Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerYeme - İçme

Köri Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Köri Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir? Köri ağacı hakkında merak edilen tüm bilgileri detaylı bir şekilde yazımızda bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Hindistan’da kendisinin de katıldığı ünlü karışım baharatı köriye adını vermiştir ama, Hint mutfağının en klasik kokulu bitkilerinden birisi olmasına karşın, dünyanın geri kalan mutfaklarında fazla yaygın değildir. Köri ağacı, Turunçgiller (Rutaceae) familyasındandır.

Köri ağacı boyu 3-10 metre boylarında; eliptik pek çok yaprakçıktan oluşma, 30 cm uzunlukta, tüysü, üst yüzü koyu, alt yüzü açık yeşil yapraklarını dökmeyen; kasım-aralık aylarında, birçoğu bir arada büyük koçanlar halinde küçük beyaz çiçekler açan; ocak-şubat aylarında ortaya çıktığında yeşilken, olgunlaştığında kararan, tek çekirdekli, 7-8 mm çapında zeytinsi meyveler veren, bir çalı ya da ağaççıktır. Hoş görünüşlü olduğu için çit ya da süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Köri Ağacı Coğrafya ve Tarihçesi

Köri Ağacı Coğrafya ve Tarihçesi

Gen merkezi Güney Hindistan ile Sri Lanka’dır. Kuzey Tayland’da da yabani olarak görülür. Hindistan’a benzer iklimlerin tamamında, Malezya’da, Güney Afrika’da, Reunion adasında yetiştirilir. Bu iklim etkisinin azaldığı yerlerde daha az bulunur.

Kullanılan Kısmı ve Bileşimi

Mutfakta yapraklar, az da olsa meyveler; halk hekimliğinde yaprakların yanı sıra gövde kabukları ve kökler kullanılır.
Bileşiminde yağ ve murrayasinin alkaloiti bulunur.

Köri Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir? 

Klasik Hint tıbbı Ayurveda, köri ağacını, her derde deva olarak görür.

Bitki uyarıcı, güçlendirici, sindirim kolaylaştırıcı, gaz giderici, bulantı önleyici özellikleriyle bilinir.

Yapraklardan elde edilen, bakteri ve mantar yok edici uçucu yağa, çok değer verilir.

Yine yapraklarla demlenen çay, yüksek tansiyonu düşürme amacıyla içilir.

Bitkinin kökleriyle gövde kabukları zehirli böcek sokmalarına karşı kullanılır.

Gaz giderici etkisiyle ilgili olarak şöyle bir tarif verelim: 20 gr köri ağacı yaprağı, 10 gr şeker ve 7 adet karabiber tanesi hamur hali-ne getirilir, iyileşme oluncaya kadar günde iki kez ağızdan alınır.

Ağaççığın dallarından diş fırçası yapılır.

Köri Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir? 

Mutfaktaki Değeri

Uzaktan limon-mandalina lezzetini çağrıştıran yapraklar, Hint köri tozlarının en karakteristik kokusunu verir.

Hintliler bu ağaççığın yapraklarının limonlu lezzetini çok sever ve çoğu köri karışımlarında ona yer verirler. Hindistan’a ya da Myanmar’a özgü yerel bir yemek yenecekse, içine azıcık köri ağacı yaprağı konması adeta bir zorunluluk gibidir.

Ama bunun için bitkinin taze yapraklarını kullanmak gerekir, çünkü kurutulan yapraklar kokusunu büyük oranda yitirir. Taze yapraklar buzdolabında iki hafta kadar tutulabilir, çok sonra kullanılacaksa dondurularak korunur.

Bitkinin küçük, besleyici meyveleri Hindistan’ın en küçük meyvelerinden biri olma-sına karşın, başta çocuklar tarafından olmak üzere, sevilerek yenir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu