Instagram takipçi satın al
İlginç BilgilerListeler

Ayşe Tatile Çıksın Parolası ve Kıbrıs Barış Harekâtı Hakkında İlginç Bilgiler

istanbul temizlik şirketi
Ayşe Tatile Çıksın Parolası ve Kıbrıs Barış Harekâtı Hakkında İlginç Bilgiler

Tarih; 20 Temmuz 1974, yer; Kıbrıs, amaç; huzur. Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar birlikte yaşıyordu. Bazı etnik gruplar ise buna dayanamıyor ve aralarını bozmak için sürekli bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyordu. Silahlı saldırılar, yaralama ve öldürmeler, Türk insanına yapılan eziyetler Türkiye Cumhuriyeti’ni rahatsız ediyordu. 

Orada işkence gören, yaralanan, öldürülen Türk insanıydı. Başbakan Bülent Ecevit, tüm Türkler gibi yeter demişti. Görüşmelerin sonuçsuz kalacağı anlaşıldığında “Ayşe” tatil hazırlıklarına başlıyordu. Her şeyin gizli olması gerekiyordu ancak bunu gizlemenin bir yolu yoktu. Meclis olağanüstü toplanmıştı, Kıbrıs’a müdahale edileceği tahmin ediliyordu, ancak müdahale etmek büyük sorunlara yol açabilirdi; çok sayıda yaralı ve şehide, Türk insanına daha fazla sorun çıkarmaya hatta başarısızlık durumunda Kıbrıs Türklerinin uzaklaştırılmasına… Bunu engellemek için harekât zamanı ve her türlü niteliği gizli tutulmalıydı. 

Bunun için bir kod bulundu; Ayşe ve tatil. Ayşe, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızıydı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir filo, gizlice hazırlandı ve Akdeniz’e açıldı. 20 Temmuz 1974’te Yavuz Plajı’na denizden, Lefkoşa, Gönyeli, Pınarbaşı ve Hamitköy bölgelerine havadan çıkarma yapıldı. Çünkü 20 Temmuz 1974’te “Ayşe tatile çıkmıştı!”. 

21 Temmuz’da Türk Uçakları Harekete Geçti

21 Temmuz’da Türk Uçakları Harekete Geçti

 Lefkoşa Havalimanı ve Kaymaklı bölgesi taarruz altındaydı. Bu sırada Rumlar, Türklere eziyet etmeye devam ediyordu, ülkenin kuzeyi saldırı altındayken güneyinde Türkler evlerinden atılıyor, köyleri basılıyor, insanlarına işkenceler hat safhaya çıkmıştı. Türk askerleri Kıbrıs Türk Kuvvetleri ile birleşmiş ve Girne’ye girmişti. Lefkoşa ve Girne hattı birleşti. 22 Temmuz günü saat 17.00’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin çağrısıyla harekât durduruldu. Ateşkes imzalandı. 3 günde 57 şehit ve 184 yaralı asker vardı. 

25 Temmuz’da Cenevre’de Barış Görüşmeleri Başladı

25 Temmuz’da Cenevre’de Barış Görüşmeleri Başladı

30 Temmuz’a kadar süren görüşmeler sonucunda taraflar ateşkesin devamında karar kıldılar, ancak 6 Ağustos’ta Rumlar Girne’ye batıdan saldırdı. TSK saldırıyı uzaklaştırdı ve Lapta’yı da ele geçirdi. Magosa ve Lefke’deki Türkler kurtarılamamıştı, 

14 Ağustos’ta İkinci Harekât Başlatıldı

14 Ağustos’ta İkinci Harekât Başlatıldı

Başarıyla sonuçlanan harekât sonrası 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti ortaya çıktı. Rauf Denktaş devlet başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla özgür Kıbrıs ortaya çıktı.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu