Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Bypass ameliyatı nasıl yapılır?

istanbul temizlik şirketi

Bypass ameliyatı, fazlası ile önemli bir ameliyattır. Ameliyatın süresi de oldukça uzun sürebilmektedir; genellikle 3 ile 6 saat arasında gerçekleşmektedir.

Bypass ameliyatı genel anestezi ile yapılır ve ameliyat sonrasında hastanın 1 hafta kadar hastanede yatması gerekmektedir. Bypass ameliyatına girecek olan hasta ilk olarak sterilize edilmiş olan ameliyathaneye alınır ve sonrasında genel anestezi ile uyutulur. Anestezi ile uyutulduktan sonra hasta, solunum cihazına bağlanır. Hastanın boyun damarına katater yerleştirilir onun aracılığıyla basınç takibine alınır. Diğer bir yandan da idrar yolu ile mesaneye iletilen sonda tarafından idrar miktarı da kontrol edilir.

Ameliyatı yapan cerrah hastanın ilk olarak göğüs kemiğini keser ve göğüs boşluğuna ulaşır. Bu işlem sonrasında hastanın kalbinin görünür duruma gelmesi sağlanır. Köprüleme için ameliyatta kullanılacak olan bacak toplardamarı, göğüs içi damarı ya da kol damarı hazırlanır. Aynı zamanda hastaya heparin ilacı verilir, böylece kanın sulanması ve pıhtılaşma gibi durumlar önlenmiş olur. Bypass ameliyatı ile hastaya aktarılmış olan damarın bir ucu tıkanıklık ya da darlık bulunan bölüme eklenir. Damarın diğer bir ucu da en büyük atardamara yani aorta bağlanır.

bypass ameliyatı

Hastanın kalbi durdurularak yani kalbi devre dışı bırakılarak da yapılan bazı bypass ameliyatları vardır. Bu tür ameliyatlarda kalp akciğer makinesi olarak isimlendirilen bir cihaza bağlanır ve damar aktarılma işleminin tamamlanmasının ardından kalp makineden çıkartılır, çalıştırılır.

Bypass ameliyatı tamamı ile bittikten sonra hastaya verilen kan sulandırıcı ve pıhtılaşmayı önleyici ilacın yani heparinin vücut üzerindeki etkisini ortadan kaldırmak için başka bir ilaç daha verilir. Sonrasında hastanın ameliyat esnasında kesilen sternun olarak adlandırılan göğüs kemiği tel dikişler aracılığıyla güzel bir şekilde birbirlerine tutturulur ve deriyle göğüs duvarına cerrahi dikişler atılır. Bypass ameliyatından çıkan hasta, sağlık durumuna göre belli bir süre için cerrahi yoğun bakımına alır, bu süre bazen bir gün de olabilir. Sonrasında da normal takibe alınır ve düzenli bir şekilde kontrolleri devam eder.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu