Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Küpe Çiçeği Fuşya Yetiştirme ve Bakımı

istanbul temizlik şirketi

Fuşya olarak bilinen çiçek ülkemizde görünümünden dolayı küpe çiçeği olarak adlandırılmıştır. Çalı formunda olan bitki dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika’dır. Burada doğal olarak 100 e yakın türü bulunmaktadır. Küpe çiçeği ülkemizde çok rağbet gören bir bitkidir. Görünümü oldukça güzeldir. Aşağı sarkan çiçekleri görünümü itibariyle küpeyi andırır. Çiçeklerinin rengi türlerine göre kırmızı,beyaz,mor ve pembedir. Düzenli olarak bakımı yapıldığında her yıl o güzel çiçeklerini açmaktan kaçınmayan bir bitkidir. Ancak bakımına dikkat edilmelidir.

Küpe Çiçeğinin Bakımı ve Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecek Hususlar:

  • Öncelikli olarak yazları çok sıcak geçen bölgeler için uygun olmayan bir bitki olduğunu söylememiz gerekir. Buna rağmen illa da yetiştirmek istiyorum diyorsanız kesinlikle rüzgar alan, serinleyen bir alan bulmanız ve dikmeniz gerekir. Aksi halde yazın yeterli verimi alamayıp hüsrana uğramanız kaçınılmaz olacaktır.
  • Eğer küpe çiçeğiniz genç bir bitki ise kış aylarında soğuklardan etkilenecektir. Eğer yetişkin yani çok yıllık bir bitki ise kışa daha dayanıklı olacaktır. Kışı çok sert geçen bir yerdeyseniz eğer saksıdaysa bitkiniz bir süreliğine evin serin bir bölgesine alabilirsiniz. Eğer dışarıda dikili ise üzerine birşeyler örterek bitkinin don olaylarından etkilenmemesini sağlayabilirsiniz.
  • Direk olarak güneş ışığından korumanız gerekir. Yarı gölge alanları seven bir bitkidir. Doğrudan gelen güneş ışığını sevmez. Direk gelen güneş ışığına maruz kalırsa çiçeklerini dökebilir.
  • Gevşek yapılı, serin ve geçirgen toprakları seven bir bitkidir. Kök gelişimi bitki için oldukça önemlidir. Kökleri çok sıcağa maruz kalırsa bitki bundan olumsuz etkilenir. Toprak drenajının çok iyi olması gerekmektedir. Toprağına iyi bakılırsa bol sayıda o güzel çiçeklerinden açacaktır. Toprağına gübreleme yaparsanız çiçeklenmesi çok iyi olur. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız saksı değişimiyle beraber toprak değişimini de yaparsanız çok yerinde olacaktır. Ayda bir defa olarak suyuna besin katabilirsiniz.
  • Yazın çok sıcak havalarda bolca sulama yapmalısınız. Sonbahar ve kış aylarında ise verilen su miktarı azaltılmalıdır. Tomurcuklanma döneminde aşırı sulamaktan kaçınmalısınız. Aksi halde tomurcuklarını dökecektir. Kışın toprağına bakarak sulama yapmalısınız.
  • Budamasına dikkat etmelisiniz. Zira küpe çiçeğinin gelişimi için budanması oldukça önemlidir.

NOT: Kapalı balkonlarda çok daha güzel yetişir.

Küpe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpe çiçeği nasıl çoğaltılır sorusu için size önerebileceğimiz en basit ve en hızlı sonuç veren yöntem çelik yöntemidir. Tohumla üretimle de çoğaltım yapabilirsiniz ancak uzun ve zahmetli bir süreç sizi bekliyor demektir. O yüzden küpe çiçeğinin üretiminde çelik yöntemi en etkili yöntem olacaktır.

Küpe Çiçeği Nasıl ÇoğaltılırToprağa diktikten sonra biraz beklememiz gerekiyor. Küpe çiçeğinin bir özelliği de köklenmesinin ve yeşermesinin biraz zaman almasıdır. 2-3 hatta bazen 4 hafta kadar köklenmesi sürebilir. Neden köklenmiyor diye endişe etmememiz gerekiyor. Sabırla beklemelisiniz. Köklendiğini gördükten ya da yeşerdiğini gördükten sonra güneş alan bir yere almalısınız.

Küpe çiçeğinin yan dallarından birini temiz, keskin bir bıçak ya da bahçe makasıyla kesiniz. Kullanacağınız aletin keskin ve temiz olmasına dikkat edin. Paslı bir malzeme kullanmayın. Bitki kesilen bölgeden hastalık almamalı. Ayrıca seçtiğiniz dalın kesinlikle sağlıklı olması gerekmekte. Kurumuş ya da kurumaya yakın, hastalıklı bir dal olmamalı. Şimdi bazen sağlıklı bir dalı keserek çoğaltım yaparken vicdanen biraz rahatsız olabiliriz ? Ancak bitkimizi çoğaltmak istiyorsak bu işlemi yapmamız gerekiyor. Kesilen bu dalı doğrudan toprağa dikin. Aydınlık bir yerde bitkinin köklenmesini bekleyin. Kesinlikle güneş ışığı almalı. Karanlık bir yer olmamalı. Karanlık bir yerde bitkinizin köklenmesini beklemeyin.

Küpe Çiçeğinin Hastalıkları Nelerdir?

Küpe çiçeğinin hastalıkları ve zararlıları konusunda işinize yarayacak kısa bir yazı hazırladık. Küpe çiçeği evlerde en çok tercih edilen bitkiler arasında yerini almaktadır. İsmini şeklinden almaktadır. Küpeye benzemesinden dolayı çok rağbet gören bir bitkidir. Küpe çiçeğinin hastalıkları konusunda bilinmesi gerekenleri öğrenerek bitkinizin herhangi bir hastalığında derhal müdahale edebilir, bitkinizin kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Küpe Çiçeğinin Hastalıkları ve Zararlıları

Küpe Çiçeğinin Hastalıkları ve ZararlılarıKüpe çiçeğinin en büyük düşmanı böceklerdir. Tırtıl, beyaz sinek, örümcek, küçük bitler gibi zararlılar küpe çiçeğine en çok zarar veren böcekler arasında yerini alıyor. Burada önemli olan bitkinizin bulunduğu ortam ve sizin bitkinize nasıl baktığınızdır. Bitkinin bulunduğu ortamdan kastımız; küpe çiçeğinin bulunduğu ortamın havadar, rüzgar alan bir yer olması gerekmekte. Bu rüzgar akımı bu tarz zararlıların üremesini engelleyecek ve bitkinizin sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Ayrıca bitkinizin yapraklarına püskürttüğünüz su da bu tarz zararlıların üremesine neden olacaktır. Bitkinizin yapraklarına su püskürttükten sonra yapraklarda su kalmamasına dikkat etmelisiniz. Zira kalan bu sular ortamın sıcaklığı ile birleşerek bu zararlıları üremelerine neden olacaktır.

Küpe çiçeğinizin yapraklarını arada bir temizlemek de böceklerle mücadelede oldukça önemlidir. Temiz bir ortamda yetişen bitkinizde böcekler kesinlikle beslenemeyecek ve çoğalamayacaklar. Yapraklarını temiz ve hafif nemli bir bez yardımı ile bitkinizi incitmeden silebilirsiniz.

Küpe çiçeğinin bulunduğu ortamı düzenli olarak havalandırınız. Ayrıca yaz aylarında hafif bir hava akımı alan yer küpe çiçeği için ideal olacaktır. Bu gibi ortamlarda zararlıların üremesi çok düşük ihtimaldir. Ayrıca havadar ortamlarda bitki gelişimi çok daha iyi olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz ortamların olmadığı durumlarda böcekler küpe çiçeğiniz üzerinde kolayca üreyebilecek ve bitkinize bir süre sonra zarar verecek hatta ölmesine bile sebep olabilecekler. Böyle bir durumla karşılaşırsanız böceklerle mücadele için ilaç kullanmanız ve bitkinin temizliğine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Haftada bir veya iki haftada bir bitkinizin yaprakları temizlenmeli, alınan zirai ilaçlarla ilaçlama yapılmalı.

Faydalı olması dileğiyle…

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu