Instagram takipçi satın al
İlginç BilgilerTarih

En Yaşlı İnsan İskeleti Kaç Yaşında?

En Yaşlı İnsan İskeleti Kaç Yaşında? Ve İnsan kemiklerinin yaşı nasıl tespit edilir? Bu sorulara Cevap Aradık.

istanbul temizlik şirketi

Bildiğiniz gibi dinozorların ve daha pek çok tarih öncesi canlının, iskeletlerine, kafataslarına ve kemiklerine bakarak yaşlarını tespit edebiliyoruz. Peki aynı durum insanlar için de geçerli mi? Bu konuda geçtiğimiz ay Nature dergisinde önemli bir araştırma yayınlanırken, ortaya da bilmediğimiz şeyler çıktı.

İnsan kemiklerinin yaşı nasıl tespit edilir?

En yaşlı insan kemiğini tespit ederken iki önemli faktör var. Birincisi, kemiklerin tarihinin doğru tespit edilmesi gerekiyor. Bilim adamları kemiklerden yaş tespiti yaparken birkaç metod kullanıyor ve bunlar birbiriyle karşılaştırılıyor.

Bunlardan birisi elektron spin rezonansı adı verilen yöntem. Bu şekilde kemiklerin zaman içinde ne kadar elektron emdiği ölçülüyor. Bilim adamları aynı zamanda yaşlanmaya sebep olabilecek şartları da göz önüne alıyor. Örneğin, yakınlarda herhangi bir nesne ya da gereç bulunmuş muydu? Kemikler nerede bulunmuştu? Şartlar yaş tespitinde oldukça önemli olurken, eğer geriye sadece birkaç kemik kaldıysa, ekstra dikkat edilmesi gerekiyor.

Diğer faktör ise bulunan kemiklerin gerçekten bir insana ait olup olmadığı bilgisi. Bildiğiniz gibi insanların önceki atası ya da yakın akrabası Neandertallar vardı. Bunlar insanlara çok benzese de, kemikleri ve kafatasları biraz daha farklı. Dolayısıyla bulunan fosillerin, günümüz insanı gibi olması gerekli.

En eski fosil kemikler

En eski fosil kemikler

Genellikle bilinen en eski insan olarak, adına Lucy verilen 3.2 milyon yıllık fosiller gösteriliyor. Lucy’nin modern insanların atası olduğu söylenirken, 2 yıl önce de Etiyopya’da Lucy’nin bulunduğu yere oldukça yakın bir bölgede başka fosiller ele geçirildi. Bu fosiller doğrudan modern insanlarla ilişkiliydi ve daha yeniydi.

Bunlar dışında Suudi Arabistan’da da insan olduğuna inanılan, 90 bin yıllık fosiller bulunurken, Amerika’da da 13 bin yıllık iskeletler ele geçirildi.

İnsan göçünde yeni keşifler

En eski fosillerin kökeni genellikle Afrika kıtasına dayanıyor. Nature tarafından yayınlanan haritaya göre ise homo sapien türü, Doğu Afrika’dan 150 bin – 200 bin yıl önce göç ettiler ve Arap Yarımadası’na geçtiler. İnsanların Avrupa ve Avustralya’daki varlığı ise çok daha yeni ve 45 – 50 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu konuda en genç olarak ise 15-20 bin yılla Amerika ve Kuzey Asya gösteriliyor.

Şu anda insanlığın beşiği olarak Doğu Afrika olarak gösterilse de, araştırmalar hala devam ediyor ve yeni keşifler bulunmaya devam ediyor.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu