Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Baş Ağrısına, Migrene Ne İyi Gelir

istanbul temizlik şirketi

Baş ağrısının pek çok çeşidi ve sebebi vardır. Kaç çeşit baş ağrısı vardır, baş ağrısına ve migrene neler iyi gelir, migrenden kurtulmanın yolları nelerdir bakalım.

Başlıca baş ağrısı türleri

  • Migren
  • Küme tipi baş ağrısı
  • Stres kaynaklı ağrı
  • Kronik baş ağrısı
  • Sinüslerden kaynaklı baş ağrısı

Migren genellikle başın bir bölgesinde ortaya çıkan, zonklayıcı ağrılardır. Beraberinde bulantı, kusma, ışığa ve seslere rahatsız edecek şekilde bir duyarlılık da getirir.

Stres kaynaklı ağrılar alın, şakak ve boyunda ortaya çıkarlar. En yaygın baş ağrısı türüdür. Kısa süreli olduğu gibi uzun sürede kişiyi rahatsız edebilir.

Küme tipi baş ağrısı en ağrılı türdür. Gecenin bir yarısında başın bir yanında ve tek gözde ortaya çıkıp sizi uyandıran ağrılardır. Günde birkaç kez gelebilen bir ağrıdır. Bu aylarca ya da yıllarca sürebilir. Fakat çok nadir görülür ve çektiğiniz ağrı dışında sağlığı tehdit eden bir tür değildir.

Sinüs kaynaklı baş ağrısı elmacık kemiklerinde, burunda ve alında ortaya çıkar. Bu ağrı türüne pek çoğumuz aşinayızdır.

Kronik baş ağrısı ise, stres kaynaklı ve gerilmelerden kaynaklı ağrıların giderek sıklaşarak bazen dayanılmaz ağrılara dönüştüğü türdür. Genelde bu ağrıyı çekenlerin bir numaralı tercihi ağrı kesicilerdir.

Baş ağrısı türlerine kısaca baktık bu ağrıların nedenlerine gelirsek,

  • Alkol, özellikle kırmızı şarap
  • Bazı yiyecekler mesela işlenmiş etler, nitrat ve tyramine içeren yiyecekler
  • Uyku düzeni bozukluğu
  • Duruş, oturuş bozuklukları ve bu sebeple boyun kaslarının kasılması
  • Yeme bozuklukları, öğün atlama
  • Stres

migrene ne iyi gelir

Baş Ağrısına, Migrene Ne İyi Gelir

  1. Ağrının bir numaralı düşmanı sudur. Baş ağrısı veya herhangi bir ağrı geldiğinde su içmeye özen gösterin. Çünkü vücut susuz kaldığında baş ağrısı yapar. Suyu içmenizle birlikte ağrıda yavaşça kaybolacaktır.
  2. Nane kan akışını kontrol eden ve kanın geçtiği kanallarda akışı düzenleyen bir etkiye sahiptir. Bir çay kaşığı kuru naneyi sıcak suya atın ve 10 dakika bekletin. Ardından süzün ve bal ekleyin. Yavaşça için. Ağrınıza iyi gelecektir.
  3. Özellikle migren ya da küme tipli baş ağrısına sahipseniz işte size bir numaralı öneri, kırmızı biber tozu. 1/2 çay kaşığı kırmızı biber tozunu yarım bardak suya ya da süte ile karıştırıp için. Bir süre sonra ağrınızın geçeceği hastalar tarafından söylenmektedir.
  4. Magnezyum baş ağrısını dindirmek için birebirdir. Uzmanlar magnezyum eksikliğinin baş ağrısına sebep olduğunu söylemektedir. Magnezyum içeren besinlere bakacak olursak sert kabuklu yemişler (fındık gibi), balık, tüm tahıllar, lifli koyu yeşil sebzeler.
  5. B2 de magnezyum gibi baş ağrısını tedavi etmeye yardımcıdır. Yumurta, tavuk ve sütte bulunmaktadır.
  6. Özellikle bozuk oturuş gibi çeşitli sebeplerden kaynaklı ağrılarda esneme hareketleri iyi gelmektedir. Örneğin boynumuzu öne, arkaya, sağa sola doğru eğmek ve omuzlarımıza dairel hareketler yaptırmak. Avuç içinizi alnınıza koyup başınızı itmeye çalışırken başınızla da avuç içinizi itmeye çalışın. Bu hareketi başın arkası ve yanları için tekrarlayın.
  7. Zencefil iltihap sökücü özelliği  ve kan damarlarını rahatlatıcı özelliği ile baş ağrısıyla savaşmak konusunda oldukça güçlü adaylardan biridir. Başınız ağrımaya başladığında ama çok beklemeden ağrının başlarında zencefil çayı içmeniz baş ağrısına iyi gelecektir.
  8. Başa yapılan masajlar ağrıyı engellemektedir. Düzenli yapılan masajlarda ise ağrıdan tamamen kurtulmak uzmanlarca mümkün görünmekte. Evde masaj yapın denilsede bu masajın başın belirli bölgelerine yapılması gerekiyor. Yanlış bir yere yapılırsa ağrıda azalma olmayacaktır. O yüzden uzmanına danışmanızda yarar var.
  9. Rahatlayın. Yürüyüş yapın, yoga yapın ya da meditasyon. Vücuttaki gerilim azaldıkça, duruşumuz düzeldikçe ağrılarda azalacaktır. Omuzlarınızı kasmayın, bişey taşıyormuş gibi onları zorlamayın, rahat bırakın onları, bunu kendinize hatırlatın.
Unutmayın!! Baş ağrınızın altında yatan ciddi bir sebep olabilir. Bunun için uzman bir doktora danışın.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu