haydarpaşa Tren Garı 1908

1928 de uzun uğraşlar ve altyapı çalışmaları sonucu nihayet Kadıköy’e elektrik gelir.

kadıköy elektrik evi

1930 yılında Kadıköy Üsküdar’dan ayrılarak 23 Mart 1930′ da resmen ilçe olur.

kadıköy ne zaman ilçe oldu

1934 yılında Tramvay hatları  Kadıköy-Fenerbahçe, Kadıköy-Bostancı ve Kadıköy-Moda güzergahları ile hizmete girer. Bu hizmet 1966 yılına kadar devam etmiştir.

kadikoy-uskudar-tramvayi

1947 yılında Kadıköy’de İETT faaliyet göstermeye başlayarak İstanbul içinde belirli bölgelere otobüs seferleri hizmet vermeye başlar.

Kadıköy iett

1973 yılında Boğaziçi Köprüsü’nün açılışından sonra coğrafi konumu nedeniyle İstanbul nüfusu iyice Kadıköy’e doğru kaymaya başlar.

1976 yılında Boğa heykeli Kadıköy Altıyol’a konur. Boğa heykeli öncesinde Harbiye’de bulunan Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Taksim Gezi Parkı ve Kadıköy’deki Şehremaneti binasında denendikten sonra günümüzdeki yerini almıştır.

kadıköy boğa heykeli ne zaman yapıldı

1992 yılında Bahariye caddesi yaya yolu haline getirildi.Bunu takiben Rexx sineması ciddi bir önem kazandı ve her yaştan insanın buluşma noktası haline geldi.

kadıköy Rexx sineması

2003 yılında tramvay hattı tekrar  “Kadıköy-Moda nostaljik tramvay hattı” adıyla hizmet vermeye başlar.  Bu tarihi hat günümüzde de insanlar tarafından kullanılmaya devam ediyor.

Kadıköy-Moda nostaljik tramvay hattı

2005 yılında Göztepe’de Sunay Akın tarafından İstanbul Oyuncak Müzesi’ kurulur. Günümüzde az kişinin bildiği bu müze Kadıköy’de mutlak görülmesi gereken en nadide yerlerden biridir.

sunay akın İstanbul Oyuncak Müzesi

2020   Bizlere tarihi dev bir miras olarak bırakılan bu ilçe; kültürel çeşitlilik, yaşam kalitesi ve günün her saati canlı olmasının yanında önemli bir turistik bölge konumundadır. Bütün bu özellikler Kadıköy’ü Türkiye’nin en gözde ilçelerinden biri haline getiriyor.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu