Kur’an-ı Kerim’de Adı Geçen Meyveler Hangileri?

Severek yediğimiz bazı sebzeler ve meyvelerin adları Kur’an-ı Kerim’de de geçmektedir. Peki hangi meyve ve sebzeler, hangi surelerde geçiyor?

Allah (cc), bizleri ve dünyamızı yaratırken bize faydası olacak şeyleri de yanı başımızda yaratmıştır. Şüphesiz ki gereksiz ve önemsiz hiçbir şey yaratılmamıştır. Şunun da ne gereği var Allah’ım dememeliyiz. Biz bir fayda ve gereğinden habersizsek bu gereksiz olduğu anlamına gelmiyor elbet.

Yaşadığımız coğrafyada meyve ve sebzelerden faydalanmamız sağlığımız açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca her meyve ve sebzenin de mevsiminde tüketilmesi önemlidir. Zaten mevsimi dışında tüketeceğimiz meyve ve sebzeler hem lezzetinden hem de fiyatından bizi memnun etmez. Bir de meyve ve sebzeler mevsimine göre fayda icap edeceğinden yaratılmıştır. Mesela; portakalın kış hastalıklarına iyi gelmesi ve kış meyvesinde olgunlaşması gibi…

Ayet (Şuara / 7-9): “Bitkilerin her birinde düşünen bir insan ve toplum için ibretler vardır.”

Kur’an-ı Kerim’de İsmi Geçen Meyve ve Sebzeler

1- Üzüm: “Veya senin bir hurma bahçen ve üzüm bağın olmalı; öyle ki, içlerinden gürül gürül ırmaklar akıtmalısın.” (İsra sûresi /91)

2- İncir: “Andolsun İncire ve zeytine” (Tin sûresi / 1)

3- Kiraz ağacı: “Ama onlar (Bizden) yüz çevirip uzaklaştılar ve bu yüzden setlerini/barajlarını yıkıp geçen, sahip oldukları (son derece verimli) iki bahçeyi sadece acı-dikenli çalı, ılgın ve birkaç tane (yabani) kiraz ağacından ibaret (virane) bir bahçeye çeviren bir sel (Arimi) gönderdik.” (Sebe sûresi / 16)

4- Reyhan: “Yapraklı daneler ve hoş kokulu reyhan vardır” (Rahman sûresi / 12)

5- Soğan, Sarımsak, Mercimek: “Hani bir zamanlar, “Ey Musa, biz tek çeşit yemeğe asla katlanamayacağız, yeter artık bizim için Rabbine dua et de bize yerin yetiştirdiği şeylerden; sebzesinden, acurundan, sarmısağından, mercimeğinden ve soğanından çıkarsın.” dediniz. O da size “O üstün olanı daha aşağı olanla değiştirmek mi istiyorsunuz? Bir kasabaya konaklayın o vakit istediğiniz elbette olacaktır.” dedi. Üzerlerine zillet ve meskenet damgası vuruldu ve nihayet Allah’dan bir gazaba uğradılar. Evet öyle oldu, çünkü Allah’ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. Evet öyle oldu, çünkü isyana dalıyorlar ve aşırı gidiyorlardı.” (Bakara sûresi / 61)

6- Zeytin: “Gökten suyu indiren O’dur. Onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, o bitkiden bir yeşillik çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş taneler; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar (bahçeleri) çıkarıyoruz. (Bunların) kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Bunlar meyvelendikleri zaman meyvelerinin olgunlaşmasına bakın! Bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.” (En”am sûresi / 99)

7- Hurma: “(Allah) su sayesinde sizin için ekinler, zeytinler, hurmalar, üzümler ve diğer meyvelerin hepsinden bitirir. İşte bunlarda düşünen bir toplum için büyük bir ibret vardır.” (Nahl sûresi / 11)
“iz, yeryüzünde nice nice hurma bahçeleri, üzüm bağları yarattık ve oralarda birçok pınarlar fışkırttık.” (Yasin sûresi / 34)

8- Taze hurma: “Hurma dalını kendine doğru silkele ki, üzerine taze, olgun hurma dökülsün.” (Meryem sûresi / 25)

9- Muz: “Meyveleri salkım salkım dizili muz ağaçları” (Vâkıa sûresi / 29)

10- Kabak: “Üzerine kabak cinsinden bir ağaç bitirdik.” (Sâffât sûresi / 146)

11- Zencefil: “Orada, karışımı zencefil olan bir kâseden içirirler.” (İnsan sûresi / 17)

Exit mobile version