Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Lahana Diyetinin Zararları Nelerdir?

Bu yazımızda 1 Haftada 8 kilo verdirdiği söylenen ve kısa sürede zayıflamak isteyenlerin uyguladığı lahana diyetinin zararları nelerdir? İnceliyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Son yılların oldukça popüler olan diyet programlarından birisi lahana diyeti uygulamasıdır. Kısa sürede kilo vermeye yardımcı olan bu diyet programı şok diyet listeleri içerisinde yer alır. Bizde bu yazımızda lahana diyetinin zararları nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

Bu da diyet sırasında lahana dışında başka besinlerin tüketilmeden kısa sürede sözde kilo vermesine yol açar. Tabi bu durum hiç de sağlıklı değildir. İnternet üzerinde lahana diyeti ile ilgili arama yaptığınızda farklı diyet programları karşınıza çıkmaktadır. Lahana diyeti nedir? Diyet listesi https://lafmacun.net/liste/yasam-insan/lahana-diyeti/ içeriğimizde yer almaktadır.

Bu diyet programları incelendiğinde sadece lahana tüketimi ile sınırlı tek yönlü bir diyet listesinin hazırlandığı görülmektedir. Bu durumda sağlık açısından oldukça tehlikelidir.

Lahana diyetinin zararları ise şunlardır:

Lahana ile hazırlanmış olan çorbalar diyet programları içerisinde tek başına yer alarak başka besinlerin tüketilmesi istenmez.

Diyet listelerini incelediğinizde sadece lahana çorbasının tüketimine imkân verilmiştir. Bu durum ise oldukça yanlış ve hatalı bir beslenme şeklini ortaya çıkartır.

Lahana diyeti ile bir haftada 5 kilo verilebileceği vaat edilmiştir. Tabi kilo verilebilir ama verilen kilo yağ değildir. Vücutta var olan su ve yağsız doku kaybedilir.

Bu da size kilo verdiğiniz hissini düşündürtmektedir.

Lahana diyeti uygulaması sırasında tek yönlü beslenildiği için vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller karşılanmaz bu nedenle bu diyet programının 1 haftadan fazla uygulanmaması gerekir.

Vücuda alınan fazla lahana şişkinliğe yol açabilir. Doğru beslenmeme de işin içine girdiği zaman diyet sırasında kişide yorgunluk ve halsizlik yaşanması muhtemeldir.

Lahana diyeti ile vücutta sadece su ve yağsız doku kaybı olduğu için diyet bittikten sonra tekrar kilo almaya devam edebilirsiniz.

Yani diyetin kilo vermeniz için pek de bir etkisi yoktur. Uzun dönemli ve kalıcı kilo vermek için ise uzman desteği alınarak daha farklı diyet programları uygulanmalıdır.

Lahana diyetindeki amaç kişinin günlük kalori alım miktarını düşürmektir. Ama gün içerisinde kişinin kendini iyi hissetmesi halsiz ve yorgun düşmemesi için alması gereken kalori miktarı da bellidir.

Alınması gereken kalori gün içerisinde alınmadığı zaman vücut enerji ihtiyacını karşılamak için karaciğer ve kaslarda bulunan glikojene yönelecektir.

Depolanan enerji kaynakları vücut ihtiyaçlarını gidermek için kullanıldığı için vücut gereğinden fazla su kaybetmeye başlayacaktır.

Buradaki enerji kaynağı kullanıldıktan sonra ise vücut enerji ihtiyacını gidermek için bu sefer de kas dokularına yönelecektir.

Lahana diyeti gibi diğer şok diyet uygulamaları ile bir haftada 5 kilo verebilirsiniz. Ama diyet uygulamasından bir süre sonra verdiğiniz bu kiloları fazlası ile geri almanız muhtemeldir.

Kilo vermek için beslenme şekli düzenlenmeyip kilo verme odaklı beslenildiği için diyet sonrasında normal beslenme şekline dönüldüğünde verdiğiniz kiloları fazlası ile alırsınız.

Bunun dışında; şok diyet uygulamaları nedeniyle metabolizma yavaşlar ve kendini korumaya çalışır. Bu durumda da diyet öncesi aynı kiloda kalmanızı sağlayan kalori miktarı, diyet sonrasında sizin için fazla gelip kilo almanıza neden olacak kalori miktarı olacaktır.

Lahana diyetinin zararları

Lahana diyetinde dikkat edilmesi gerekenler

Yavaşlayan metabolizmanın eski çalışma hızına dönmesi de zaman alacağından kilo alımı devam edecektir.

Lahana diyeti uygulaması sırasında tokluk hissini yaratan hormon seviyeleri düşerken açlık hissini yaratan hormon seviyeleri de yükselecektir. Buda diyet programı sonrasında iştahın açılmasına neden olacaktır.

Lahana turpgiller familyasından odluğu için gaz yapıcı özelliği bulunmaktadır. Bu durumda diyet uygulaması sırasında aşırı gaz sorununu ortaya çıkartacak. Buda karın ağrısı ve aşırı derecede şişkinliğe yol açıp kişiyi rahatsız edecektir.

Alınana kalori miktarı diyet uygulaması sırasında oldukça düşük olduğu için kişi kendini yorgun ve halsiz hissedecek. Enerji düzeyi düştüğü için kişi gün içerisinde yapması gereken işleri yapmakta zorlanabilir.

Lahana diyeti gibi diğer şok diyetleri de kişinin ruhsal olarak kendini kötü hissetmesine neden olacak. Sürekli olarak açlıkla baş etmek zorunda olan kişi enerji eksikliği de yaşadığı için sinirli olabilir. Hatta bu durum depresyon etkisi dahi yaşatabilir.

Alınması gereken günlük kalori miktarı bu diyet programı ile alınmadığı için çarpıntı gibi kalp sorunlarının yaşanması muhtemeldir. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olalar bu tür diyetlerden uzak durmalıdır.

Lahana diyeti beslenmede dengesizliğe yol açtığı için sadece bir hafta uygulanmalı ve aradan uzun bir süre geçmeden tekrar bu diyet programına başlanmamalıdır.

Diyet uygulaması sırasında günlük alınması gereken protein, karbonhidrat ve yağlar alınmadığı için diyet içeriği oldukça yetersizdir. Vitamin ve mineral bakımından da yetersiz olan diyet vücut için pek de yararlı değildir.

Diyet içeriğinde sadece lahana odaklı beslenme olduğu için ve lif içeren besinler bulunmadığı için de sindirim sistemi problemleri yaşanması muhtemeldir.

Lahana diyeti sırasında kişilerde halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı ve güçsüzlük gibi durumlar yaşanabilir. Bu durum da kişinin gün içerisinde kendini kötü hissetmesine neden olur.

Lahana diyeti uygulayanlarda; ağız kokusu, baş dönmesi, konsantrasyon eksikliği ve zafiyet sorunları görülmesi muhtemeldir. Bunların yanında kadınlarda adet düzensizliği, düşük tansiyon, saç ve tırnaklarda kurumanın yanı sıra saç kaybı, kas kaybı ve sinirlilik yaşanabilir.

Lahana diyeti ergenlik döneminde olanların, şeker ve kalp hastalarının, yaşlıların, düzenli ilaç kullananların, hamilelik ve emzirme döneminde olanların kesinlikle uygulamaması gereken bir diyet programıdır.

Lahana diyeti sırasında kullanılan lahana vücut için sağlıklı olsa da lahana diyeti uygulamasının sağlık açısından hiçbir faydası yoktur. Lahana diyetinin bilimsel olarak kanıtlanmış olan bir faydası yoktur.

İlginiz Çekebilir

Bir Yorum

  1. iyi ki bu yazınıza denk geldim tesadüfen pazar günü lahana diyetini araştırıyordum bugun de tesadüfen denk geldim iyi ki hemen başlamamışım diyete çok teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu