Instagram takipçi satın al
Sağlık

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri Tedavisi

Karpal tünel, el bileğinde bulunan kemikler ve bağlardan oluşan bir geçittir. u geçit içinden parmaklara kadar uzanan sinirlerin ve tendonların geçmesini sağlar.

istanbul temizlik şirketi

Karpal tünel, el bileğinde bulunan kemikler ve bağlardan oluşan bir geçittir. Bu geçit içinden parmaklara kadar uzanan sinirlerin ve tendonların geçmesini sağlar. Karpal tünelde meydana gelen bir şişlik veya iltihaplanma, sinirler üzerinde baskı yaparak parmaklarda uyuşukluk, ağrı gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olur.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

El bileğinde bulunan tünelin çeşitli nedenlerle şişmesi veya iltihaplanması sonucunda oluşan hastalığına “Karpal Tünel Sendromu” denir. Tünelde oluşan bir sorun el bileğinin şişerek parmaklara kadar uzanan sinirlere ve tendonlara baskı yapmasına neden olur.

Şişlik sonucunda meydana gelen basınç, meydan siniri denen ana siniri etkilediğinden başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağında uyuşukluk ve ağrı gibi belirtilere sebep olur. Hastalık genellikle her iki bilikte de görülür.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

  • İlk belirtileri: Elde güçsüzlük, ilk üç parmakta karıncalanma hissi
  • Parmaklarda ve elde hissizlik veya yanma hissi
  • Elde ve öl kolda ağrı
  • Bazen gece uykudan uyandıracak kadar ağrı
  • Serçe parmakta hastalık belirtisi görülmez

Karpal Tünel Sendromu Ne Kadar Ciddidir?

Hastalık belirtileri tedaviyle veya tedavisiz iyileşme gösterebilir. Hastalık kalıcı sakatlık yaratmaz.

Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu:

Bazen hamilelikte bu rahatsızlık oluşabilir. Bu dönemde oluşan hastalık genellikle hamilelikten sonra tamamen geçer ve tekrarlamaz.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Hastalığın ilaçsız, ilaçlı veya ameliyatla tedavileri yapılmaktadır. Doktor muayenesinden sonra uygun tedavi belirlenir.

İlaçsız tedavi:

İlaçsız tedavide amaç rahatsız olan eklemi dinlendirerek belirtilerin azalmasını sağlamaktır. Bilek özel bir bandaj veya bilek aparatıyla sabitlenir. Böylelikle bilek hareket edemez ama el ve parmaklar kullanılmaya devam edebilir hala gelir. Bir süre sonra belirtiler azalır, iltihaplanmada azalma ve iyileşme görülebilir.

İlaçlı tedavi:

İlaçsız tedavinin işe yaramadığı durumlarda ilaçlı tedavi uygulanır. Ağrıları azaltacak merhemler verilebilir. Doktor tarafından, bilek kısmındaki iltihaplanmayı iyileştirecek kortizon benzeri bir ilaç enjekte edilebilir. İlaç enjekte edildikten bir süre sonra iyileşme görülür ancak ilerleyen zamanlarda tekrar nüksedebilir. İleride aynı işlem bir kez daha uygulandıktan sonra tekrar ederse, doktorunuz ameliyatlı tedaviyi önerebilir.

Ameliyatlı tedavi:

Şikayetler devam ediyorsa ameliyat en uygun tedavi olacaktır. Yaklaşık olarak 10 dakika kadar süren bir operasyonla, karpal tüneldeki sinire baskı uygulayan bağ dokusu bir kesiyle genişletilir. Sinir üzerindeki baskı azaldığından şikayetler azalır. Birkaç hafta veya birkaç ay içinde bilek ve el normal olarak kullanılmaya başlanabilir.

Karpal Tünel Sendromu Soru – Cevap:

Karpal Tünel Sendromu Soru – Cevap:

Karpal tünel sendromu için hangi doktor, hangi bölüm bakar?
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü yada Mikro El Cerrahisi bölümlerine gidebilirsiniz.

Hastalığın nedeni nedir?
Hastalığın kesin bir nedeni yoktur ancak bileği zorlayacak meslek gruplarında daha sık karşılaşılmaktadır. Örneğin sürekli vida ve somun sıkan kişilerde, daktilo veya bilgisayar klavyesi kullanan kişilerde risk daha fazladır. Bunlara ek olarak şeker hastalıkları, romatizma ve Akdeniz anemisi gibi hastalıklar da karpal tünel sendromuna neden olabilmektedir.

Hastalık tekrarlar mı?
Hastalık tedavi edildikten bir süre sonra tekrar edebilir. Bileğin aşırı kullanımı sonucu oluşan tekrarları önlemek için meslek değişikliği düşünülebilir.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu