Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Atatürk Çiçeği ve Atatürk Çiçeği Bakımı Hakkında Bilgiler

istanbul temizlik şirketi

Atatürk çiçeği; anavatanı Meksika ve Orta Amerika olan, dünya üzerinde Ponsetya ya da Noel Yıldızı olarak bilinen, ülkemizde ise yetiştiriciliğine Atatürk’ün önderlik etmesinden dolayı bitki bilimcilerin ismini Atatürk Çiçeği verdiği bir süs bitkisidir. Atatürk çiçeği bir saksı bitkisidir. Genelde iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu yazımızda Atatürk Çiçeği bakımı ve Atatürk Çiçeği yetiştiriciliği hakkında genel bilgilere değindik.

Atatürk çiçeğinin kırmızı renkli çiçekleri ve koyu yeşil yaprakları vardır. Çiçekleri oldukça dekoratiftir. Ateş kırmızısı rengi yaprakların ortasında küçük sarı renkli çiçekler açar. Bu kırmızı çanak yapraklar çiçekle karıştırılmaktadır. Bu kırmızı çanak yapraklar bazı tohumlarda pembeye çalmaktadır. Yaprakları üçgen şekline benzer. Çiçek ve yaprak uyumu oldukça güzel bir bitkidir.

Atatürk çiçeği genelde sonbahar ve kış aylarında çiçeklenmeye başlar. İlkbahar ayının gelmesiyle beraber çiçeklerini döker ve sadece yeşil yaprakları kalır. Tekrardan ekim-kasım ayları gibi karanlık bir odaya alınmalıdır. Bu aylardan sonra kırmızı yapraklar ve daha sonrasında çiçek açtığı görülecektir.

NOT: Çiçeklenme döneminde sulamasına dikkat edilmeli, bu dönemde verilen su miktarı azaltılmalıdır.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk Çiçeği Bakımı - Atatürk Çiçeği Yetiştiriciliği

Sıcaklık İsteği:

Öncelikli olarak soğuklardan kolay etkilenebilen bir bitkidir. Sonbahar ve kış aylarında bulunduğu ortamın sıcaklığını iyi ayarlamanız gerekir. En düşük 10 C derece sıcaklıkta bulundurulmalıdır. İdeal oda sıcaklığı 10 – 20 C derece aralığıdır.

Fazla sıcakları da sevmeyen bir bitkidir. Aşırı sıcak ortamlar da bitki için zararlı olmaktadır. Sıcak ortamlarda yapraklarını kaybeder. Bulunduğu ortamın serin olması iyi olacaktır.

Toprak İsteği:

Organik madde bakımından zengin, geçirgen ve yumuşak toprakları sever. Toprağında torf kullanılması iyi olacaktır. Yılda bir kez toprak minerali desteği yapılmalıdır. Her yıl bunun düzenli olarak yapılması bitki gelişimini iyi yönde etkileyecektir. Toprağına bir miktar perlit eklenebilir. Ayrıca yanmış gübre ile toprak takviye yapılmalıdır.

Toprak Karışımı Önerisi:

3 kısım yaprak çürüntüsü, 3 kısım turba, 2 kısım tınlı toprak, 3 kısım kum, 2 kısım perlit ve 3 kısım yanmış ahır gübresi karışımı bitkiniz için oldukça iyi bir toprak karışımı olacaktır.

Saksı Değişimi:

Her yıl saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimini çiçek dökümünden sonra Mart-Nisan ayları gibi yapabilirsiniz. Eylül-Ekim aylarında ise gübrelemesini yapabilirsiniz.

Su İsteği:

Atatürk çiçeği kış aylarında dikkatli bir şekilde sulanmalıdır. Kışın sulama yaparken verilen suyun doğrudan musluk suyu olmamasına dikkat edilmelidir. Doğrudan verilen musluk suyu soğuk olacağından bitkinize zarar verecektir. Mümkünse oda sıcaklığında olan, birkaç gün dinlendirilmiş su vermek bitki gelişiminde çok önemlidir.

Kışın bitkinizin toprağını kontrol ederek sulama yapmalısınız. Aksi halde farkında olmadan aşırı sulama yaparak bitkinizin ölmesine neden olabilirsiniz. Kışın yapılan aşırı sulama sonucunda bitkinizin yaprakları dökülecek ve mantar hastalıkları çıkmaya başlayacaktır.

İlkbaharın gelmesiyle beraber verilen su miktarı da artırılmalıdır. Bu dönemlerde yine bitkinin toprağı kontrol edilerek haftada iki kez sulanabilir. Sulama yaptıktan sonra saksı tabağında su kalmamasına özen göstermelisiniz. Aksi halde bitkinin kökleri çürüyebilir.

Yazın çok sıcak havalarda yapraklarına su püskürterek bitkinizin nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Işık İsteği:

Yaz aylarında yarı gölgelik alanlarda bulundurulması gerekir. Doğrudan gelen güneş ışığından bitki korunmalıdır. Aksi halde yapraklarda yanık ve lekelenmeler görülecektir. Kışın ise gün ışığı azalacağından bolca güneş alan yerler tercih edilmelidir. Yine bu dönem çiçeklenme dönemi olduğundan bolca güneş ihtiyacı olacaktır. Çiçeklenmesi az oluyorsa güneş ışığını yeterince alıp almadığından emin olunmalıdır.

Üretimi ve Çoğaltımı:

Bitkinin budanması genelde kış çıkışı, bahar ayı girişinde yapılır. Yapılan budama sonrası alınan dallardan rahatlıkla üretim yapılabilir. Alınan bu dallar suda köklendirme yapılarak ya da yukarıda belirttiğim toprak karışımına alınarak köklendirmek yapılabilir.

Atatürk Çiçeği Zararlıları:

Bitkiye en çok zarar veren şeylerin başında yaprak bitleri gelir. Yaprakların altında üreyen bu bitler genelde hemen fark edilmez. Ancak çoğaldıklarında ise önlem alması zor olacaktır. Bundan dolayı sık sık yaprak altları kontrol edilmelidir.

Bir diğer hastalık ise küllenme hastalığıdır. Bunu önlemek için bitkinizin yapraklarının ıslak kalmamasına dikkat edilmesi gerekir. Sulamasını ise sabah saatlerinde yapmalısınız.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu