Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Şeker Hastalığı Nedir? Diyabet Türleri Hangileridir?

istanbul temizlik şirketi

Şeker Hastalığı Nedir?

Hayat boyu süren şeker hastalığı (diyabet), pankreasın yeterli şekilde insülin üretememesi ya da etkin kullanamamasından kaynaklanan ciddi bir rahatsızlıktır. İnsülin kandaki glikozu hücrelere taşımakla görevlidir. Şeker hastaları tükettikleri besinden kana geçen glikozu kullanamadığı için kan şekeri düzeyinde yükselme görülür. Tıp dilinde Hiperglisemi olarak adlandırılan bu durum uzun dönemde vücuttaki doku ve organlarda zarara yol açar. Günümüzde her 12 kişiden 1’inde görülen şeker hastalığına sahip olmakla birlikte, her 2 şeker hastasından 1’inin de henüz tanısı konulmamıştır.

Gıdalar yoluyla vücuda alınan şeker pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu ile emilerek enerjiye dönüştürülür. Şeker hastalığı ise glikozun hücre içine girememesi ve kanda yüksek oranda kalması olarak tanımlanmaktadır. Glikozun hücre içine girememesi olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Hücrelerin aç kalması, kullanılmayan glikozun kanda birikmesi ve kan şekerinin yükselmesi şeker hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Diyabet genellikle ani ve dramatik bir şekilde ortaya çıkan hastalıklardandır.

Diyabeti olmayan bir bireyde açken şeker düzeyi 120 mg/dl, tokken ise yemekten yaklaşık iki saat sonra 140 mg/dl üzerine çıkmamalıdır. Açken ya da tokken ölçülen kan şekeri düzeyinin bu seviyelerin üzerinde olması halinde şeker hastalığı kendini göstermektedir. Gizli şeker olması durumunda kişinin kan şekeri 100-125 mg/dl arasında bir değere sahiptir. Açlık kan şekeri 126’nın üzerine çıktığında ise kişi şeker hastası kabul edilmektedir.

Kan şekerinin yüksekliği sürekli olarak devam ettiğinde kalp, göz, sinir, böbrek vb. organlarda çeşitli hastalıkların oluşumuna neden olmaktadır.

şeker hastalığı neden olur

Şeker Hastalığı Türleri Neler?

Şeker hastalığının iki türü bulunmaktadır. Tip 1 şeker hastalığı ve Tip 2 şeker hastalığı olarak adlandırılan şeker hastalığı türleri görülmektedir. Tip 1 şeker hastalığında pankreasta hiç insülin üretilmemektedir ya da çok az üretilmektedir. Tip 2 şeker hastalığında ise, vücut insülin üretmesine rağmen hücreler insüline karşı direnç göstermektedir. Tip 2 şeker hastalığı genellikle orta yaşlı bireylerde, Tip 1 şeker hastalığı ise çocuklarda gençlerde daha sık görülmektedir.

Şeker hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken, çeşitli rahatsızlıklara neden olabilen bir hastalıktır. Bu nedenle Açlık Kan Şekeri Testi ile belirli sürelerde kontrollerin ihmal edilmemesi önerilir.

Şeker Hastalığı Kaç Yaş Aralığında Görülür?

Kan şekeri düzeyini dengelemekle görevli mekanizmalarda aksamalar nedeniyle ortaya çıkan şeker hastalığı her yaşta görülebilir. Şeker hastalığının doğuşu ve gelişim süreci yaş ile paralellik göstermektedir.

İnsülin miktarında yetersizlikten dolayı görülen şeker hastalığı genellikle genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durum genelde kilolu bireylerde görülmektedir. Şeker hastalığında birçok faktör etkili olabilir. Bazen genetik olarak, bazense düzensiz yaşam koşulları şeker hastalığına davetiye çıkarırken hastalığın görülme yaşı ise belli olmuyor.

Şeker hastalığının doğuştan görülmesi ender rastlanan bir durumdur. Aynı şekilde emzikteki bebekte görülme oranı da oldukça düşüktür. Çocuklarda şeker hastalığının en sık görüldüğü yaş grubu 6’dır. Buluğ çağına girmeyi geciktiren diyabet çocuk yaşlarda çok sık idrara çıkma ve aşırı zayıflıkla kendini gösterir. 20-30 yaş aralığında görülen şeker hastalığında hastaların çoğunda kilo problemi ortaya çıkmaktadır.

Şeker hastalığı yaş olarak belirli bir seyir göstermez. Her yaşta görülebilen bu hastalıkta özellikle 60 yaşından sonra tüm vücudu etkileyen bir süreç görülür. Bu yaştan sonra hastanın iç organlarında bozukluk, damar sertliği ve vücutta çeşitli etkiler görülebilir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu