Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreFaydalı BilgilerListeler

Aglaonema Çiçeği Bakımı ve Yetiştiriciliği

istanbul temizlik şirketi

Aglaonema çiçeği bitkisi iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilen, her dem yeşil kalabilen bir bitkidir. Bitkinin anavatanı Çin, Malezya ve Filipinlerdir. Dünyada yetiştiriciliği çok tercih edilen bitkilerden olan aglaonema çiçeği ülkemizde saksı bitkisi yetiştiriciliğinde çok sık tercih edilen bitkiler arasında yerini almaktadır.

Evlerimizde salon bitkisi olarak iş yerlerinde ofis bitkisi olarak çok sık kullanılır. Bakımı ve yetiştiriciliği oldukça kolay olan bir bitkidir. Yetiştiriciliği için çok fazla bilgiye gerek yoktur. Amatör bitki severler dahi çok kolay bir şekilde yetiştiriciliğini yapabilirler. Aglaonema çiçeği bitkisinin neden yetiştiriciliğinin kolay olduğuna değinecek olursak; her ortama uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca hastalıklara dayanıklı bir bitkidir. Görünüm itibariyle difenbahya bitkisine benzer. Karıştırmamak gerekir.

Yaprakları her daim yeşil kalır. Dekoratif yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Mızrak şeklinde olan yapraklar dar ve uzundur.

Aglaonema yetiştiriciliği

Aglaonema Çiçeği Bakım Önerileri

Sıcaklık İsteği:

Aglaonema çiçeği ılıman iklim bitkisidir. Sıcaklığın yüksek olduğu dönemlerde kök gelişimi oldukça iyi olmaktadır. Soğuk ortamları sevmeyen bir bitkidir. O yüzden kış aylarında dikkat edilmesi gerekir. Soğuk havalarda gelişimi oldukça yavaşlar ve soğuklardan kolay etkilenen bir bitkidir. Kışın en düşük 10-13 C dereceye kadar dayanabilir. Sıcaklık bu değerin altına düştüğünde bitkinin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Hatta zarar görerek yaprak dökmeye ve ölmeye kadar gidebilir.

Işık isteği:

Doğrudan gelen güneş ışığından olumsuz etkilenen bitki gölge ve yarı gölge alanları sever. Filtrelenmiş güneş ışığı bitkinin gelişimi için ideal olacaktır. Bitkinin doğrudan güneş ışığına maruz kalması gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Fazla ışığa gereksinim duymaz. Gölgelik yerlerde bile rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Sıcaklığın az olduğu zamanlarda ışık miktarı biraz iyi olan yerlerde yetiştirilirse daha iyi gelişim sağlar. Ancak yazın çok sıcak havalarda bol güneşin olduğu zamanlarda ise güneşten korunmalı ve aşırı ışık alması engellenmelidir. Aksi halde bitkinin yaprakları kurumaya başlayacaktır.

Eğer ki aglaonema çiçeği bitkinizin yapraklarında ağarma varsa bilin ki aşırı güneş ve sıcaklıktan dolayıdır. Yaprak uç kısımlarında yanmalar meydana gelmişse bitkinizi doğrudan güneş ışığında bırakmışsınızdır demektir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.

Su İsteği:

Aglaonema bitkisinin su ihtiyacını anlamak için toprak nemine bakmak gerekir. Bir çubuk ya da parmağımız yardımıyla toprağın nem oranına bakabiliriz. Toprağın sadece yüzeyine bakarak sulama yapmamalıyız. Çünkü toprağın alt kısımları nemli olabilir. Bu durumda sulama yaparsak kökler aşırı nemden dolayı çürümeye başlayacak ve bir süre sonra bitkimiz ölmeye başlayacaktır. Ayrıca saksı tabağında su birikmemesine de dikkat edilmelidir. Bu da köklerin çürümesine neden olacaktır.

Sulama suyunun kireçli olması da bitki gelişimini olumsuz etkileyen etmenlerdendir. Mümkün olduğu kadar dinlendirilmiş su vermelisiniz. Ayrıca kışın verilen suyun kesinlikle oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir. Kışın direk musluk suyu kesinlikle verilmemelidir. Aksi halde bitkinin hastalanmasına neden olursunuz. Bir de kışın verilen su miktarı kesinlikle az olmalı, toprağın alt kısmı kontrol edilerek su verilmelidir. Toprak alt kısmı nemli ise sulama yapılmamalıdır. Kışın yapılan en büyük yanlışlardan birisi aşırı sulama sonucu bitkinin ölmesine neden olmaktır.

Budama:

Zamanla kuruyan dallar veya yapraklar varsa bunları keskin bir bıçak ya da makas yardımıyla bitkiden ayırmalısınız. Bu işlem bitkinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Saksı Değişimi:

Aglaonema Çiçeği bitkisinin saksı değişimini iki yılda bir yapabilirsiniz. Her yıl saksı değişimi yapmak gereksiz olacaktır. Değiştirilen saksının çok büyük yada aynı saksı olmamasına dikkat edilmelidir. En fazla 1 ya da 2 numara büyük saksı ile değişim yapmanız yerinde olacaktır. Daha büyük saksı ile değişim yapmak köklerin daha fazla büyümesine neden olacağından bitkinin gelişimini de olumsuz etkileyecektir.

Humus bakımından zengin topraklar gelişim açısından iyi olacaktır. Bahçe toprağına nehir kumu, odun ve yaprak çürüntüsü, funda toprağı karışımı eklenebilir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu