Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Begonya Çiçeği Hastalık ve Zararlıları

istanbul temizlik şirketi

Begonya yetiştiricilerin tercih ettiği güzel bitkiler arasında yerini alıyor. Ancak çoğu yetiştirici begonya bitkisinde meydana gelen hastalıklarla nasıl mücadele etmesi gerektiğini bilmiyor. Bu yazımızda sizlere begonya hastalıkları konusunda neler yapmanız gerektiği ile ilgili bilgiler vereceğiz. Begonya hastalıkları ve zararlıları konusunda bilgi sahibi olacağınız bir yazı hazırladık.

Genelde bitkilerimizde meydana gelen hastalık ve zararlılar konusunda pek bilinçli değiliz. Özellikle önceden teşhis konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Örnek verecek olursak bitkimizin yaprakları altında üreyen yaprak bitlerini hemen farketmezsek sonucunda bitkimizi kaybetmeye kadar gidebiliyor. Bunun gibi bir çok örnek verilebilir. Bu yüzden yetiştiricilerimizin öncelikli olarak bitkide meydana gelen değişimleri iyi algılaması ve sorunun tam ne olacağıyla alakalı önlem alması çok önemlidir.

begonya hastalık ve zararları

Begonya Hastalıkları ve Zararlıları Neler?

1- Begonyada Oluşan Yaprak Lekesi:

Genellikle yaşlı yapraklarda oluşan bir durumdur. Yaprağın alt kısmında oluşur. Küçük küçük lekecikler olarak görülür. Eğer bir müdahale edilmezse seneye de bitkide görülme olasılığı oldukça fazladır. Çünkü bu hastalık toprakla ve saksıyla seneye tekrar bitkiye bulaşacaktır. Bulunduğu ortam fazla nemli ise hastalık gittikçe daha da artacaktır. Önlemek için hastalıklı olan bitkiler kesinlikle budanmalı ve bitkiden ayrılmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınılmalı ve fazla nemden uzak tutulmalıdır. Hasta olan kısımlar bitkiden ayrılmalıdır. Kullanılan saksılar sterilize edilmelidir.

2- Siyah Kök Çürüklüğü:

Bitkinizin gelişiminde ciddi gerileme ve solgunluk varsa siyah kök çürüklüğü başlamış demektir. Kabuk meydana gelerek siyah ya da kahverengi renk alır. Bu durumla mücadele edebilmek için saksı toprağının aşırı nemli olmasından kaçınılmalıdır.

3- Külleme Hastalığı:

Bitkinin genellikle yapraklarında, yaprak sapında, çiçek sapında ve gövdesinde görülür. Pudra şeklindedir. Bitkinizde hemen farkedilir. Bulaştığı yerde solgunluk meydana gelir. Bu hastalığa yakalanan bitkilerde çiçeklenme olmaz. Varsa da durur. Kurak ve çok sıcak havalarda hastalık daha da çok yayılır. Bu hastalıkla mücadele için bitki nemli ve aşırı kurak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Yapraklara su püskürtülmemeli ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Üstten sulama yapılmamalı. Hasta olan kısımlar bitkiden hemen uzaklaştırılmalıdır. Sağlıklı kısımlardan hemen çelik alınarak bitki her ihtimale karşı kurtarılmalıdır.

4- Kurşuni Küf Hastalığı:

Bitkinin yaprak ve gövdesinde görülür. Fazla nemli ortamlarda yaprak ve gövdede gri bir küf tabakası oluşur. Çiçeklerde küçük koyu renkli lekelenmeler başladıysa bilin ki bu hastalık bitkinize bulaşmış durumdadır. Yüksek sıcaklık ve nemli ortamlar hastalığın ilerlemesinde en önemli etkenlerdir. Mücadelesi için bulunduğu ortamın nem ve sıcaklık değerleri ortalama miktara çekilmelidir. Hastalığın bulunduğu kısımlar bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Yayılıcı bir hastalıktır. Dikkat edilmesi gerekir.

5- Yaprak Bitleri:

Yaprak bitleri küçük parazitlerdir. Bitkinin yaprağının özsuyunu emerek gelişir ve yaprakların kurumalarına neden olur. Ayrıca yapraklarda kıvrılmalar veya şişkinlik gibi durumlar varsa bu zararlılar bitkinize dadanmış demektir. Mücadelesinde insektisitler kullanılmalıdır.

6- Kırmızı Örümcekler:

Bitki yapraklarının altında üreyen bir zararlıdır. Yaprakların özsuyunu emerek beslenirler. Salgıladıkları maddelerden dolayı bitki yapraklarında sarı, kahverengi ve beyaz lekelenmeler meydana gelir. Eğer müdahale edilmezse tüm yapraklar kurur. Mücadelesinde ilaçlama yapılması gerekir. Özellikle bitki yapraklarının alt kısımları ilaçlanmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu