Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Kabakulak Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kabakulak nedir? Kabakulak belirtileri nelerdir? Kabakulak nasıl tedavi edilir? Kabakulak hakkında detaylı bilgileri içeriğimiz de öğrenebilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Kabakulak çocukluk dönemi hastalıklarından birisidir. Özellikle 5-9 yaş gruplarında çok sık rastlanan bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. Kabakulak kulak altı tükürük bezlerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Nadir olarak yetişkinlerde de görülür. Paramiyxco adlı virüs ile hastalık ortaya çıkar. Ülkemizde görülme oranı ise yok denecek kadar azdır.

Tükürük bezlerinden bir veya iki tanesi aynı anda iltihaplanarak şişebilir. Öksürme, hapşırma veya aksırma, solunum ve damlacık yolu ile aynı ortamda bulunan kişi ve kişilere rahatlıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Kabakulak virüsü aynı ortamda başka bir birine de bulaşma göstermiş ise hastalık belirtileri 16-21 gün içerisinde ortaya çıkar. Kabakulak normalde hafif bir hastalıktır ancak küçük yaş gruplarında ciddi hasarlara yol açabilir. Menenjit, erkek çocuklarda kısırlık meydana getirerek hayati sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumların önlenmesi amacı ile bu yaş gruplarına mutlaka kabakulak aşısı yaptırılması gerekir.

Kabakulak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kabakulak bezlerin iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıktığı için genellikle yaygın yüksek ateş ve kulak altı, kulak arkasında ağrı, hassasiyet ve şişlik görülür. Bununla birlikte görülen diğer belirtiler arasında;

• Yemek yerken, konuşurken çenenin oynaması nedeniyle meydana gelen hassasiyet ve ağrı
• Ağızda kuruluk hissi
• Boğaz ağrısı
• Kulaklarda çınlama ve ağrı
• Kız çocuklarında yumurtalık, erkek çocuklarında testislerin şişmesi ve hassaslaşması
• Halsizlik
• Yorgunluk
• İştahsızlık
• Huzursuzluk
• Karın ağrısı

Gibi belirtiler sayılabilir.

Kabakulak Tedavisi Nasıl Olur?

Kabakulak viral bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi işe yaramaz. Bunun yerine hastaya alternatif evde uygulayabileceği kolay yöntemlerden söz edebiliriz. Ağrı olan bölgelere şişlik ve ağrıyı azaltma amaçlı sıcak uygulama (sıcak havlu) yapılabilir. Bunun dışında kişinin bol istirahat etmesi gerekir.

Bol sıvı alması ve kendini yormadan günlük aktivitelerini en hafif şekliyle yapması önerilir. Kabakulak belirtilerinin geçirilmesine yönelik tedavi uygulanabilir. Örneğin ağrı var ise ağrı kesici, ateş var ise ateş düşürücü kullanılabilinir. Ancak bu ilaçlar hekim önerisi ile kullanılmalıdır. Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve günlük olarak yavaş yavaş ağız bakımı mutlaka yapılmalı, bireyin rahatlaması sağlanmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu