Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Asit reflüyü tetikleyen 14 besin nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Asit reflüyü tetikleyen 14 besin nelerdir? Reflüyü önlemek için önemli ipuçları..

Reflü, azımsanmayacak derecede yaygın olan bir sindirim sistemi problemidir. Mide ekşimesi veya asit reflü olarak da bilinen reflü hastalığında, midenin üst kapağı görevini yapamadığından midenin asitli içeriği –mide üst kapağının fonksiyonunu ne kadar yapamamasına bağlı olarak– yemek borusuna hatta ağza kadar gelerek– üst sindirim sistemi yapılarında çeşitli şikayetlere yol açabilir.

Asit reflünün en önemli belirtileri arasında mide ve özofagus (yemek borusu) bölgesinde yanma yer almaktadır. Bu belirtiden çoğu kişi kalp krizi geçirdiğini sanabilir ve panik yapabilir. Bu çerçevede, kalp krizinin ve reflünün belirtileri iyi bilindiği taktirde ikisi birbirinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

Asit reflünün en önemli belirtileri arasında aşağıdakiler sayılabilir.

    • Mide ekşimesi ve karın bölgesinde ağrı
    • Hazımsızlık ve geğirme
    • Uyku bozuklukları, solunum sorunları ve buna bağı horlama
    • Nefes kokması
  • Göğüs ağrısı
  • Ağza acı su gelmesi ya da ağızda ekşi tat (bu, zamanla diş çürümelerine yol açabilir)
  • Gaz ve şişkinlik
  • Sindirim sistemi organları özellikle yemek borusunda iltihaplanma
  • Aşırı tükürük salgılanması

Asit reflüye neden olan gıdalar

Asit reflüye neden olan gıdalarAsit reflü birçok şikayete davetiye çıkartır. Bu nedenle öncelikle bu hastalığı önlemek için başlangıçta asit reflüye neden olan yiyeceklerden uzak durmak akıllıca bir seçim olacaktır.

1- Narenciye meyveleri

Narenciye gıdalar asidik özelliği nedeniyle mide boşluğunda mide ekşimesi belirtilerine neden olur.

Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller büyük ölçüde asit reflüyü tetikleyen gıdalardır. Özellikle gün içerisinde portakal suyunu tüketmeniz mide ekşime belirtisine yol açar.

Portakal suyunu seviyorsanız ve ondan vazgeçemiyorsanız sabah olabildiğince erken saatlerde portakal suyu içebilirsiniz. Sabah erken saatlerde portakal suyu içmeniz asit reflü riskini azaltacaktır.

2- Domates reflüye neden olabilir

Asit reflü belirtilerinden olan mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz ve şişkinliği tetikleyen gıdaların başında domates bulunur. Domates, C vitamini ve likopen içeriği sayesinde insan vücudu için mükemmel bir besin deposudur. Ancak bu lezzetli kırmızı sebze, narenciye meyveleri kadar asit özelliğe sahiptir ve mide ağrısına yol açabilir.

Taze ve konserve domatesler midenize indiğinde asit reflüye neden olabilir.

Diğer yandan, yemeklerinizin içerisine kattığınız domatesler, makarna sosu, salça ve ketçap gibi domates içerikli gıdalar da sizi rahatsız edebilir. Bu gıdalardan elinizden geldiğince uzak durmanız asit reflü belirtilerini tetiklemez ve daha rahat zaman geçirmenize yardımcı olur.

3- Sarımsak ve soğan

Sarımsak ve soğan mutfakların vazgeçilmez ve şifalı sebzelerinden biridir. Yemeklere lezzet katan sarımsak ve soğan asit reflü olan kişiler için kâbus olabilir. Yapılan araştırmalara göre sarımsak ve soğan mide ekşimesi gibi asit reflüyü tetiklediği öngörülmüştür. Bu nedenle mevcut diyetinizde ki sarımsak ve soğanı ortadan kaldırın ve bunların yerine lezzetli olan bitkileri ekleyiniz.

4- Biber ve tuz

Çoğu kişi baharatlı yiyecekler yedikten sonra midesinde ekşime oluşabilir. Biber, mide asiti ile reaksiyona girebilir ve bu nedenle reflüyü tetikler.

Fazla tuz kullanımı da reflü oluşumunu nedenlerin başında sayılabilir. Tuzlu gıdalar, asidin akışını veya mide ekşimesini tetikler.

Yapılan araştırmalara göre tuzlu gıdaları tüketen kişilerin kalp krizi geçirme riski tüketmeyenlere oranla daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyetinizdeki sodyum alımını azaltın ve baharat miktarını dengeleyerek asit reflü oluşumunun önüne geçin.

5- Tereyağı

Yağlı yiyeceklerin mide ekşimesine neden olduğunu hemen hemen herkes bilir. Bu gıdaların nasıl kullanıldığı da problemin oluşmasında önemli bir rol oynar. Yağ veya tereyağında kızartma yapmak vücutta istenmeyen kalorilere ve yağ birikimine neden olabilir.

Bu etkilerinin yanı sıra ayrıca bu gıdalar, asit reflüyü tetikler. Yağlı kızartma gıdaları tüketmek yerine ızgara veya buğulamayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, ızgara veya buğulama yaptığınız zaman bazı şifalı bitkileri yemeklerinize katıp daha da lezzetlendirebilir ve daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

6- Nane

Sarımsak veya soğan yedikten sonra rahatsız edici kokusunu bastırmak için nane kolay bir yöntem olabilir. Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki, sarımsak ve soğanın haricinde nane de mide ekşime riskini artırır ve reflüyü tetikler.refluyu tetikleyen gıdalar

Nane özofagus (yemek borusu) ve mide arasındaki sfinkter kasını gevşetir, mide asitleri ve mide içeriği serbestçe özofagusa geri akar.ve mide ekşimesi gibi reflü belirtilerini ortaya çıkarır.

Nane tüketiminin yerine zencefil tercih edebilirsiniz. Yatmadan önce zencefil çayı tüketmeniz gece boyunca asit reflü belirtilerini etkili bir şekilde azaltacaktır.

7- Şeker, asit reflüyü tetikler

Şeker özellikle mide ekşimesi rahatsızlığı yaşayan kişilerde asit reflüyu tetikleyen zararlı gıdalardan biridir. Şekerli gıdaların tüketiminden kaçınmanız vücudunuzun ve midenizin daha sağlıklı olmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca şeker tüketimini tamamen sıfırlayarak sağlık açısından bir üst levele geçmeniz mümkündür. Şeker, aynı zamanda mide yanması şikayetlerini de artırır.

8- Baharatlı gıdalar

Baharatlı gıdaların tüketimi mide ekşimesini tetikler. Ayrıca bu baharatlı gıdalar salça ile tatlandırılmış ise bu probleme eğilimli kişilerde daha da fazla rahatsızlığa neden olabilir.

Baharatlı yiyeceklerin asit reflü üzerindeki etkisi ilginçtir. Bazı kişiler baharatlı yiyecekleri tükettikten sonra mide ekşimesi yaşadıklarını, bazıları ise baharatlı yiyeceklerin kronik mide ekşimesi sakinleştirme konusunda onlara yardımcı olduğunu iddia ediyor.

Baharatlı yiyecekler midenizdeki asit seviyesini etkiler ve asit reflüyü artırabilecek düşmanca bir ortam hazırlar.

Baharatlı gıdaları tükettiğinizde mide yanması ortaya çıkıyorsa yemeklerinizden baharatları uzak tutunuz.

9- Kafein, çay ve soda

Çay, kahve ve soda gibi kafeinli içecekler mide ekşimesi gibi asit reflü belirtilerini tetikler. Kafein, çay ve sodaya göre daha yüksek oranda mide ekşimesi sorununa neden olabilir.

Sabah bir fincan kahve olmadan çalışamayan kişilerden biri iseniz neyse ki tamamen kahveyi bırakmak zorunda kalmayacaksınız. Sadece günlük olarak kahve tüketimini azaltın ve miktarına dikkat ediniz. Özellikle günde 3 veya 4 fincandan fazla kahve tüketiminiz asit reflü belirtilerinin oluşmasına neden olur.

Diğer yandan, soda asit reflü rahatsızlığından muzdarip olanlar için de oldukça zarar vericidir. Soda ve meyve aromalı gazlı içecekler karbondioksit içeriği sayesinde özofagusu zorlar ve asitin geri kaçmasına yol açar.

Soda tükettiğinizde mide ekşimesi ortaya çıkıyorsa bunun yerine su sizin için daha iyi bir seçenek olacaktır.

10- Reflü olmamak için alkolden uzak durun

Alkol, şarap ve benzeri içecekler boğazınızın ve midenizin arasında bulunan sfinkter kasını açıp gevşeterek işlevini sınırlar ve mide asidinin geri kaçmasına yol açar.

Alkol, mideniz için bir felaket olabilir. Eğer alkolden vazgeçemiyorsanız asit reflü riskini en aza indirmek için tükettiğiniz miktarı azaltınız.

11- Fındık, peynir ve avokado

Fındık, peynir ve avokado protein bakımından zengindir, ancak aynı zamanda yüksek yağ içeriği sayesinde midenizi gevşetir, sindirimi geciktirir ve midenin boşalma sürecini yavaşlatır. Bunun sonucunda da şişkinlik oluşarak yemek borusu sfinkterinde baskıyı artırır. Sfinkterde baskının artması asit reflü veya mide ekşimesine neden olabilir.

Yüksek yağlı peynirler arasında kaşar, krem peynir, stilton ve parmesan bulunur.

Az yağlı peynirler arasında ise ricotta, süzme peynir ve yağı azaltılmış diğer türler bulunur. Peynir tüketimini seven bir kişi iseniz az yağlı peynirler tercihiniz olsun ve porsiyonu sabahın erken saatlerinde tüketmeniz asit reflü belirtilerinin oluşma şansını azaltacaktır.

12- Reflüyü azaltmak için çikolata tüketimini sınırlayın

Bu tatlı gıda, birçok kişinin özellikle de kadınların canını yakması ile meşhurdur. Yağ bakımından zengin olduğu için sindirimi daha uzun sürer ve bunun sonucunda da mide yanması ortaya çıkarak asit reflüyü tetikler. Çikolata sadece mide yanması sorununun oluşması ile kalmaz aynı zamanda, yemek borusu sfinkterinin görevini aksatır ve mide asidinin ağza kaçmasına zemin hazırlar.

Asit reflü belirtilerini etkili bir şekilde azaltmak için çikolata tüketimini minimum seviyeye indirin. Özellikle gebe kadınların çikolata tüketiminden sonra mide ekşimesi ile karşı karşıya kalmaları muhtemeldir.

13- Kızarmış gıdalardaki tehlikeye dikkat

Reflü sorununu tetikleyen hatta neden olan gıdaların en tehlikelisi kızarmış yağda hazırlanmış ürünlerdir. Özellikle hazır mutfak veya restoran gibi yerlerde yağların tekrar tekrar kızartılarak kullanılmasının getirdiği sağlıklı koşullar sadece reflü gibi mide problemlerine yol açmaz ek olarak kanser gibi farklı problemlere davetiye çıkarır.

Kızarmış gıdalar gevrek görünmesine rağmen içeriğinde çok miktarda yağ biriktirir. Yağlı gıdaların midede sindirilmesi daha uzun sürer, mide ve yemek borusu üzerine de baskı yapar. Midenin dolu kalması asit reflü riskini artırır.

Kızarmış gıdaları tüketmekten ziyade, ızgara ve buğulama yöntemi ile daha sağlıklı gıdalar tüketebilirsiniz.

14- Sığır eti

Asit reflü belirtilerinden olan mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz ve şişkinliğe neden olan gıdalar arasında sığır eti de bulunur. Sığır eti asitin geri akışına neden olan yüksek oranda yağ içerir. Sığır etinin bazı kısımları yağsız olabilir, ancak bu kısımlar midenizden ziyade cebinizi yakabilir.

Sığır eti tüketiminde tercihiniz az yağlı kısmı olsun ve asit reflü belirtilerini azaltmak için eti güveçte ya da marine şeklinde pişiriniz.

Asit reflüyü hafifletmek için önemli ipuçları

  • Yavaş yavaş yemek yiyiniz
  • Yemeklerden sonra sakız çiğneyiniz
  • Yoğun ve yağlı yemekleri tüketmekten kaçınınız
  • Yatmadan en az iki saat önce gıda alımını bırakınız
  • Yemekleriniz sırasında gazlı içecek tüketimini bırakınız
  • İşlenmiş ürünlerden uzak durun
  • Yemeklerden sonra hemen uzanmayınız
  • Sigara kullanımını bırakınız
  • Gevşek kıyafetler tercihiniz olsun
  • Rafine şeker kullanımını azaltın
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun ve vücut kilonuzda dengede kalınız
  • Lif içeriği yüksek olan sebze ve meyveleri tüketmeyi günlük rutininize ekleyiniz

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu