Instagram takipçi satın al
ListelerYaşam - insan

Okul Yurtlarında Gizlenmiş 7 Tehlike

Üniversiteler çocuklarımıza birer eğitim yuvasıdır. Ancak İlk yılın heyecanı içinde olan öğrencilere söylemek isteriz ki birkaç hastalıktan korunmanız gerek.

istanbul temizlik şirketi

Üniversiteler çocuklarımıza birer eğitim yuvasıdır. Ancak İlk yılın heyecanı içinde olan öğrencilere söylemek isteriz ki birkaç hastalıktan korunmanız gerek. Aksi halde vaktinizin ve paranızın çoğunu doktorlarda tüketebilirsiniz.

Üniversite yurtları liselerdeki yurtlara göre oldukça farklı. Arkadaşlarınızı getire bildiğiniz, kız-erkek karışık olan ve istediğiniz zaman odanıza yemek söyleyebileceğiniz yurtlar düşünün. Fakat buralarda ne yazık ki hem ailelerin hem de öğrencilerin dikkate alması gereken hastalık riskleri mevcut.

1.Tehlike: Menenjit

Menenjit

Küçücük bir odayı paylaşmak menenjit bakterisinin yayılması için ideal bir ortamdır. Gerçekten ciddi ve ölümcül olabilecek bu mikrop, beyin zarını ve omuriliği çevreleyerek enfeksiyon yaratıyor.

Sağlık Biriminde hemşire olan Derya Yurtsever yurtta yaşamanın petri kabında yaşamaya benzediğini söylüyor. Grip gibi, menenjit bakterileri de tükürük yoluyla bulaşıyor.

Çözüm: Mehmet Günay öğrencilere menenjit aşısı vurulmalarını, ellerini bol bol yıkamalarını ve hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınıp sağlam uyku çekmenizi tavsiye ediyor.

2.Tehlike: Öpücük Hastalığı

Öpücük Hastalığı

Mononucleosis, yani öpücük hastalığı öğrencilerin kabusları olabilir. Hemşire Yurtsever 4-6 hafta arası yataktan çıkamaya bileceğinizi belirtiyor. Gribin aksine bulaşması o kadar kolay olmasa da genellikle yakın temaslarda veya içecekleri paylaşma sonucunda bulaşabiliyor.

Çözüm: Öpüşmekten kaçının ve ellerinizi sık sık yıkayın. Yakalandıktan sonra kurtulmanız için tek çare haftalarca dinlenmek. Bu da size ilk yılın tadının kaçmasına neden olacaktır.

3.Tehlike: Nezle ve Grip

Nezle ve Grip

Küçük yurt odaları nezleye yakalanmak için en ideal alanlardır. Odalarda ki solunum koşulları kötü olduğundan kolayca yayılabilir. Hastalık, buhar damlaları halinde hastanın dokunduğu her yere bulaşıyor. Masalar, kitaplar, kapılar… Hastalıklardan Korunma Merkezinin raporuna göre 2009 yılında 5-24 yaş arasında 100,000 kişiden 26,700’ü gribe yakalanarak hayatını kaybetti.

Çözüm: Nezleden ve gripten korunmanın en etkili yolu ellerinizi bol bol yıkamak. Yeni bir araştırmaya göre ellerini sürekli yıkayan ve nefes maskesi takan kişilerin tamamı ile gripten korunmuş olabiliyor.

4.Tehlike: Rutubet

Rutubet

Öğrencilerin, duşa kabinlerde oluşan küçük küflerden endişelenmesine gerek yoktur. Ancak odanızın tavanında rutubet varsa işte bu korkulacak bir durum. Okullarda Rutubetle Mücadele Örgütü’nün kurucusu ve yönetici olan Yılmaz Sağlam rutubetin sağlığınız için çok tehlikeli olduğunu belirtiyor. Özellikle astım ve diğer solunum ile ilgili hastalıktan muzdarip kişiler için daha da riskli oluyor.

 Çözüm: Rutubet sıcak ve nemli yerlerde meydana geliyor. Çamaşırlarınızı mümkün olduğunca odanızın haricinde bir yerde kurutmaya çalışın ve odanızı kuru tutmaya çalışın. Yılmaz Sağlam öğrencilere eğer rutubetli bir yer görürseniz sanki yangın varmış gibi oradan kaçın uyarısını yapıyor.

5.Tehlike: Yatak Pireleri

Yatak Pireleri

Yurtlarda küçük kan emici pireler pek de alışılmadık şeyler değildir. Profesörlerce 2007’de yapılan bir araştırmaya göre yatak pirelerinin 4’te 1’lik bölümü üniversite yurtlarında bulunuyor.

Yatak pirelerinden kurtulmak için profesyonel yardım gerekiyor ve bu oldukça pahalı bir işlem. Bunun haricinde yatak pirelerinden korunmanız çok zor. Çünkü yatak pireleri özel bir neden bulunmaksızın yatağınızı istila etmiş olabilir.

Çözüm: Kullanılmış eşyalardan uzak durmak ve seyahat yaptıktan sonra valizinizi iyice kontrol etmek, pirelerden korunmanızda yardımcı olacaktır. Eğer oda arkadaşınızda pire varsa, tüm eşyalarınızı ve yatak çarşaflarınızı sıcak suyla yıkayın.

6.Tehlike: Ortak Duşlar

Ortak Duşlar

Sıra duşa geldiğinde parmak arası terlikler iyi bir seçenektir. Mantar hastalığı genellikle sporcuların ayaklarında sıcak ve nemli ortamda oluşurlar. Ortak banyolarda ve soyunma odalarında yalın ayak gezinerek mantar kapma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Çözüm: Parmak arası terlikleri tercih edin. Parmak aralarınızı kuru olmasına dikkat edin. Başkasının terliğini kullanmayın.

7.Tehlike: Uykusuzluk

Uykusuzluk

Yurtta uyuyabilmek oldukça zor oluyor. Bütün gece çalışan oda arkadaşınız veya hazırlanılması gereken ödevler, projeler derken uykunuz kaçabiliyor. 2001’de yapılan bir araştırmaya göre yurtta kalan öğrencilerin %73’ü uyku problemi çektiklerini belirtiyorlar.

Bu uyku bozukluğunun bedeli ağır olabilir. 2008’de Davranışsal Uyku Tedavisi Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre gece ders çalışmak düşük ders notlarına neden oluyor. Bununla birlikte gece içilen onlarca kahve veya kola uykunuzu kaçırmaya ve sağlığınızın bozulmasına sebep oluyor.

Çözüm: Çalışma ve uyku planınızı belirleyen. Bunu bir rutin haline getirin. Uyumadan önce kahve içmekten kaçının.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu