Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Lenf Kanseri Nedir? Lenfoma Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Günümüzde yaygın görülen kanser türlerinden biri olan lenf kanseri nedir? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda, aynı zamanda lenfoma olarak da bilinen kanserin nedenleri, lenfoma belirtileri ve tedavisi hakkında da bilgiler sunduk.

istanbul temizlik şirketi

Günümüzde yaygın görülen kanser türlerinden biri olan lenf kanseri nedir? Sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda, aynı zamanda lenfoma olarak da bilinen kanserin nedenleri, lenfoma belirtileri ve tedavisi hakkında da bilgiler sunduk.

Lenf Kanseri Nedir?

Lenfoma; Vücudun bağışıklık sisteminin önemli unsurlarından biri olan lenf sisteminde gelişen bir kanser çeşididir diyerek, lenf kanseri nedir? Sorusunu cevaplayabiliriz.

Lenfomanın oluşması, beyaz kan hücrelerinde oluşan mutasyonla ortaya çıkmaktadır. Kanser hücreleri dalağa, lenf bezlerine, timüs bezi ve kemik iliğine yerleşerek lenf kanserinin oluşmasına sebep olmaktadır.

(Lenfoma) Lenf Kanseri Nedenleri Nelerdir?

(Lenfoma) Lenf Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Klasik olarak tüm kanser türlerinde olduğu gibi hücrelerin görevini tamamladıktan sonra kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla oluşan lenfomanın, kesin olarak hangi sebeple görüldüğüne dair net bir bilgi yoktur. Ancak aşağıdaki grupta bulunan bireyler, lenfoma için risk faktörü altındadır.

Obezite: Bilindiği gibi bütün kanser türleri için en önemli risk faktörlerinin başında, obezite gelmektedir. Lenf kanseri nedenleri arasında aşırı kilolu olmak, risk faktörlerinden biridir.

Radyasyon ve Kimyasala Maruz Kalmak: Uzun süre boyunca ve sıklıkla kimyasal ve radyasyona maruz kalan kişiler, kanser için risk altındadır.

Otoimmün Hastalığı: Otoimmün hastalığı bulunanlar, lenfoma risk grubunda yer almaktadır.

Bazı Enfeksiyonlar: Epstein-Barr, HTLV-1, AIDS ve Heptatit C gibi önemli enfeksiyonlara neden olan virüslerin, kişinin lenf kanserine yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir.

Lenf Kanseri Belirtileri

En yaygın görülen lenfoma belirtileri, şunlardır.

  • Neredeyse kalıcı şekilde hissedilen yorgunluk, lenf kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Sebebi bilinmeyen kilo kayıpları farklı bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, lenfoma hastalığında da görülen belirtilerden biridir.
  • Gece terlemeleri ve sıklıkla görülen ateş, hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Çarpma ya da darbeye bağlı olmaksızın görülen kemik ağrıları, diğer belirtilerle birlikte kanserin belirtilerinden biri olabilmektedir.
  • Dalak büyümesi, cilt kıvrımlarında döküntü, kaşıntı ve kaşıntılı döküntüler lenfoma belirtileri arasında yer alır.
  • Diğer belirtilerle birlikte görülecek kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları da, hastalığın belirtileri arasında yer alır.
  • Sık tekrar eden ve uzun süren öksürük ve nefes darlığı gibi sorunlar, belirtiler arasında yer almaktadır.

Lenf Kanserinin Çeşitleri Nelerdir?

Lenf Kanserinin Çeşitleri Nelerdir?

Lenf kanseri, iki farklı türde görülmektedir. Bu türler hakkında bilgiler, şu şekildedir.

Hodgkin Lenfoma (HL)

Lenf kanserinin kemik iliğine bağlı olarak görüldüğü türüdür. Erken tanı konulması ve tedaviye vakit kaybedilmeden başlanması durumunda, tehlikesiz olmaktadır. Vücudun farklı yerlerinde görülmesi söz konusu olmasına rağmen, daha çok üst taraftaki lenf nodlarında otaya çıkmaktadır.

Koltuk altları, boyun ve göğüs kısımlarında, daha yaygın olarak görülür. Çok nadir olarak, akciğerlere ve vücudun farklı yerlerine yayıldığı da bilinmektedir. Bu tip lenf kanseri, 20 ile 34 yaş arasındaki kişilerde daha fazla görülmektedir.

Hodgkin Dışı Lenfoma (HDL)

Hastalığın bu tipi, en fazla görülen türüdür. Günümüzde teşhis konulan lenf kanserlerinin neredeyse tamamı bu grup altında toplandığı için, HDL için doğrudan lenf kanseri denilebilmektedir. Farklı yaş gruplardan insanlarda görülebilecek bir kanser olmasına karşın, daha çok yetişkin bireylerde görülmektedir.

Lenf Kanseri Tedavisi

Lenfoma tedavisi, kanserin evresine, yayılma hızı ve şekline göre farklılık gösterebilmektedir. Tedavi sürecinde, hastanın yaşı da tedavi aşamalarında uygulanacak yöntemlerin belirlenmesinde rol oynamaktadır.

Lenfoma için uygulanan tedavi yöntemleri, şunlardır.

Aktif Gözetim

Yavaş ilerleyen durumlarda özellikle kanserin belirtisi de bulunmuyorsa, ilk aşamada aktif gözetim uygulanır. Bu durumda daha çok kanserin görüntülenme testleri, kan tahlilleri ve çeşitli muayeneleri içeren bir süreç söz konusudur.

Kemoterapi Tedavisi

Kemoterapi Tedavisi

Kanserli hücrelerin yok edilmesi için uygulanan kemoterapi, hastaya toplardamar üzerinden kimyasal ilaçların damlatma şeklinde verilmesini kapsar. Kemoterapi görecek hastalarda bu tedavinin uygulanış biçimi, hastalığın seyrine göre farklılık gösterebilmektedir.

Işın Tedavisi (Radyoterapi)

Işın tedavisinin uygulanmasındaki amaçta, yine kanserli hücrelerin yok edilmesidir. Ancak radyoterapi geniş bir bölgeye veya sınırlı bir yere uygulanabilmektedir.

İmmünoterapi

Kanserin türüne göre kemoterapi uygulamasıyla beraber, monoklonal antikor ilaçlarda kullanılmaktadır. Bu tedavi yönteminde kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemini kanserli hücrelere saldırmak için uyarıcı özelliğe sahiptir.

Akıllı İlaç Tedavisi

Doğrudan hedefe yönelik kullanılan ilaçlarla yapılan bir tedavi yöntemi olup, hastalığın seyrine göre tek başına veya kemoterapi ile birlikte uygulanmaktadır.

Kök Hücre Nakli

Kemik iliğinde meydana gelen hasar nedeniyle ortaya çıkan lenf kanseri durumunda,  sağlıklı kan hücrelerinin üretilmemesine bağlı olarak kök hücre nakli uygulanmaktadır. Allojenik ve otolog nakil olmak üzere, iki ayrı çeşidi bulunur.

Cerrahi Müdahale

Kotanöz tarzında oluşan kanser tipinde, kanserli olan bölgenin ve etrafında bulunan bir kısım sağlıklı bölgenin çıkarılmasıyla uygulanan tedavi yöntemidir.

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında verilen tüm bilgiler, sadece bilgi verme amacı taşımaktadır. Tavsiye Ya da tedaviye yönlendirme niteliği taşımamaktadır. En doğru tanı ve tüm tedavi yöntemleri için, mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu