Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Herkesin Yaptırması Gereken 4 Aşı

İyi beslenin, egzersiz yapın, arabada emniyet kemerinizi takın ama sağlığınız için aşılarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin. Hangi aşıları yaptırmanız gerekiyor?

istanbul temizlik şirketi

Aşı sadece 18 yaşından küçükler için değil, yetişkinler için de önemlidir. Boğmaca hastalığı yalnızca aşıyla engellenebilir. Amerika’daki grip sezonunda binlerce ölüm vakasına sebep olan grip, görünüşte önemsenmeyerek ciddi şekilde muzdarip olmaktadır. Ülkemizde son yıllarda çocuklarımıza başarılı bir şekilde bağışıklık kazandırdığımız bir gerçektir, fakat çoğumuz ihtiyacımız olan aşılar hakkında da bilgi sahibi değiliz. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ndeki Bağışıklık Eylem Koalisyonu Yönetici Müdürü Fevzi Çalışkan şöyle açıklıyor: ”Çoğu yetişkin hangi aşıları alması gerektiğini bilmiyor. Sağlığı iyi olanlar, bu yüzden çok fazla doktora gitmiyorlar ve bu konu hakkında da bilgi sahibi değiller.”

Bu aşılar hakkında bilgi almak için en kısa sürede doktorunuza danışın.

1. Grip Aşısı

Grip Aşısı

Periyot: Yılda bir sefer

Kimler yapabilir: 6. ayını dolduran herkes

Neden bu kadar önemlidir: Grip virüsleri ve bunların komplikasyonları zatürre gibi ülkemizde de diğer aşıyla önlenebilir hastalıktan daha fazla ölüme sebep olmaktadır. Hamileler için bir yerine iki kişilik aşı verilir. İlk olarak, hamileyken gripten dolayı hastaneye kaldırıldığınızda hamile olmayan birine göre daha fazla riske sahip olursunuz ve aşı sizi korur. İkinci olarak, hamileyken aşı olan annelerden doğan bebeklerde yapılan araştırma hayatlarının ilk altı ayı için gripten de korur.

Grip aşısının sizde gribe sebep olduğuna dair söylentilere aldırış etmeyin. Grip aşıları inaktif bir virüs içerir hatta burun spreyinin içindeki canlı virüs vücudunuzda tekrar üretilemez olması için şekillendirilmiştir ( ve böylece hastalanırsınız). Bağışıklık ve Solunum Hastalıkları Ulusal Merkezi, Hastalık Kontrol ve Önleme Müdür Yardımcısı Kenan Parlak: “Aşı yaptırdıktan sonra burun akıntısına ya da hafif ateşe yakalanabilirsiniz fakat  bu sadece bağışıklık sisteminizin aşıya cevabıdır. Gerçek bir grip değildir.” diyerek güvence vermektedir.

2. Tetanoz, Difteri, Boğmaca (TDAP) Aşısı

Tetanoz, Difteri, Boğmaca (TDAP) Aşısı

Periyot: Tek seferlik aşı

Kimler yapabilir: Tüm yetişkinler, eğer son 10 yıl içinde tetanoz aşısı olduysanız siz bile

Neden bu kadar önemlidir: Bu karma aşı sizi boğmacaya yakalanmaktan ya da yayılmasından korur. Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Vakfı Başkanı Onur Koç, bir açıklamasında ”İnsanlar nefes alamayacağından dolayı boğmacadan gelen öksürük insanları bayıltabilir ve kaburga kemiklerini kıracak kadar ciddi derecede yaralanmalara sebebiyet verebilir.” ifadesini kullanmıştır. Ayrıca kötü haber, hastalığı atlatmak için 10 hafta ya da daha fazla zaman sürebilir. Hatta korumadan dolayı bebekler gibi bu aşıya bağışıklık kazandırılan yetişkinler zamanla güçten düşmektedir. Eğer hamileyseniz, hamile kalmayı ya da sadece bir bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız, aşıya özellikle ihtiyacınız vardır. Boğmaca, sık sık hastaneye gitmeye sebep olacak konvülziyon ve pnömöni gibi belirtileri olduğu için, bir yaşının altındaki çocuklar için çok tehlikelidir. Aslında, bebekler boğmaca ölümlerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Eğer bir bebek veya büyük ebeveynlerle birlikte yaşıyorsanız bu aşıyı yaptırmanız gerekecektir.

3. Human Papilloma Virüsü (HPV) Aşısı

Human Papilloma Virüsü (HPV) Aşısı

Neler içerir: Aralıklı olarak toplam 3 iğne. 2 iğne dört veya sekiz hafta aralıklarla, sonuncu 6 ay sonra

Kimler yapabilir: Genellikle bu aşı 26 yaşını aşmış bayanlara ve erkeklere, cinsel yollarla geçmiş enfeksiyon kapmış olanlar için yapılır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde Doğum ve Jinekoloji dalındaki Doçent Dr. Figen Karaca gibi Jinekologlar, tek eşli olan kadınların da bu aşıyı olabileceğini düşünmektedir. Çünkü 20 ila 24 yaş aralığındaki kadınlar en yüksek enfeksiyon kapma oranına sahip olduğundan herhangi bir virüs kapma ihtimaline karşı aşı olmalıdır. Aslında bir çalışma 45 yaş üstü kadınların %12’sinin yeni enfeksiyonlar kaptığını göstermiştir.  Dr. Kerim Yıldırım: ” Bu konuda endişeliyseniz veya cinsel ilişkide bulunduysanız doktorunuza başvurun. 25 yaş üstü herkes için onaylı değildir, fakat bu da yapılmaması anlamına gelmez.”

Neden bu kadar önemlidir: Cervarix aşısı sizi HPC türleri olan servikal, vajinal, vulvar, anal ve boğaz kanserlerine karşı korur. Diğer aşı gardasil, genital siğiller dahil bu hastalıklara karşı koruma sağlar. Hangisinin size uygun olduğunu öğrenmek için doktorunuza başvurunuz.

4. Hepatit B Aşısı

Hepatit B Aşısı

Neleri İçerir: Aralıklı olarak toplam 3 iğne. 2 iğne dört veya sekiz hafta aralıklarla, sonuncu 6 ay sonra

Kimler yapabilir: Cinsel ilişkiye girenler ve tek eşli olmayan herkes; sağlık personelleri, HIV veya akciğer kanseri hastası olanlar, uyuşturucu kullananlar.

Neden bu kadar önemlidir: Hepatit B, doğumdan, cinsel ilişkiden veya iğne paylaşımından yayılır ve siroz ve akciğer kanseri riskini arttırır. Rutin olarak aşı yapılmayan yıllarda, 1990’dan önce doğmuşsanız, bu aşıyı yaptırmalısınız. Hepatit B gastrointestinal problemler, yorgunluk, eklem ağrıları veya sarılığa neden olabilir fakat bu hastalığın bilindik belirtileri bulunmamakla beraber yalnızca kan testiyle teşhis konulur. Yani bu hastalık farkında olmadan size bulaşmış olabilir. İyi haber: Günümüzde bebeklere ömür boyu koruma sağlayan bu aşılar yapılmaktadır.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu