Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Gazı Önlemenin Yolları

Gaz insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Gaz ve şişkinlik nefes almayı zorlaştırır hareket kabiliyetini azaltır. Gazı önlemek için neler yapmalı?

istanbul temizlik şirketi

Gaz insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Gaz ve şişkinlik nefes almayı zorlaştırır hareket kabiliyetini azaltır. Yemek yerken hava yutarak midemize ve yemek borumuza hava doldururuz. Asitli içecekler içerek de gaz oluşumunu arttırırız. Gazın bir kısmı İnce bağırsakta bulunan, az miktarda sülfür içeren gaz çıkan bakterilerden kazanılır.

1. Gaz sindirim sisteminde iki farklı yolla oluşabilir:

Gaz sindirim sisteminde iki farklı yolla oluşabilir:

Hızlı  yemek yeme,hızlı su içme, sigara içme, sakız veya gevşek protezler yoluyla hava yutma gibi nedenlerle gaz oranı artar. Sindirilmemiş yiyeceklerin kolondaki veya kalın bağırsakta bulunan bazı zararsız bakteriler tarafından parçalanması olayı da gaza neden olabilir. Gazın en sık rastlanan semptomu karın ağrısıdır.

2. Gaz Gideren Bitkiler:

Gaz Gideren Bitkiler:

10 gr taze fesleğen suyunu ve eşit miktarda zencefil tozu ile karıştırarak bir macun elde edin. Bu kür  düzenli olarak uygulanırsa iyi bir gaz önleyici olabilir. Sabahları aç karnına taze fesleğen yaprağı çiğnemek de gaz oluşumunu önler. Zencefili dilimleyin (ince dilimler) içine tuz ve limon suyu ekleyin. İyice karıştırın ve buzdolabında bir cam şişede saklayın. Yemeklerden sonra bir bardak tüketin.

Yüksek lifli ve karbonhidratlı belirli gıdalar gaz oluşturabilir. Brokoli, elma, fasulye, muz, Brüksel lahanası, lahana,karnabahar, mısır, bezelye, yumurta , süt, krema, dondurma, soğan, turp,domates ve yapay tatlandırıcılar içeren yapay besinler gaza neden olabilir. Bu besinleri tüketmeyin.

Gaz şikayeti bazı insanlarda kronik olabilir. Aşırı gaza maruz kalırsanız, karın bölgesindeki şişkinlik gibi diğer semptomları yaşayabilirsiniz. Gaz ve şişkinlik çok ciddi olmasa da, önemli derecede ağrı ve rahatsızlık verebilir. Aslında, aşırı gaza neden olan ağrı o kadar şiddetlidir ki kalp krizi belirtisi ile çoğu kez karıştırılır.

3. Yavaş Sindirim gazı giderir

Yavaş Sindirim gazı giderir

Yemeklerinizi uzun süreçte lokmaları yavaş yavaş çiğneyerek tüketin. Bu davranış gaz oluşumunu engeller. Fasulye, bezelye  türü besinler doğal olarak gaz yapar. Karbonhidrat seviyesi yüksek olan gıdalar kalın bağırsağa geçerler, bundan sonra kolonda bulunan bakteri onları parçalamaya çalışır. Bu işlem sırasında vücutta yüksek miktarda gaz üretilir. Bu nedenle,  mercimek, kurutulmuş fasulye, elma, kuru ot,brokoli, lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi bazı yiyecek türlerini yedikten sonra gaz ve şişkinlik yaşamak normaldir.

4. Hava yutmak da gaza neden olur:

Hava yutmak da gaza neden olur:

Her konuştuğunuzda az miktarda hava yutarız. Bununla birlikte, zaman zaman, normal gazdan daha fazla hava yutabiliriz ve bu da gazın ve şişkinliğin önde gelen nedenlerinden biridir. Sindirim sisteminin işleyişini etkileyen, mide içinde gaz ve şişkinlik oluşturan  sağlık sorunları vardır. Fazla gaza neden olabilecek koşullardan bazıları İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), kronik kabızlık ve gıda intoleranslarını içerir. Hormonal dengesizlikler, kadınlarda menstruasyon öncesinde gaz ve şişkinlik oluşturan faktörlerden biri olabilir. Çiğ yiyecekler, özellikle pişmemiş sebzelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Aynı zamanda, düzenli aralıklarla yemek yemek de gaz oluşumunu engeller.

Zencefil, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin azaltılabilmesi nedeniyle sindirimi iyileştirir.  Zencefili tercihlerinize bağlı olarak bir çok farklı yolla tüketebilirsiniz. En iyi sonucu elde etmek için yarım çay kaşığı zencefil tozu yarım bardak ılık suda karıştırın ve için. Bal, gaz ve hazımsızlık gibi çeşitli sıkıntıların hafifletilmesinde mükemmel bir kürdür.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu